Omagiu adus eroilor care au luptat, de-a lungul timpului, pentru unirea Basarabiei cu Țara Mamă

Eveniment (Categoria articolului)

Astăzi, 27 martie, se împlinesc 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, eveniment marcat și la Câmpina printr-un ceremonial de depunere de coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut. Iar alături de reprezentanții administrației locale s-a aflat și o delegație din Cimișlia (Republica Moldova), oraș cu care Câmpina s-a înfrațit în urmă cu exact doi ani, la 27 martie 2015. 

În amintirea eroilor din România şi din Basarabia şi în special a celor care au pierit, de-a lungul timpului, luptând pentru readucerea Basarabiei la Ţara Mamă, au depus coroane de flori reprezentanții Primăriei Câmpina și cei ai administrației locale din Cimișlia și o delegație comună formată din reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Câmpina și ai Asociației Veteranilor Războiului din 1992 Tiras - Tighina. 
Apoi, la Casa de Cultură a avut loc Simpozionul "Basarabia, pământ românesc", care a inclus mai multe prelegeri și un moment artistic susținut de grupul "Micii melomani" de la Clubul Copiilor. Din delegația de la Cimișlia, prezentă la acțiunile de astăzi de la Câmpina, au făcut parte consilierii locali Sergiu Suhan și Cătălin Tudor Florică, Gheorghe Balaban - președintele Asociației Veteranilor Războiului din 1992 Tiras - Tighina, Victor Barbacaru și Sergiu Prisăcaru - veterani de război, membri ai asociației menționate.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima provincie istorică adusă la Ţara Mamă. Din păcate, această unire nu a durat “de-a pururi şi totdeauna” aşa cum scria în Actul Unirii votat în martie 1918. În 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Aceasta este parte din istoria noastră şi a lor, a românilor de dincoace şi dincolo de Prut. Cu toate acestea, în fiecare an, la 27 martie, marcăm unirea Basarabiei cu România, poate și cu speranța că într-o zi vom fi aceeași țară.

4116 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

215 vizualizari
03 mar. 2024 11:24

Proiect româno-moldovean pe tema Mărțișorului la Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

După cum v-am informat deja, pe 1 Martie 2024, Grădinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina a derulat o activitate foarte frumoasă - ”Mărțișorul, între tradiție, creativitate și Patrimoniul UNESCO”, în cadrul proiectului transfrontalier ”Grădinițele prieteniei”, la care participă unități de învățământ preșcolar din România și Republica Moldova. 

1679 vizualizari
29 feb. 2024 20:38

Spectacol de revistă la Casa de Cultură din Câmpina, susținut de artiștii Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, la Casa de Cultură “Geo Bogza” din Câmpina va avea loc spectacolul “Dă, Doamne, cântec!”, susținut de artiștii Secției de Revistă a Teatrului “Toma Caragiu”din Ploiești. Evenimentul va avea loc marți, 12 martie 2024, de la ora 19.00.

Alte stiri recente

1212 vizualizari
03 mar. 2024 13:04

Liga A Prahova, etapa a 18-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă, 2 martie, a început returul Ligii A Prahova. Sâmbătă dimineață au avut loc primele două meciuri, alte două după-amiază, iar etapa s-a încheiat duminică dimineață. Iată rezultatele complete, clasamentul la zi și programul etapei viitoare:

135 vizualizari
03 mar. 2024 12:24

Baschetbalistele de la CS Câmpina, locul 8 la turneul final sub 15 ani

Calificate la turneul final, fetele de la echipa de baschet juniori sub 15 ani a CS Câmpina au participat în aceste zile la competiția găzduită de Sala Sporturilor din Alexandria.