La Câmpina, Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită anul acesta printr-o manifestare publică, în centrul localității, din cauza măsurilor de protecție sanitară impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, pentru că 1 Decembrie nu este o zi oarecare, ci una de mare importanță în istoria națională și în inimile românilor, la Câmpina a fost organizat un eveniment special, într-un cadru restrâns.
Primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, a cumpărat în nume personal, la o licitație, certificatele originale de naștere și de botez ale lui Geo Bogza, una dintre personalitățile culturii românești din secolul al XX-lea și al cărui nume a fost legat de cel al Câmpinei. Astăzi, de Ziua Națională a României, la Casa Căsătoriilor din Câmpina, primarul Alin Moldoveanu a dorit să anunțe public și faptul că donează aceste documente municipalității. Cele două certificate, alături de dovada autenticității lor, sunt expuse în sala principală a Casei Căsătoriilor și vor putea fi văzute de orice persoană interesată.
Acesta a fost unul dintre momentele evenimentului de astăzi, la începutul căruia Imnul Național a fost interpretat de Livia Pisăliță, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Centrală. Apoi, elevele Ania Constantinoiu și Ingrid Moldoveanu, de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, au vorbit pe scurt despre semnificația zilei de 1 Decembrie 1918. Vocea superbă a Liviei Pisăliță a răsunat încă o dată în Casa Căsătoriilor, Livia intepretând melodia ”România” (Foaie verde plop uscatu), compusă de Adrian Daminescu, evenimentul încheindu-se cu recitalul de cântece patriotice și de colinde al formației ”Celesta” de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, formație condusă de profesoarele Elisabeta Milea și Dana Ștefan.
La evenimentul de la Casa Căsătoriilor, dedicat Zilei Naționale a României, au fost prezenți viceprimarul localității, consilieri locali, foștii primari Mihai Stănescu și Gheorghe Tudor, directorii unităților de învățământ, șefii unor instituții publice locale, precum și oameni care s-au aplecat asupra istoriei municipiului Câmpina și au scris despre asta - Alin Ciupală, Șerban Băleanu, prof. Marcel Vlădescu, prof. Nicolae Geantă.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a fost duminică, 19 ianuarie 2025, gazda unui eveniment interesant - o discuție și un work-shop despre securitatea cibernetică.
În continuarea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, la Câmpina a avut loc sâmbătă dimineață prima ediție a Galei Scriitorilor Câmpineni, eveniment găzduit de Casa Tineretului.
Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina este una dintre instituțiile de elită ale învățământului la nivel județean și nu trece zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără ca aici să nu se organizeze o acțiune.
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Casa Tineretului va avea loc "Gala scriitorilor câmpineni", un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.