Ministerul Transporturilor a organizat astăzi, la Bușteni, prima dezbatere publică privind implementarea proiectului autostrăzii Ploiești - Brașov, tema fiind impactul social și impactul asupra mediului. Întâlnirea a fost organizată la solicitarea Băncii Mondiale, iar printre participanți s-au numărat reprezentanții primăriilor din localitățile prahovene pe unde va trece viitoarea autostradă.
După cum se știe deja, Banca Mondială va oferi României asistență în privința implementării proiectului autostrăzii, această instituție urmând să acorde țării noastre un împrumut de 35 milioane euro pentru finanțarea activităților preliminare construirii autostrăzii Ploiești - Brașov (pregătirea proiectului, finanțarea serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice, obținerea avizelor și acordurilor necesare emiterii autorizațiilor de construire etc). Reprezentanții Băncii Mondiale au dorit să discute cu autoritățile locale și județene despre impactul social al acestei investiții și impactul asupra mediului înconjurător, întâlnirea de astăzi, de la Castelul Cantacuzino din Bușteni, având mai degrabă un caracter tehnic.
Proiectul autostrăzii este format din două segmente cu caracteristici de proiectare și construcție radical diferite: Ploiești - Comarnic (segment de câmpie și deal) și Comarnic - Brașov (segment de deal și munte). Lungimea totală a autostrăzii va fi de 110 km, iar costul estimativ - 1,56 miliarde euro.
Întâlnirea de la Bușteni a fost organizată, după cum spuneam, de Ministerul Transporturilor, gazdă fiind secretarul de stat Maria Magdalena Grigore. Au fost prezenți mai mulți directori și consilieri din Ministerul Transporturilor, conducerile Agenției pentru Protecția Mediului, Agenției Naționale Apele Române și Regiei Naționale a Pădurilor, consilieri din cadrul CNAIR, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova și Consiliului Județean Brașov, primari, viceprimari și directori de la primăriile din Prahova și Brașov, pe unde va trece autostrada. Din păcate, Câmpina nu a avut niciun reprezentant la această întâlnire. Viceprimarul Adrian Pițigoi nu a reușit să ajungă la Bușteni din cauza unui blocaj în trafic, la Sinaia. În schimb, au ajuns fără probleme Alin Moldoveanu (primarul comunei Poiana Câmpina), Gheorghe Stoica (primar Bănești), Cornel Nanu (primar Cornu), Gheorghe Richea (primar Breaza) și mulți alții.
Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, a luat cuvântul în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Băncii Mondiale, ridicând problema necesității realizării unei ieșiri la autostradă pentru Poiana și localitățile limitrofe: "Avem la Poiana Câmpina spații mari care au aparținut societății Petroutilaj și unde, în viitor, se pot crea locuri de muncă. Pentru a atrage investitori, este extrem de importantă o ieșire la autostradă, cu toate facilitățile care decurg de aici și pe care le cunoaștem cu toții. De asemenea, avem la Poiana Câmpina o investiție de zeci de milioane de euro - Spitalul SanConfind, iar normele europene și reglementările din legislația noastră aliniată la aceste norme europene prevăd obligativitatea asigurării pentru o astfel de unitate medicală a accesului către un drum național sau autostradă. Eu, ca primar al comunei Poiana Câmpina, împreună cu administrațiile locale din Câmpina, Breaza și Cornu, vă solicităm includerea în proiectul pentru viitoarea autostradă a unei ieșiri care să deservească aceste patru localități".
Reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat oportunitatea intervenției și argumentele prezentate și au cerut să le fie transmisă și o formă scrisă, din partea administrațiilor locale din cele patru localități, a solicitării privind realizarea unei ieșiri la autostradă.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.