Greva din învățământ a fost suspendată. Părerile privind eficiența protestului rămân împărțite

Social (Categoria articolului)

Federațiile sindicale din Educație au anunțat luni, 12 iunie, suspendarea grevei declanșate pe 22 mai. Mai mult, liderii naționali ai sindicatelor din Educație au anunțat că dacă prevederile din Ordonanța de Urgență 57/2023 privind majororările salariale din acest domeniu, publicată în Monitorul Oficial tot luni, 12 iunie, nu se vor regăsi în noua lege a salarizării, greva se va relua la începutul anului școlar viitor.

Practic, odată cu anunțul suspendării grevei, de marți, 13 iunie, profesorii s-au întors la catedră. Ce au obținut ei după trei săptămâni de grevă? După trei săptămâni de grevă generală, profesorii au convins guvernul să includă într-o ordonanţă de urgenţă angajamentul că de la 1 ianuarie 2024 salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. De la 1 iunie 2023 salariile de bază ale personalului didactic şi ale personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi din învăţământul superior se majorează cu suma 1.300 de lei brut pentru fiecare funcţie, în vreme ce salariile de bază ale personalului nedidactic se majorează cu 400 de lei brut pentru fiecare funcţie. Profesorii vor primi în octombrie primă în valoare de 1.500 de lei, în vreme ce personalul needidactic va primi 500 lei/anual, se arată în altă ordonanţă adoptată de executiv luni, 12 iunie.
Paradoxal, deși pare un succes, în continuare există nemulțumiri, iar unele cadre didactice chiar vorbesc despre demisii în bloc din sindicate și acuză unii lideri de sindicat de trădare și înțelegere cu guvernanții, care trebuiau, la rândul lor, să încheie greva pentru a face... rotativa.
”Trebuie să căutăm mult în istoria sindicală să vedem când au mai fost obținuite asemenea majorări salariale. Mai mult, au fost obținute creșteri pe care noi nu le-am solicitat, așa, cum până la urmă, este firesc într-o negociere. Cred că s-au obținut peste 80% din totalul revendicărilor, acesta fiind de altfel scopul oricărei acțiuni revendicative”, ne-a declarat profesorul Adrian Popescu, lider al Sindicatului ”Școala Prahovei”, afiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Acum, există cadre didactice, chiar și din Câmpina, care susțin că decizia liderilor de sindicat nu reprezintă vocea cadrelor didactice și se vor retrage din sindicat.
Dincolo de toate aceste neînțelegeri și dincolo de drepturile salariale câștigate, un lucru pe care îl considerăm foarte important este acela că nu va fi nevoie de modificarea calendarului examenului de Bacalaureat și a examenului de Evaluare Națională.

2056 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ciuperca Raluca 14.06.2023 08:36 Buna ziua. Sunt cadru didactic în grevă și vreau să vă explic motivul meu de revoltă contra sindicatelor. In weekendul 10-11.06 am avut de răspuns la 3 sondaje din partea sindicatului, ultimul fiind dacă consideram acceptabilă ultima ofertă. Trebuia să dăm răspuns până luni dimineață la ora 9 ca între orele 9 și 10 sa se facă centralizarea la nivel național. Eu personal mă așteptam să aud date statistice - din ...x...membri participanți la greva un număr de ....y....membri au fost de acord cu oferta (y fiind mai mare de 50% din x) și prin urmare s-a hotărât la nivel de federații suspendarea grevei. Eu personal nu am găsit nicăieri această centralizare și nu cred că este de datoria mea să o caut pe internet, trebuia furnizată de la bun început.
  • Pițigoi 15.06.2023 12:36 @ Ciuperca Raluca, rolul sindicatului este sa va forteze sa acceptati un compromis pe care ei deja l-au negociat. Ei nu pot sa iti dea tie numere concrete pentru ca nu le are, sau daca le are nu sunt in directia care vor ei. Pentru asta le trebuie voturi de lat toti membrii nu sondaje care se pot manipula si interpreta in favoare lor. Orcum, trebuie sa iti amntesti ce a zis Iosif Stalin: Nu conteaza cine voteaza. Conteaza cine numara voturile.

Social

1323 vizualizari
27 nov. 2023 18:57

Un altfel de antrenament pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

1 comentarii

Zilele trecute, atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina au avut parte de o surpriză din partea coordonatorului lor, antrenorul Mihaela Marin, care le-a propus... un altfel de antrenament.

1443 vizualizari
27 nov. 2023 11:19

Grevă generală pe termen nelimitat la Casa de Pensii și celelalte instituții care aparțin de Ministerul Muncii

1 comentarii

De luni, 27 noiembrie 2023, membrii sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, cât și angajații neafiliați în sindicate, declară GREVĂ GENERALĂ pentru eliminarea inechităților salariale și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Este o grevă generală pe termen nelimitat, pe durata căreia nu se asigură programul de lucru cu publicul. Sunt în grevă angajații de la casele de pensii, agențiile pentru plăți și inspecție socială, agențiile pentru ocuparea forței de muncă și inspectoratele teritoriale de muncă.

Alte stiri recente

377 vizualizari
29 nov. 2023 12:47

Președintele CS Câmpina trebuie să demisioneze! O mulțime de argumente și un apel la bun simț, decență și onoare

Nu vom discuta în acest articol despre persoane, ci despre ocupantul unui funcții publice. Indiferent de numele său, la cum și-a derulat mandatul în ultimii deja mulți ani, președintele Clubului Sportiv Câmpina a ajuns la momentul la care trebuie să plece! Măcar din bun simț, decență și onoare. Dacă le are...

760 vizualizari
29 nov. 2023 10:52

Unul dintre panourile solare de la trecerile de pietoni din Câmpina este orientat spre... nord. Încă nu este fixat definitiv...

Relatam zilele trecute că pe artera principală a Câmpinei se lucrează la amplasarea stâlpilor pentru iluminatul trecerilor de pietoni, în cadrul unuia dintre cele trei proiecte de modernizare a iluminatului public din Câmpina derulate de administrația locală.