Centenarul fotbalului câmpinean. Alecu Banu - amintirea unui meci cu marele CCA și cum a ratat Poiana promovarea în primul eșalon

Sport (Categoria articolului)

Alexandru Banu, pe care toată lumea fotbalistică din Câmpina și din Prahova îl cunoaște sub numele Alecu Banu, este personajul cel mai apropiat de vârsta fotbalului câmpinean și ne-am bucurat că a acceptat invitația unui dialog savuros în cadrul serialul nostru dedicat centenarului fotbalului câmpinean. Va împlini 87 de ani în septembrie și chiar dacă sănătatea îi este șubrezită, atunci când vorbește despre fotbal, din spatele ochelarilor, ochii săi au o licărire specială și spune dintr-o suflare echipa standard a clubului Poiana Câmpina din perioada sa de glorie, dar și cea a CCA-ului, unul dintre adversarii care au reprezentat cea mai frumoasă amintire din cariera fotbalistică a lui Alecu Banu.

Înainte de a vă oferi interviul integral realizat cu Alecu Banu, vă prezentăm doar un scurt fragment legat de cea mai frumoasă amintire a carierei, dar și cel mai trist moment din cei 12 ani în care a jucat în Divizia B pentru Poiana Câmpina, în multe dintre aceste sezoane fiind și căpitanul echipei. A jucat până în 1966, atunci când a pus capăt unei cariere frumoase din cauza unei accidentări. ”Cea mai frumoasă amintire... meciul de inaugurare a stadionului Poiana cu marea echipă a CCA-ului” și spune echipa adversă de parcă meciul s-a terminat de câteva minute. Iar acea echipă îi avea în componența sa pe Voinescu, Apolzan - despre care Alecu Banu spune că ”a fost cel mai mare stoper pe care l-a avut țara asta”, frații Zavoda, Cacoveanu, Constantin, Alexandrescu și întreaga echipă de care foarte mulți dintre noi știm doar din auzite. Se întâmpla într-o zi de duminică, 4 august 1957... (video)
Aproape imediat, Alecu Banu trece la extrema opusă, amintindu-și de meciul de la Pașcani, în sezonul 1963-1964 în care Poiana a fost la un singur pas de promovarea în Divizia A, primul eșalon fotbalistic al țării. De altfel, aceea a fost și cea mai bună clasare a echipei Poiana în Divizia B, în întreaga sa istorie. Iar Alecu Banu era căpitanul acelei echipe. În privința celebrului meci de la Pașcani, distinsul nostru interlocutor ne-a dezvăluit ce i-a spus antrenorul înainte de meci, dar și după meci, în compartimentul de tren, și unde s-a pierdut acel meci. (video) Momente de istorie autentică.
Interviul integral cu Alecu Banu îl veți putea urmări în cursul zilei de joi, când veți afla marele regret al carierei sale, cum se făceau antrenamentele în anii '50 la Poiana, ce jucători l-au ”vândut” când era antrenor la IRA Câmpina, în Divizia C, într-un meci la Montana Sinaia, cine a fost idolul său ca jucător, dar și cel mai aprig adversar.

Citiți și Centenarul fotbalului câmpinean. Nicolae Achim: ”L-am avut ca adversar direct pe Dobrin, un jucător cu adevărat fabulos!”
Centenarul fotbalului câmpinean. Roberto Opatchi: ”Am intrat în vestiarul Stelei, campioana Europei, odată cu Hagi”

4332 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sport

4365 vizualizari
19 sept. 2021 16:35

Superliga B Prahova. Sportul Câmpina - Petrolul Ologeni 2-0. Cel mai frumos cadou pentru ”Mara”

În ziua în care Mărgărint Ciobotaru, cunoscut în rândul microbiștilor câmpineni sub apelativul ”Mara”, împlinește 52 de ani, echipa sa, Sportul Câmpina, a jucat pe tern propriu cu Petrolul Ologeni. Și ce cadou ar fi putut fi mai frumos decât o victorie, astfel că elevii lui Marius Pălăncianu și Philip Basma s-au mobilizat și i-au făcut lui ”Mara” acest frumos cadou.

6309 vizualizari
19 sept. 2021 15:30

Superliga B Prahova. Triumf Poiana Câmpina - AS Starchiojd 2-2. Remiza erorilor și incidente la final

Ceea ce se aștepta a fi un spectacol sportiv a fost umbrit de erorile individuale, care au dus la mrcarea tuturor celor patru goluri, dar și de incidentele de la finalul jocului, incidente provocate de jucătorii formației oaspete.

Alte stiri recente

1174 vizualizari
24 sept. 2021 21:06

Rata incidenței COVID-19 pentru localitățile din Prahova. La Gura Vadului, Brebu și Slănic, se revine la restricții privind circulația pe timpul nopții, în week-end

Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat astăzi, 24 septembrie 2021, rata incidenței COVID-19 pentru fiecare localitate din Prahova. 17 localități din județ, printre care și municipiul Câmpina, au rata incidenței mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Din păcate, există și cinci localități unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 5 la mia de locuitori. (foto)

1532 vizualizari
24 sept. 2021 19:53

La Comarnic, un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Prahova a făcut o serie de precizări privind diagnosticul bărbatului - traumatism cranio-facial cu lipsă scalp fronto parietal drept, multiple plăgi delabrante faciale, gât și ambele urechi, multiple plăgi torace anterior; abdomen și antebraț drept transportat la Spitalul Județean Ploiești de un echipaj cu medic. Bărbatul a fost preluat conștient, dar pronosticul este rezervat. 
Un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs în această după-amiază, la Comarnic, undeva la ieșirea spre Secăria. Bărbatul a fost preluat de echipaje medicale și transportat la spital.