CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Greva din învățământ a fost suspendată. Părerile privind eficiența protestului rămân împărțite

- Social -

Greva din învățământ a fost suspendată. Părerile privind eficiența protestului rămân împărțite

Federațiile sindicale din Educație au anunțat luni, 12 iunie, suspendarea grevei declanșate pe 22 mai. Mai mult, liderii naționali ai sindicatelor din Educație au anunțat că dacă prevederile din Ordonanța de Urgență 57/2023 privind majororările salariale din acest domeniu, publicată în Monitorul Oficial tot luni, 12 iunie, nu se vor regăsi în noua lege a salarizării, greva se va relua la începutul anului școlar viitor.

Practic, odată cu anunțul suspendării grevei, de marți, 13 iunie, profesorii s-au întors la catedră. Ce au obținut ei după trei săptămâni de grevă? După trei săptămâni de grevă generală, profesorii au convins guvernul să includă într-o ordonanţă de urgenţă angajamentul că de la 1 ianuarie 2024 salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. De la 1 iunie 2023 salariile de bază ale personalului didactic şi ale personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi din învăţământul superior se majorează cu suma 1.300 de lei brut pentru fiecare funcţie, în vreme ce salariile de bază ale personalului nedidactic se majorează cu 400 de lei brut pentru fiecare funcţie. Profesorii vor primi în octombrie primă în valoare de 1.500 de lei, în vreme ce personalul needidactic va primi 500 lei/anual, se arată în altă ordonanţă adoptată de executiv luni, 12 iunie.
Paradoxal, deși pare un succes, în continuare există nemulțumiri, iar unele cadre didactice chiar vorbesc despre demisii în bloc din sindicate și acuză unii lideri de sindicat de trădare și înțelegere cu guvernanții, care trebuiau, la rândul lor, să încheie greva pentru a face... rotativa.
”Trebuie să căutăm mult în istoria sindicală să vedem când au mai fost obținuite asemenea majorări salariale. Mai mult, au fost obținute creșteri pe care noi nu le-am solicitat, așa, cum până la urmă, este firesc într-o negociere. Cred că s-au obținut peste 80% din totalul revendicărilor, acesta fiind de altfel scopul oricărei acțiuni revendicative”, ne-a declarat profesorul Adrian Popescu, lider al Sindicatului ”Școala Prahovei”, afiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Acum, există cadre didactice, chiar și din Câmpina, care susțin că decizia liderilor de sindicat nu reprezintă vocea cadrelor didactice și se vor retrage din sindicat.
Dincolo de toate aceste neînțelegeri și dincolo de drepturile salariale câștigate, un lucru pe care îl considerăm foarte important este acela că nu va fi nevoie de modificarea calendarului examenului de Bacalaureat și a examenului de Evaluare Națională.


13 Jun 2023 20:44 2318 vizualizari


Comentarii


  • 15.06.2023 12:36 Pițigoi @ Ciuperca Raluca, rolul sindicatului este sa va forteze sa acceptati un compromis pe care ei deja l-au negociat. Ei nu pot sa iti dea tie numere concrete pentru ca nu le are, sau daca le are nu sunt in directia care vor ei. Pentru asta le trebuie voturi de lat toti membrii nu sondaje care se pot manipula si interpreta in favoare lor. Orcum, trebuie sa iti amntesti ce a zis Iosif Stalin: Nu conteaza cine voteaza. Conteaza cine numara voturile.
  • 14.06.2023 08:36 Ciuperca Raluca Buna ziua. Sunt cadru didactic în grevă și vreau să vă explic motivul meu de revoltă contra sindicatelor. In weekendul 10-11.06 am avut de răspuns la 3 sondaje din partea sindicatului, ultimul fiind dacă consideram acceptabilă ultima ofertă. Trebuia să dăm răspuns până luni dimineață la ora 9 ca între orele 9 și 10 sa se facă centralizarea la nivel național. Eu personal mă așteptam să aud date statistice - din ...x...membri participanți la greva un număr de ....y....membri au fost de acord cu oferta (y fiind mai mare de 50% din x) și prin urmare s-a hotărât la nivel de federații suspendarea grevei. Eu personal nu am găsit nicăieri această centralizare și nu cred că este de datoria mea să o caut pe internet, trebuia furnizată de la bun început.
942 vizualizari 15 Jun 2024 23:47 Accident în Câmpina, pe Calea Doftanei. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Accident în Câmpina, pe Calea Doftanei. Un autoturism a intrat într-un stâlp

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Câmpina au intervenit, sâmbătă seara, pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor, descarcerarea și acordarea asistenței medicale de urgență în cazul producerii unui accident rutier în municipiul Câmpina, pe Calea Doftanei.

citeste mai mult
360 vizualizari 15 Jun 2024 22:36 Copacii și agricultura, două teme într-un proiect internațional cu participarea Școlii “Cuza” din Câmpina și Școlii “Ioan Duhovnicul” din Bănești

Copacii și agricultura, două teme într-un proiect internațional cu participarea Școlii “Cuza” din Câmpina și Școlii “Ioan Duhovnicul” din Bănești

"The Magical World of Trees and Agriculture" este denumirea celui de-al treilea proiect eTwinning în care a fost implicată Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", de această dată partenerii săi fiind din Turcia și Republica Moldova.

citeste mai mult
247 vizualizari 14 Jun 2024 23:08 Școala “Al.I. Cuza” din Câmpina, parte a unui proiect internațional bazat pe educația STEM

Școala “Al.I. Cuza” din Câmpina, parte a unui proiect internațional bazat pe educația STEM

Proiectul s-a intitulat "Our Future Home", adică "Viitorul nostru cămin", și s-a desfășurat pe platforma eTwinning, cu participarea unor unități de învățământ și cadre didactice din cinci țări: România, Turcia, Lituania, Bulgaria și Grecia.

citeste mai mult
1025 vizualizari 14 Jun 2024 08:31 Peste 7.000 de gospodării din Prahova au rămas fără curent electric după furtuna de joi noaptea

Peste 7.000 de gospodării din Prahova au rămas fără curent electric după furtuna de joi noaptea

Vineri dimineață, la ora 6.00, 7.034 gospodării din mai multe localități ale județului Prahova nu erau alimentate cu energie electrică după furtuna din timpul nopții.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV