UPDATE - Procurorii au deschis dosar penal în acest caz.
O tânără în vârstă de 20 de ani, din comuna Brebu, s-a prezentat săptămâna trecută la Spitalul Municipal Câmpina pentru că avea dureri abdominale, ea fiind însărcinată în 24 de săptămâni. A fost internată, dar, din păcate, nu a reușit să țină sarcina, făcând un avort spontan pe 28 septembrie. Bebeluşul de numai 500 de grame a fost declarat mort și pus într-o pungă medicală. După ore bune s-a constatat că, de fapt, copilul acela mic, născut prematur, trăia. La sesizarea conducerii Spitalului Municipal Câmpina, cazul a ajuns la masa Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, care a deschis deja un dosar de cercetare penală in rem pentru "ucidere din culpă".
Tânăra din Brebu se afla la prima naștere. Medicul ginecolog Cristinel Onu a fost cel care a consultat-o după avortul spontan şi i-a spus că bebeluşul este mort. O asistentă medicală a pus copilul într-o pungă specială, pe care a lăsat-o pe un pat în secție. După ore bune, o altă asistentă, venită în schimbul următor, a constatat că bebeluşul avea semne de viaţă! L-a scos din pungă şi l-a dus imediat la incubator, unde a mai trăit trei ore, după care a decedat. Imediat după acest moment, mamei i s-a prezentat un document pe care să-l semneze, era vorba despre acordul pentru incinerarea cadavrului. Femeia a semnat, copilul a fost incinerat, dar cazul a ajuns în atenţia conducerii Spitalului Municipal, care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.
În acest context, vineri, 5 octombrie, au fost audiate la sediul Poliţiei Municipale Câmpina toate părţile implicate, urmând ca luni procurorii să decidă dacă vor continua cercetările pentru "ucidere din culpă" sau îşi vor declina competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, dacă vor considera că fapta este "omor din culpă".
Despre această situaţie aproape de necrezut, petrecută la Spitalul Municipal Câmpina, managerul instituției, dr. Călin Tiu, a declarat: "Într-un caz de naştere prematură, a existat se pare un viciu de procedură. Noi am anunţat organele abilitate şi, în momentul acesta, se desfăşoară o anchetă a procurorilor, iar în același timp desfășurăm și ancheta noastră internă".
Cheia problemei pare a fi incinerea cadavrului bebeluşului, ceea ce a dus la imposibilitatea de a se mai efectua o necropsie care să stabilească oficial cauza morţii şi momentul exact al decesului. Sunt anchete în desfășurare, dar dincolo de aceste cercetări, omenește vorbind, cum se poate ca într-un spital un medic să declare mort un copil, fie el și avorton, când copilul trăia?! Și a trăit mai bine de zece ore, după cum spun surse din cadrul spitalului, într-o pungă pe care cineva, la un moment dat, trebuia să o ducă la incinerator...
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.