“Internetul: ieri eficiență, azi dependență”, o acțiune organizată de elevii Școlii “Constantin Brâncoveanu” din Breaza în cadrul proiectului ORA DE NET

Social (Categoria articolului)

"Internetul: ieri eficiență, azi dependență" - aceasta este denumire acțiunii organizate în amfiteatrul Primăriei Breaza de elevii clasei a VIII-a de la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu" (structură a Liceului "Aurel Vlaicu"), coordonaţi de prof. Iulia Radu. Este vorba despre una dintre activităţile din cadrul concursului "Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!", iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul programului ORA DE NET (oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute și a reunit 95 de reprezentanți ai elevilor de gimnaziu, ai părinților acestora, profesori, reprezentanți ai autorităților locale. Alături de copii s-au aflat directorul Liceului Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza - prof. dr.  Dinela Axineta Soreanu, directorul adjunct - prof. înv. primar Magdalena Costache, viceprimarul orașului Breaza - Alexandra Bran, preotul Hristache Vîrjoghe. În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei.
Profesor dr. Dinela Axineta Soreanu: "Am asistat astăzi, invitați de colega noastră, profesor Iulia Radu, la o activitate extraordinară, o adevărată dezbatere publică menită să ne atragă atenția tuturor asupra pericolului pe care îl reprezintă această nouă formă de dependență. Pentru că noul val, al ecranului, pare să ne prindă pe toți, mari și mici. Felicitări copiilor care au muncit cu multă seriozitate și cu dăruire! Felicitări profesorului care a coordonat și moderat cu măiestrie întreaga discuție! Mult succes tuturor!"
Prof. înv. primar Costache Magdalena: "Această activitate, aflată la ediția a II-a, este un program european unic în România, care promovează siguranța pe internet și folosirea tehnologiei în scop educațional, în rândul copiilor și adolescenților. La ediția anterioară, elevii școlii noastre, sub îndrumarea doamnei profesor Iulia Radu, au creat un material video care a fost ales câștigător de juriul concursului și a fost promovat ca exemplu de bună practică. Elevii, părinții, autoritățile locale și profesorii prezenți au înțeles că merită să facem distincția între pasiune și dependență, acestea se pot confunda, dată fiind tendința de a petrece mult timp în mediul online. Succes în continuare!"

Daniel Băjan, elev clasa a VIII-a, membru al echipei participante la concurs: "Participarea la acest concurs a fost o experiență foarte interesantă, ce ne-a dat șansa să descoperim lucruri neștiute despre dependența de internet, dar și despre lucrurile negative cauzate de aceasta. Mie, personal, această experiență mi-a deschis ochii, am realizat ce părți ascunse poate avea internetul, reușind chiar să ne îndepărteze de persoanele dragi nouă, trăindu-ne viața în spatele unor ecrane, în defavoarea micilor bucurii care ar trebui să ne lumineze viața. A fost o experiență remarcabilă, pe care mi-aș dori să o retrăiesc!"
Alexia Stanciu, elevă clasa a VIII-a, membră a echipei participante la concurs: "Pentru mine a fost o alegere foarte bună participarea la acest concurs. A fost un mod de a ne distra printre grijile și stresul pe care le avem din cauza examenul și un mod eficient de a învăța. Am aflat multe lucruri noi, chiar dacă subiectul nu a fost unul la care nu ne-am fi așteptat. Am lucrat în echipă, ne-am apropiat ca și colectiv și ne-am creat multe amintiri frumoase."
Bianca Roșca, elevă clasa a VIII-a, membră a echipei participante la concurs: "Din punctul meu de vedere, experiența trăită în cadrul proiectului Alege conștient. Stop dependenței de internet! a reprezentat posibilitatea de a afla lucruri pe care nu le știam despre dependența de internet, dar mai important, despre cum aceasta ne poate influența viața, atât în prezent, cât și în viitor. Am realizat că dependența de internet ne poate pune în pericol relațiile cu prietenii, cu familia și cu cei din jur, îndepărtîndu-ne de aceștia. Chiar dacă internetul reprezintă o sursă nesfârșită de distracție, trebuie folosită cu măsură pentru a evita anumite boli ce apar în urma acestei dependențe, dar și pentru a ne bucura de viață, nu pentru a o petrece în spatele unor ecrane, iar mai târziu să regretăm acest lucru. Tot în cadrul proiectului am descoperit lucruri noi despre colegii mei. Datorită faptului că ne-am implicat toți în acest proiect, am devenit mai apropiați și mai deschiși unii cu alții. Această experiență a fost unică, iar dacă aș avea ocazia să o repet, aș face-o cu mare drag, fără să stau pe ganduri!" 

Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță, o arată datele Studiului privind utilizarea internetului de către copii, realizat de Organizația Salvați Copiii, în cadrul proiectului ORA DE NET. Prezența sporită în mediul online atrage în mod direct și expunerea la riscuri:
- 54% dintre copii au afirmat că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet;
- 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu.
În același timp, internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învăța lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală.
Plecând de la aceste rezultate, Organizația Salvați Copiii România a lansat competiția de proiecte școlare "Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!", adresată elevilor din învățământul preuniversitar, coordonați de un cadru didactic. Inițiativa este derulată în cadrul programului ORA DE NET și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE - rețeaua internațională a Centrelor Naționale "Better Internet for Kids". Partenerii acestei inițiative educaționale sunt: Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

3081 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

486 vizualizari
04 apr. 2020 19:11

Foarte puține persoane vârstnice au apelat la ajutorul Primăriei Câmpina pentru cumpărăturile de strictă necesitate

Una dintre obligațiile impuse administrațiilor locale prin Ordonanță Militară a fost și cea de a se realiza o evidență a persoanelor de peste 65 de ani din fiecare localitate și de a identifica acele persoane, din această categorie de vârstă, care nu au pe nimeni care să le ajute. S-a stabilit o întreagă procedură, astfel încât persoanele respective să poată fi sprijinite de administrațiile locale în această perioadă dificilă.

2492 vizualizari
04 apr. 2020 16:50

Încă o asistentă medicală de la SanConfind, a patra, confirmată cu COVID-19

Încă o asistentă medicală de la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina este infectată cu COVID-19. Rezultatele testelor au venit astăzi, asistenta în cauză fiind unul dintre contacții direcți ai medicului neonatolog depistat pozitiv pe 31 martie 2020. Informația ne-a fost confirmată de asistenta șefă de la SanConfind, Gabriela Grozea. Este a patra asistentă medicală de la spitalul privat din Poiana Câmpina la care se confirmă infectarea cu noul coronavirus. 

 

Alte stiri recente

1098 vizualizari
04 apr. 2020 16:22

Prahova, sâmbătă, 4 aprilie: 3.806 persoane aflate în autoizolare (dintre care 153 la Câmpina) și 380 în carantină instituționalizată

La 4 aprilie 2020, la nivelul județului Prahova sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică 3.806 persoane aflate în autoizolare la domiciliu, dintre care 153 sunt în Câmpina. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 380 de persoane.

1734 vizualizari
04 apr. 2020 09:58

Programul de colectare a deșeurilor menajere din Câmpina și localitățile limitrofe în perioada Sărbătorilor Pascale

Operatorul de salubritate Floricon Salub SRL Câmpina a anunțat programul după care va acționa pentru ridicarea deșeurilor în perioada Sărbătorilor Pascale, la Câmpina și în localitățile limitrofe. Modificările intervin în ceea ce privește programul din 20 aprilie 2020, a doua zi de Paști, zi în care nu se lucrează.