A fost odată Gara Câmpinița...

Social (Categoria articolului)

Am scris în repetate rânduri despre situația deplorabilă a unor spații din Câmpina - fie spații private, fie foste unități economice, fie, uneori, chiar spații ale administrației publice locale. Sunt și multe locuri care ilustrează cât se poate de clar declinul economic din ultimii ani, iar printre acestea se numără și Gara Câmpinița.

Clădirea Gării Câmpinița a fost construită acum aproximativ un secol. Linia ferată Câmpina - Telega a fost dată în folosință în anul 1883 și a apărut ca o necesitate, după construirea căii ferate București - Brașov, pentru a facilita transportul de marfă - sare de la Telega și lemn de la Valea Doftanei. Odată cu începerea construirii rafinăriei, în anul 1897, a fost necesară și apariția unei halte, atât pentru transportul muncitorilor, cât și al materiei prime și produselor de la această rafinărie. În acest context a apărut Gara Câmpinița, situată la 2,1 km de Gara Câmpina.
Gara Câmpinița era una dintre haltele de pe traseul Câmpina - Telega, până în anul 1968 funcționând un tren care circula de două ori pe zi în ambele sensuri, astfel: Câmpina 6.33 - Câmpinița 6.45 - Telega 6.53; Telega 6.58 - Câmpinița 7.17 - Câmpina 7.28 și Câmpina 15.30 - Câmpinița 15.42 - Telega 15.50; Telega 16.05 - Câmpinița 16.24 - Câmpina 16.35.
După 1970 s-a renunțat la circulația trenurilor de călători, rămânând o rută exclusiv comercială, de marfă. Apoi, după 1990 activitatea feroviară s-a restrâns treptat-treptat, iar odată cu închiderea Rafinăriei, în 2009, traficul fiind, practic, definitiv închis. Ba mai mult, pe 24 septembrie 2013, CFR a decis sistarea completă a circulației pe această linie, inclusiv închiderea Gării Câmpinița, din cauza problemelor existente la podul de cale ferată de peste râul Prahova și DN1, ajungându-se în situația tragi-comică de a rămâne blocate în triajul rafinăriei două locomotive și mai multe vagoane cisternă.
Astăzi, Gara Câmpinița pare un loc părăsit. Bălăriile și mizeria au cuprins și ceea ce a mai rămas din peroane, din liniile de cale ferată. Din loc în loc, pe calea ferată au răsărit copăcei. Clădirea gării este, totuși, într-o stare acceptabilă, cel puțin pe dinafară, în condițiile în care nu mai este folosită de atâția ani, dar, probabil, interiorul ei este dezolant. Biroul șefului stației este bine ferecat, iar prin geamuri se poate vedea înăuntru aparatură specifică unei stații feroviare, peste care s-a așternut praful, indiferența... Este o liniște nefirească având în vedere apropierea de zona centrală a Câmpinei.

7535 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • adi 11.06.2019 17:49 Sa o concesioneze cei de la Seva.Sa se faca plimbari din gara Campina spre Telega.Sa vedeti turisti...

Social

1660 vizualizari
18 aug. 2019 20:23

Emoțiile absolvirii pentru promoția 2016-2019 a Școlii Postliceale "Louis Pasteur" din Câmpina

În 2016, aproximativ 60 de tineri porneau pe un drum nou. Unii abia terminaseră liceul, alții aveau diverse meserii și au dorit să se reprofileze, alții voiau, pur și simplu, să-și încerce forțele, să se convingă dacă sunt sau nu pregătiți pentru o astfel de provocare. Cu toții au devenit colegi la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina și pentru toți au urmat trei ani grei, cu multe încercări, cu momente delicate, dar trei ani frumoși, în familia AMUS. Astăzi, acei tineri au absolvit școala, mai au de susținut examenul final și apoi vor primi diplomele de asistenți medicali generaliști.

2512 vizualizari
18 aug. 2019 10:44

Codul Rutier a fost modificat. Amendă și permis suspendat pentru șoferii care fac "live la volan"

1 comentarii

Guvernul a aprobat, la începutul săptămânii, Ordonanța de Urgență 11/2019 care modifică și completează Codul Rutier. Actul normativ a fost publicat deja în Monitorul Oficial. Potrivit OUG 11, se va interzice ținerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Alte stiri recente

225 vizualizari
20 aug. 2019 12:47

Peste 2 milioane de euro, valoarea echipamentelor medicale achiziționate în 2019 de Spitalul Municipal Câmpina

Din punct de vedere al investițiilor în dotarea cu aparatură medicală, 2019 este un an foarte bun pentru Spitalul Municipal Câmpina. Potrivit managerului Călin Tiu, până acum, din veniturile proprii ale spitalului, au fost achiziționate echipamente medicale extrem de necesare, la toate secțiile, în valoare de aproximativ 1 milion euro. De asemenea, este în curs de derulare achiziția altor echipamente printr-un program al Ministerului Sănătății, cu cofinanțare de 10% de la bugetul local.

306 vizualizari
20 aug. 2019 09:38

Parcul de la Soldat (rămas fără Soldat) încă nu e gata pentru efectuarea recepției tehnice

482 de zile au trecut de când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea Parcului de la Soldat, rămas între timp și fără... Soldat. Lucrarea ar fi trebuit să fie finalizată în termen de 120 de zile și probabil că va rămâne un exemplu negativ de referință pentru investițiile din Câmpina. Luni, 19 august, în Parcul de la Soldat nu era nici picior de muncitor, asta în condițiile în care mai sunt unele lucruri de făcut, iar recepția lucrării evident că nu a fost realizată.