Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, unul dintre cei mai vocali specialiști în timpul pandemiei, a postat pe pagina sa de Facebook o scrisoare impresionantă, de la o femeie care și-a pierdut partenerul, bolnav de COVID. Rândurile sunt adresate celor care refuză sau amână vaccinarea și este un demers emoționant în încercarea de a-i convinge. ”O scrisoare către cei nevaccinați din SUA, unde tulpina Delta a început să facă ravagii”, scrie Răzvan Cherecheș pe pagina sa.
”Scrisoare către cei nevaccinați
După 23 de zile în spital și 22 de zile în comă pe ventilator, soțul meu nevaccinat a murit de COVID-19. Am crezut că suntem invincibili! Am crezut că suntem tineri și sănătoși și că, în cazul în care ne infectăm, vom fi bolnavi o scurtă vreme și apoi ne vom continua viața. Am așteptat și am așteptat... Am trecut prin 2020 fiind precauți - nu am fost mereu perfecți, dar am reușit să rămânem negativi tot anul, nu am fost expuși niciodată la o persoană infectată. Am crezut în sistemul nostru imunitar și am ignorat cu încăpățânare avertismentele (nimeni nu are dreptul să ne spună ce să facem cu corpul nostru).
”Vom face vaccinul atunci când va fi obligatoriu” / ”Dacă nu am luat virusul până acum, nu îl vom lua niciodată” / ”Au fost doar 11 cazuri noi în județul nostru” / ”Se pare că lucrurile revin la normal” / ”Poate ne vom vaccina în curând, dar se pare că nu va mai fi nevoie”.
Din 4 iulie am fost la spital în fiecare zi: în fața ochilor mei, soțul meu tânăr, sănătos, puternic, înalt, curajos și inteligent a fost distrus de COVID-19 - i-a copleșit plămânii, i-a distrus rinichii și i-a cauzat cheaguri de sânge care au dus la multiple accidente vasculare cerebrale. Inima i-a cedat ultima - inima lui, care m-a iubit peste 10 ani. Am văzut cum Dragostea mea s-a luptat cu virusul care i-a distrus corpul. Nu am putut să fac nimic - am stat doar acolo în timp ce doctorii foloseau expresii ca ”insuficiența a multiple organe”, ”probabil o calitate slabă a vieții de acum înainte”, ”dacă va supraviețui, vindecarea va dura săptămâni, sau chiar luni”.
Am fost pregătită pentru luni de zile în care să văd Dragostea mea la pat, cu leziuni pe spate din cauza statului în pat, cu tuburi care să îl ajute să respire, cu perfuzii care să îi dea medicamentele și să îl hrănească, luni de zile în care să aud medicii și asistentele spunând lucruri groaznice despre sănătatea lui, luni de zile în care inima mea să fie sfâșiată în fiecare zi.
”Se va întoarce Dragostea mea la mine? Cine va fi bărbatul care se va întoarce la mine?” Mă învârt prin casa noastră, brusc complet singură - peste tot în jur sunt mărturiile călătoriilor noastre, a aprecierii noastre pentru artă, aventură, viață, este incredibil cum am putut trece parcă într-o secundă de la noi doi înotând cu rechinii la el în stare critică pe patul de spital. De fiecare dată când îmi închid ochii îl văd pe el în comă pe patul de spital, cu mașini în jur care îl țin în viață. Nu este niciun mod prin care te poți pregăti pentru această realitate groaznică, nu este niciun mod prin care să înțelegi durerea vieții noastre și a pierderii mele, dar este o cale să o previi, și este o cale prin care poți să îi salvezi pe alții de durere.
Nu te relaxa legat de vaccin și vaccinează-te! Îți înțeleg fricile, și eu le-am avut, dar acum trăiesc cel mai mare coșmar al vieții mele.
Și dacă asta nu te convinge, trebuie să știi că unul dintre ultimele lucruri pe care le-a spus soțul meu înainte să intre în comă a fost că regretă că nu s-a vaccinat.
Salvează o viață, salvează un soț, salvează un fiu, salvează un prieten!”, își încheie femeia postarea.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.