CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.facebook.com/clinicairisbaicoi/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Noul Cod Penal, aprobat cu o viteză uluitoare, demnă de o cauză mai bună, de cele două camere ale Parlamentului

- Actualitate -

Noul Cod Penal, aprobat cu o viteză uluitoare, demnă de o cauză mai bună, de cele două camere ale Parlamentului

Când o partea a presei atrăgea atenția asupra faptului că modificările la Codul Penal protejează infractorul și nu victima, cealaltă parte a presei striga că e manipulare. Când opoziția atrăgea atenția că România riscă să devină "Penalistan", că statul de drept se va transforma în "statul de Dragnea", puterea venea cu argumentul suprem - vechiul Cod Penal încălca drepturi și libertăți fundamentale, noi reparăm nedreptățile. Haideți să vedem ce "nedreptăți" au reparat PSD și ALDE, cu sprijinul minorităților.

Noul Cod Penal a fost aprobat cu o viteză demnă de o cauză mai bună. Marți, 3 iulie 2018, Senatul României s-a întrunit în sesiune extraordinară și a aprobat toate modificările propuse de "Comisia Iordache". Miercuri, 4 iulie, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a dat votul final la noul Cod Penal. Sunt proiecte de legi poate mult mai importante care zac prin sertarele Parlamentului, dar când este vorba de un interes politic (și mai ales de interesul unor lideri politici), aleșii se mobilizează și în două zile aprobă schimbarea legilor penale.
Pe scurt, iată principalele modificări aduse Codului Penal:
- Abuzul în serviciu: infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie - 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite este doar pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. Nu și pentru terți. De asemenea, din sfera infracţiunii de abuz în serviciu s-a eliminat elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern. Limita maximă a pedepsei pentru abuz în serviciu a fost redusă de la 7 ani la 5 ani.
- Neglijența în serviciu nu mai constituie infracțiune.
Grupul infracțional organizat a fost redefinit. Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate.
Favorizarea infractorului - infracțiunea a fost redefinită în sensul că nu se consideră favorizarea infractorului dacă fapta a fost săvârșită de un afin până la gradul II și dacă este vorba de emiterea de acte normative.
Traficul de influență a fost redefinit în sensul că trebuie să fie vorba de pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii „de bani sau alte foloase materiale” (în forma actuală a Codului Penal era doar „de bani sau alte foloase”), iar promisiunea de a interveni să fie urmată de intervenția propriu-zisă (în forma actuală nu există această condiționare).
Reducerea pedepselor pentru infracțiunile de serviciu. Pentru o serie de infracțiuni, printre care delapidare și abuz în serviciu, achitarea prejudiciului atrage înjumătățirea pedepselor. În cazul delapidării, se va considera că a fost comisă fapta doar dacă există o plângere prealabilă.
Reducerea termenelor de prescripție. Pentru infracţiuni pentru care pedeapsa închisorii este mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani, termenul de prescripţie a răspunderii penale scade de la 10 la 8 ani. Pentru infracțiuni cu pedepse de peste 5 ani dar până în 10 ani, termenul de prescripție se reduce de la 8 ani la 5 ani. Pentru infracțiuni cu pedepse de peste un an, dar mai mici de 5 ani, termenul de prescripție se reduce de la 5 ani la 3 ani. Pentru infracțiuni cu pedepse de până într-un an de închisoare sau amendă, termenul de prescripție nu mai este prevăzut de Codul Penal.
- Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia.
- Mărturia mincinoasă - nu este infracțiune "simpla divergență de mărturii", nici refuzul de a face declarații prin care persoana se autoincriminează sau în sensul solicitat de organele judiciare, nici modificarea sau retractarea declarației.
- Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă fapta este săvârșită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate.
- Confiscarea extinsă nu se mai dispune pentru cazul infracțiunilor de spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.
- Eliberare condiționată - Parlamentul a redus toate termenele prevăzute pentru acordarea liberării condiţionate. Astfel, pentru pedepsele mai mici de 10 ani, liberarea condiţionată se dispune după executarea a jumătate din durată, iar pentru condamnaţii care au împlinit 60 de ani, liberarea se dispune după executarea a unei treimi din durata pedepsei.

(Sursă foto - INQUAM PHOTOS)


05 Jul 2018 11:40 3292 vizualizari


Comentarii






  • 05.07.2018 15:38 Tudor Asta înseamnă că Tiseanu scapă de dosare?
1563 vizualizari 14 Sep 2024 15:49 Primim de la cititori. Când nu interesează pe nimeni cum se execută unele lucrări...

Primim de la cititori. Când nu interesează pe nimeni cum se execută unele lucrări...

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă în cursul zilei de vineri, 13 septembrie, la intersecția străzilor Dealului și Rândunicii.

citeste mai mult
4481 vizualizari 14 Sep 2024 15:04 Se închide parțial Bulevardul Culturii din Câmpina

Se închide parțial Bulevardul Culturii din Câmpina

Începând de luni, 16 septembrie 2024, Bulevardul Culturii din municipiul Câmpina se închide parțial. Această situație va dura până pe 25 octombrie 2024, în cel mai bun caz.

citeste mai mult
760 vizualizari 13 Sep 2024 09:46 Ce a fost și ce-a ajuns. Imagini dureroase cu parcul Mițu-Chițu din Câmpina

Ce a fost și ce-a ajuns. Imagini dureroase cu parcul Mițu-Chițu din Câmpina

S-a numit mai întâi Parcul Pionierilor, apoi Parcul cu Role și după aceea Parcul "Mițu-Chițu". Acum... numai este nimic. Un loc neîngrijit, în care vegetația este stăpână și pe lângă care treci cu o strângere de inimă.

citeste mai mult
256 vizualizari 13 Sep 2024 08:16 Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale, ultimele din acest an

Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale, ultimele din acest an

Anul 2024 este singurul din istoria țării noastre în care cetățenii cu drept de vot au fost chemați la urne pentru toate tipurile de alegeri posibile. Au fost localele și europarlamentarele pe 9 iunie, urmează, spre finalul anului, alegerile parlamentare și prezidențiale.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV