Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"

Social (Categoria articolului)

Doctorul în medicină Constantin I. Istrati, fost președinte al Academiei Române și ministru al lucrărilor publice în Guvernul George Gr. Cantacuzino, a ales să-și construiască o casă de vară la Câmpina, în 1889. Era prieten vechi cu Nicolae Grigorescu și cu Bogdan Petriceicu Hasdeu, personalități ale culturii române care, de asemenea, au trăit la Câmpina spre finalul vieții.

"Casa lui Istrati era o locuință modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulțime de brazi pe care-i sădise singur. Viața la Câmpina era simplă, dar plină de farmec. Închipuiţi-vă un platou imens la o înălţime considerabilă. În vale, Prahova îşi răsfira apele domolite, iar în depărtare, peste dealuri acoperite cu păduri şi păşuni, se întrezăreau munţii. În casa primitoare a doctorului Istrati se întâlneau cei mai de seamă oameni ai vieții culturale și științifice din țara noastră: Petru Poni, G.Assaky, G.Țițeica, Dimitrie Grecescu, Mina Minovici, Mrazec, Hepites, Saligny, Lazăr Edeleanu, Delavrancea, N. Gane, N. Pătrașcu, Duiliu Zamfirescu și mulți alții”, aflăm din biografia „Dr. C.I. Istrati”, scrisă de prof.dr. Ion Jianu și prof.univ. George Vasiliu, publicată în 1964.
Casa a fost construită pe un teren imens, un vas domeniu pe care Istrati a amenajat un parc superb și pe care l-a donat ulterior orașului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Așa a fost până la începutul anilor '50, când pe acest teren a fost instalată o unitate de intervenție care lupta cu partizanii din munți. Din 1968 aici se înființează Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie Câmpina, instituție care astăzi poartă numele "Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina".
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de istoricul Alin Ciupală)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

3927 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 06.08.2018 22:53 Mereu m-am intrebat care era locul exact al casei si in ce an si de ce a fost demolata. N-ati reusit sa aflati ? Ca asa era ideea serialului, sa compari pozele aceluiasi loc din vremuri diferite
  • Admin 07.08.2018 08:58 Nu ies întotdeauna lucrurile așa cum ne dorim noi. Iar prin acest serial nici nu ne-am propus o documentare aprofundată, asta e treaba ta și a altora. Noi vrem doar să scoatem la suprafață imagini vechi din Câmpina de altădată și să comparăm cu Câmpina de astăzi, pe cât posibil. S-au schimbat multe, în unele situații nici nu mai poți face poze din același unghi (aproximativ) pentru a avea exact același loc, ieri și azi. Știi foarte bine asta.

Social

2671 vizualizari
10 dec. 2018 16:49

Haideți să punem mână de la mână și să reconstruim casa unei familii greu încercate, din Câmpina!

2 comentarii

Pe 23 noiembrie 2018, în Câmpina, pe Strada Granicului, izbucnea un incendiu care distrugea aproape în totalitate o casă. A fost un dezastru. Și este un dezastru pentru familia aceea simplă, extrem de modestă, care locuia aici, la Granicului nr.4: străbunica, bunica, două fete și copiii lor (un băiețel și două fetițe). Un necaz pe care nu-l dorim nimănui, dar iată că se abate uneori asupra unor oameni. În prag de iarnă, patru femei și trei copiii au rămas fără casă.

1962 vizualizari
10 dec. 2018 12:43

Biciclist lovit de o mașină la Filipeștii de Târg. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Poliția Municipală Câmpina a fost sesizată, duminică după-amiază, cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Filipeștii de Târg. Un biciclist a fost acroșat de o autoutilitară, fiind trântit la pământ. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Din fericire, la acest accident au existat martori. Biciclistul a fost transportat la spital, unde s-a constatat că nu a fost rănit grav.

Alte stiri recente

107 vizualizari
11 dec. 2018 12:15

Bal mascat latino - tema din acest an a Balului Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Balul Bobocilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale sfârșitului de an în municipiul Câmpina. Pentru că este un spectacol, un show în toată regula. Nu lipsește nimic. Anul acesta, evenimentul are loc vineri, 14 decembrie, de la ora 17.30, la Casa de Cultură "Geo Bogza".

753 vizualizari
11 dec. 2018 10:55

Revelion cu Holograf și Florin Cîrciu, în centrul Câmpinei

Cunoscuta formație Holograf și tânărul solist Florin Cîrciu vor cânta la Câmpina, de Revelion. Acestea sunt numele care se vor afla pe afișul evenimentului organizat și finanțat de administrația locală prin intermediul Casei Tineretului.