“Internetul: ieri eficiență, azi dependență”, o acțiune organizată de elevii Școlii “Constantin Brâncoveanu” din Breaza în cadrul proiectului ORA DE NET

Social (Categoria articolului)

"Internetul: ieri eficiență, azi dependență" - aceasta este denumire acțiunii organizate în amfiteatrul Primăriei Breaza de elevii clasei a VIII-a de la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu" (structură a Liceului "Aurel Vlaicu"), coordonaţi de prof. Iulia Radu. Este vorba despre una dintre activităţile din cadrul concursului "Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!", iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul programului ORA DE NET (oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute și a reunit 95 de reprezentanți ai elevilor de gimnaziu, ai părinților acestora, profesori, reprezentanți ai autorităților locale. Alături de copii s-au aflat directorul Liceului Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza - prof. dr.  Dinela Axineta Soreanu, directorul adjunct - prof. înv. primar Magdalena Costache, viceprimarul orașului Breaza - Alexandra Bran, preotul Hristache Vîrjoghe. În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei.
Profesor dr. Dinela Axineta Soreanu: "Am asistat astăzi, invitați de colega noastră, profesor Iulia Radu, la o activitate extraordinară, o adevărată dezbatere publică menită să ne atragă atenția tuturor asupra pericolului pe care îl reprezintă această nouă formă de dependență. Pentru că noul val, al ecranului, pare să ne prindă pe toți, mari și mici. Felicitări copiilor care au muncit cu multă seriozitate și cu dăruire! Felicitări profesorului care a coordonat și moderat cu măiestrie întreaga discuție! Mult succes tuturor!"
Prof. înv. primar Costache Magdalena: "Această activitate, aflată la ediția a II-a, este un program european unic în România, care promovează siguranța pe internet și folosirea tehnologiei în scop educațional, în rândul copiilor și adolescenților. La ediția anterioară, elevii școlii noastre, sub îndrumarea doamnei profesor Iulia Radu, au creat un material video care a fost ales câștigător de juriul concursului și a fost promovat ca exemplu de bună practică. Elevii, părinții, autoritățile locale și profesorii prezenți au înțeles că merită să facem distincția între pasiune și dependență, acestea se pot confunda, dată fiind tendința de a petrece mult timp în mediul online. Succes în continuare!"

Daniel Băjan, elev clasa a VIII-a, membru al echipei participante la concurs: "Participarea la acest concurs a fost o experiență foarte interesantă, ce ne-a dat șansa să descoperim lucruri neștiute despre dependența de internet, dar și despre lucrurile negative cauzate de aceasta. Mie, personal, această experiență mi-a deschis ochii, am realizat ce părți ascunse poate avea internetul, reușind chiar să ne îndepărteze de persoanele dragi nouă, trăindu-ne viața în spatele unor ecrane, în defavoarea micilor bucurii care ar trebui să ne lumineze viața. A fost o experiență remarcabilă, pe care mi-aș dori să o retrăiesc!"
Alexia Stanciu, elevă clasa a VIII-a, membră a echipei participante la concurs: "Pentru mine a fost o alegere foarte bună participarea la acest concurs. A fost un mod de a ne distra printre grijile și stresul pe care le avem din cauza examenul și un mod eficient de a învăța. Am aflat multe lucruri noi, chiar dacă subiectul nu a fost unul la care nu ne-am fi așteptat. Am lucrat în echipă, ne-am apropiat ca și colectiv și ne-am creat multe amintiri frumoase."
Bianca Roșca, elevă clasa a VIII-a, membră a echipei participante la concurs: "Din punctul meu de vedere, experiența trăită în cadrul proiectului Alege conștient. Stop dependenței de internet! a reprezentat posibilitatea de a afla lucruri pe care nu le știam despre dependența de internet, dar mai important, despre cum aceasta ne poate influența viața, atât în prezent, cât și în viitor. Am realizat că dependența de internet ne poate pune în pericol relațiile cu prietenii, cu familia și cu cei din jur, îndepărtîndu-ne de aceștia. Chiar dacă internetul reprezintă o sursă nesfârșită de distracție, trebuie folosită cu măsură pentru a evita anumite boli ce apar în urma acestei dependențe, dar și pentru a ne bucura de viață, nu pentru a o petrece în spatele unor ecrane, iar mai târziu să regretăm acest lucru. Tot în cadrul proiectului am descoperit lucruri noi despre colegii mei. Datorită faptului că ne-am implicat toți în acest proiect, am devenit mai apropiați și mai deschiși unii cu alții. Această experiență a fost unică, iar dacă aș avea ocazia să o repet, aș face-o cu mare drag, fără să stau pe ganduri!" 

Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță, o arată datele Studiului privind utilizarea internetului de către copii, realizat de Organizația Salvați Copiii, în cadrul proiectului ORA DE NET. Prezența sporită în mediul online atrage în mod direct și expunerea la riscuri:
- 54% dintre copii au afirmat că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet;
- 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu.
În același timp, internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învăța lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală.
Plecând de la aceste rezultate, Organizația Salvați Copiii România a lansat competiția de proiecte școlare "Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!", adresată elevilor din învățământul preuniversitar, coordonați de un cadru didactic. Inițiativa este derulată în cadrul programului ORA DE NET și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE - rețeaua internațională a Centrelor Naționale "Better Internet for Kids". Partenerii acestei inițiative educaționale sunt: Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

3016 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

8416 vizualizari
18 ian. 2020 18:08

Un tânăr de 20 de ani, din Poiana Câmpina, și-a pierdut viața strivit sub căruță

1 comentarii

Tragedia s-a petrecut sâmbătă după-amiază, în satul Bobolia din comuna Poiana Câmpina, mai exact în pădurea Pițigaia. Echipajele de intervenție au fost anunțate la numărul unic de urgență 112, că pe un drum forestier dintr-o pădure, un tânăr de 20 de ani ar fi fost victima unui accident, căruța pe care o conducea răsturnându-se peste el și strivindu-l.

8113 vizualizari
18 ian. 2020 07:42

Accident grav pe DN1, la Sinaia. Trei persoane au fost rănite

2 comentarii

Un grav accident rutier s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă pe DN1, la km 121+700m, pe raza orașului Sinaia. Două autoturisme au fost implicate în acest accident soldat cu rănirea celor doi conducători auto și a unei pasagere. Toate cele trei victime au fost transportate la spital, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.

Alte stiri recente

1599 vizualizari
19 ian. 2020 18:24

Atletismul câmpinean a început anul 2020 cu dreptul - două medalii de aur la Cupa Romanian Masters Athletics

Prima competiție de atletism a anului 2020 a avut loc vineri și sâmbătă, în sala ”Ioan Sotter” din București, acolo unde au fost programate întreceri în prima etapă a Campionatului Național de Atletism la seniori și tineret, dar și Cupa Romanian Masters Athletics pentru juniori. La această din urmă competiție au fost prezenți și doi sportivi de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de prof. Mihaela Marin, ambii sportivii urcând la finalul întrecerii pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

12004 vizualizari
19 ian. 2020 16:05

Câmpina are campioană olimpică la tineret! Georgeta Popescu a câștigat proba de monobob la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Lausanne

În perioada 6-22 ianuarie, la Lausanne, în Elveția, are loc ediția din acest an a Jocurilor Olimpice pentru Tineret. Câmpineanca Georgeta Popescu, legitimată la CSO Sinaia și componentă a lotului olimpic și lotului național al României, și-a câștigat dreptul de a participa la această competiție de elită, după ce în cursul anului 2019 s-a impus în mai multe întreceri care au contat pentru calificarea la Jocurile Olimpice pentru Tineret.