A fost odată Gara Câmpinița...

Social (Categoria articolului)

Am scris în repetate rânduri despre situația deplorabilă a unor spații din Câmpina - fie spații private, fie foste unități economice, fie, uneori, chiar spații ale administrației publice locale. Sunt și multe locuri care ilustrează cât se poate de clar declinul economic din ultimii ani, iar printre acestea se numără și Gara Câmpinița.

Clădirea Gării Câmpinița a fost construită acum aproximativ un secol. Linia ferată Câmpina - Telega a fost dată în folosință în anul 1883 și a apărut ca o necesitate, după construirea căii ferate București - Brașov, pentru a facilita transportul de marfă - sare de la Telega și lemn de la Valea Doftanei. Odată cu începerea construirii rafinăriei, în anul 1897, a fost necesară și apariția unei halte, atât pentru transportul muncitorilor, cât și al materiei prime și produselor de la această rafinărie. În acest context a apărut Gara Câmpinița, situată la 2,1 km de Gara Câmpina.
Gara Câmpinița era una dintre haltele de pe traseul Câmpina - Telega, până în anul 1968 funcționând un tren care circula de două ori pe zi în ambele sensuri, astfel: Câmpina 6.33 - Câmpinița 6.45 - Telega 6.53; Telega 6.58 - Câmpinița 7.17 - Câmpina 7.28 și Câmpina 15.30 - Câmpinița 15.42 - Telega 15.50; Telega 16.05 - Câmpinița 16.24 - Câmpina 16.35.
După 1970 s-a renunțat la circulația trenurilor de călători, rămânând o rută exclusiv comercială, de marfă. Apoi, după 1990 activitatea feroviară s-a restrâns treptat-treptat, iar odată cu închiderea Rafinăriei, în 2009, traficul fiind, practic, definitiv închis. Ba mai mult, pe 24 septembrie 2013, CFR a decis sistarea completă a circulației pe această linie, inclusiv închiderea Gării Câmpinița, din cauza problemelor existente la podul de cale ferată de peste râul Prahova și DN1, ajungându-se în situația tragi-comică de a rămâne blocate în triajul rafinăriei două locomotive și mai multe vagoane cisternă.
Astăzi, Gara Câmpinița pare un loc părăsit. Bălăriile și mizeria au cuprins și ceea ce a mai rămas din peroane, din liniile de cale ferată. Din loc în loc, pe calea ferată au răsărit copăcei. Clădirea gării este, totuși, într-o stare acceptabilă, cel puțin pe dinafară, în condițiile în care nu mai este folosită de atâția ani, dar, probabil, interiorul ei este dezolant. Biroul șefului stației este bine ferecat, iar prin geamuri se poate vedea înăuntru aparatură specifică unei stații feroviare, peste care s-a așternut praful, indiferența... Este o liniște nefirească având în vedere apropierea de zona centrală a Câmpinei.

6091 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • adi 11.06.2019 17:49 Sa o concesioneze cei de la Seva.Sa se faca plimbari din gara Campina spre Telega.Sa vedeti turisti...

Social

6306 vizualizari
16 iun. 2019 20:42

Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

3 comentarii

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

4016 vizualizari
14 iun. 2019 19:44

Final de an școlar la Școala Gimnazială "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina. "Astăzi culegem roadele"

La Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina a avut loc astăzi festivitatea de premiere la finalul anului de învățământ 2018-2019. Un eveniment de la care nu au lipsit emoțiile, florile, fotografiile și, bineînțeles, premiile pentru cei mai merituoși copii. "Este momentul în care culegeam roadele. Cu multă bucurie în suflet și mulțumire o să vă arătăm astăzi ce înseamnă munca în echipă, o echipă formată din cadre didactice, elevi, părinți și, nu în ultimul rând, reprezentanții administrației locale. Da, suntem o echipă și trebuie să fim o echipă, pentru că întotdeauna trebuie să găsim împreună soluțiile cele mai bune la problemele cu care ne confruntăm în învățământ, în sistemul educațional", a afirmat directorul Școlii Gimnaziale "Înv. Ion Mateescu", prof. Elena Nițu, în debutul festivității de încheiere a anului școlar. (video)

Alte stiri recente

606 vizualizari
18 iun. 2019 22:24

Hai cu parcul (de la soldat) că ne prinde iarna! Încă o iarnă...

Așteptăm cu nerăbdare ziua în care să putem scrie că Parcul Regele Mihai I (zona de la soldat) este gata, că lucrările s-au finalizat și că a fost efectuată recepția acestei... extraordinare investiții în valoare de 1.682.780 lei. Din păcate, însă, la cum decurg lucrurile, mai avem de așteptat. O lucrare care ar fi trebuit să se termine în patru luni împlinește, zilele acestea, un an și două luni.

1736 vizualizari
18 iun. 2019 20:14

Lacăt pe poarta terenului de sport de la Grădinița nr.5 din Câmpina. O eroare de proiectare împiedică finalizarea investiției

3 comentarii

Se întâmplă în Câmpina unele lucruri pe care nici nu știm cum să le mai catalogăm. Aproape că nu este lucrare realizată de administrația locală și plătită din bani publici la care să nu apară probleme. Astăzi vă prezentăm situația terenului de sport de la Grădinița nr.5 din Cartierul Slobozia. Amenajarea acestui teren este gata de anul trecut, mai trebuie aplicată doar suprafața acrilică. Numai că, iată, am trecut de jumătatea lui iunie 2019 și lucrarea nu se mai termină, astfel încât să se poată face recepția tehnică. Din câte se pare, la mijloc este o eroare de proiectare care nu a fost îndreptată la timp. Proiectul prevede ca suprafața acrilică să fie de... 4 mm, aplicată pe beton.