Astăzi, 27 martie, se împlinesc 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, eveniment marcat și la Câmpina printr-un ceremonial de depunere de coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut. Iar alături de reprezentanții administrației locale s-a aflat și o delegație din Cimișlia (Republica Moldova), oraș cu care Câmpina s-a înfrațit în urmă cu exact doi ani, la 27 martie 2015.
În amintirea eroilor din România şi din Basarabia şi în special a celor care au pierit, de-a lungul timpului, luptând pentru readucerea Basarabiei la Ţara Mamă, au depus coroane de flori reprezentanții Primăriei Câmpina și cei ai administrației locale din Cimișlia și o delegație comună formată din reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Câmpina și ai Asociației Veteranilor Războiului din 1992 Tiras - Tighina.
Apoi, la Casa de Cultură a avut loc Simpozionul "Basarabia, pământ românesc", care a inclus mai multe prelegeri și un moment artistic susținut de grupul "Micii melomani" de la Clubul Copiilor. Din delegația de la Cimișlia, prezentă la acțiunile de astăzi de la Câmpina, au făcut parte consilierii locali Sergiu Suhan și Cătălin Tudor Florică, Gheorghe Balaban - președintele Asociației Veteranilor Războiului din 1992 Tiras - Tighina, Victor Barbacaru și Sergiu Prisăcaru - veterani de război, membri ai asociației menționate.
La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima provincie istorică adusă la Ţara Mamă. Din păcate, această unire nu a durat “de-a pururi şi totdeauna” aşa cum scria în Actul Unirii votat în martie 1918. În 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Aceasta este parte din istoria noastră şi a lor, a românilor de dincoace şi dincolo de Prut. Cu toate acestea, în fiecare an, la 27 martie, marcăm unirea Basarabiei cu România, poate și cu speranța că într-o zi vom fi aceeași țară.
Pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza” din municipiul Câmpina, cei mai mici dansatori din Ansamblul Folcloric ”Ghiocelul” au sărbătorit și ei Ziua Națională a României.
După ceremonialul de Ziua Națională a României, desfășurat în Parcul Trandafirilor, la Câmpina a avut loc un spectacol foarte frumos, în aer liber, în Parcul Regele Mihai I.
Fanfara Gold Music din Târgoviște a mai fost la Câmpina. Anul acesta, chiar pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, a revenit la invitația Farmaciei Medimfarm.
În ciuda vremii reci, destul de mulți câmpineni au fost prezenți în Parcul Trandafirilor din zona Notariatelor, acolo unde s-a sărbătorit Ziua Națională a României.