A fost odată Gara Câmpinița...

Social (Categoria articolului)

Am scris în repetate rânduri despre situația deplorabilă a unor spații din Câmpina - fie spații private, fie foste unități economice, fie, uneori, chiar spații ale administrației publice locale. Sunt și multe locuri care ilustrează cât se poate de clar declinul economic din ultimii ani, iar printre acestea se numără și Gara Câmpinița.

Clădirea Gării Câmpinița a fost construită acum aproximativ un secol. Linia ferată Câmpina - Telega a fost dată în folosință în anul 1883 și a apărut ca o necesitate, după construirea căii ferate București - Brașov, pentru a facilita transportul de marfă - sare de la Telega și lemn de la Valea Doftanei. Odată cu începerea construirii rafinăriei, în anul 1897, a fost necesară și apariția unei halte, atât pentru transportul muncitorilor, cât și al materiei prime și produselor de la această rafinărie. În acest context a apărut Gara Câmpinița, situată la 2,1 km de Gara Câmpina.
Gara Câmpinița era una dintre haltele de pe traseul Câmpina - Telega, până în anul 1968 funcționând un tren care circula de două ori pe zi în ambele sensuri, astfel: Câmpina 6.33 - Câmpinița 6.45 - Telega 6.53; Telega 6.58 - Câmpinița 7.17 - Câmpina 7.28 și Câmpina 15.30 - Câmpinița 15.42 - Telega 15.50; Telega 16.05 - Câmpinița 16.24 - Câmpina 16.35.
După 1970 s-a renunțat la circulația trenurilor de călători, rămânând o rută exclusiv comercială, de marfă. Apoi, după 1990 activitatea feroviară s-a restrâns treptat-treptat, iar odată cu închiderea Rafinăriei, în 2009, traficul fiind, practic, definitiv închis. Ba mai mult, pe 24 septembrie 2013, CFR a decis sistarea completă a circulației pe această linie, inclusiv închiderea Gării Câmpinița, din cauza problemelor existente la podul de cale ferată de peste râul Prahova și DN1, ajungându-se în situația tragi-comică de a rămâne blocate în triajul rafinăriei două locomotive și mai multe vagoane cisternă.
Astăzi, Gara Câmpinița pare un loc părăsit. Bălăriile și mizeria au cuprins și ceea ce a mai rămas din peroane, din liniile de cale ferată. Din loc în loc, pe calea ferată au răsărit copăcei. Clădirea gării este, totuși, într-o stare acceptabilă, cel puțin pe dinafară, în condițiile în care nu mai este folosită de atâția ani, dar, probabil, interiorul ei este dezolant. Biroul șefului stației este bine ferecat, iar prin geamuri se poate vedea înăuntru aparatură specifică unei stații feroviare, peste care s-a așternut praful, indiferența... Este o liniște nefirească având în vedere apropierea de zona centrală a Câmpinei.

8029 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • adi 11.06.2019 17:49 Sa o concesioneze cei de la Seva.Sa se faca plimbari din gara Campina spre Telega.Sa vedeti turisti...

Social

1343 vizualizari
28 feb. 2020 11:50

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 28 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1661 vizualizari
27 feb. 2020 13:54

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

2068 vizualizari
28 feb. 2020 17:59

Tânăra din Câmpina NU este infectată cu coronavirus. Rezultatul testelor este negativ

Infecția cu coronavirus nu se confirmă la cele două persoane din județul Prahova internate la Spitalul de Boli Contagioase din Ploiești: tânăra de 19 ani, din Câmpina și bărbatul de 33 de ani, din Bărcănești. În ambele cazuri, rezultatele testelor efectuate la Institutul Național "Matei Balș" este negativ. Informația a fost furnizată de directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, Dan Ioniță.

1530 vizualizari
28 feb. 2020 10:35

Campioana olimpică de tineret, Georgeta Popescu, a primit titlul de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina"

Ședința de joi, 28 februarie 2020, a Consiliului Local a început cu un moment festiv - acordarea tilului de "Cetățean de onoare al municipiului Câmpina" campioanei olimpice de tineret la monobob Georgeta Popescu. Tânăra sportivă a fost invitată în fața Consiliului Local pentru a primi diploma de "Cetățean de onoare", precum și un premiu de 10.000 lei din partea administrației câmpinene.