Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"

Social (Categoria articolului)

Doctorul în medicină Constantin I. Istrati, fost președinte al Academiei Române și ministru al lucrărilor publice în Guvernul George Gr. Cantacuzino, a ales să-și construiască o casă de vară la Câmpina, în 1889. Era prieten vechi cu Nicolae Grigorescu și cu Bogdan Petriceicu Hasdeu, personalități ale culturii române care, de asemenea, au trăit la Câmpina spre finalul vieții.

"Casa lui Istrati era o locuință modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulțime de brazi pe care-i sădise singur. Viața la Câmpina era simplă, dar plină de farmec. Închipuiţi-vă un platou imens la o înălţime considerabilă. În vale, Prahova îşi răsfira apele domolite, iar în depărtare, peste dealuri acoperite cu păduri şi păşuni, se întrezăreau munţii. În casa primitoare a doctorului Istrati se întâlneau cei mai de seamă oameni ai vieții culturale și științifice din țara noastră: Petru Poni, G.Assaky, G.Țițeica, Dimitrie Grecescu, Mina Minovici, Mrazec, Hepites, Saligny, Lazăr Edeleanu, Delavrancea, N. Gane, N. Pătrașcu, Duiliu Zamfirescu și mulți alții”, aflăm din biografia „Dr. C.I. Istrati”, scrisă de prof.dr. Ion Jianu și prof.univ. George Vasiliu, publicată în 1964.
Casa a fost construită pe un teren imens, un vas domeniu pe care Istrati a amenajat un parc superb și pe care l-a donat ulterior orașului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Așa a fost până la începutul anilor '50, când pe acest teren a fost instalată o unitate de intervenție care lupta cu partizanii din munți. Din 1968 aici se înființează Şcoala Militară de Perfecţionare a Subofiţerilor de Miliţie Câmpina, instituție care astăzi poartă numele "Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina".
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de istoricul Alin Ciupală)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

6423 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 06.08.2018 22:53 Mereu m-am intrebat care era locul exact al casei si in ce an si de ce a fost demolata. N-ati reusit sa aflati ? Ca asa era ideea serialului, sa compari pozele aceluiasi loc din vremuri diferite
  • Admin 07.08.2018 08:58 Nu ies întotdeauna lucrurile așa cum ne dorim noi. Iar prin acest serial nici nu ne-am propus o documentare aprofundată, asta e treaba ta și a altora. Noi vrem doar să scoatem la suprafață imagini vechi din Câmpina de altădată și să comparăm cu Câmpina de astăzi, pe cât posibil. S-au schimbat multe, în unele situații nici nu mai poți face poze din același unghi (aproximativ) pentru a avea exact același loc, ieri și azi. Știi foarte bine asta.

Social

1619 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

845 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

83 vizualizari
25 apr. 2024 19:00

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Programul și delegările

Jocurile etapei a 26-a din Liga A Prahova la fotbal sunt programate la finalul acestei săptămâni. Iată programul și delegările:

232 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.