Agenții economici câmpineni, care au spații închiriate de la administrația locală, vor fi scutiți total sau parțial de la plata chiriei

Social (Categoria articolului)

Pe ordinea de zi a ședinței de joi, 30 aprilie 2020, a Consiliul Local Câmpina se află și un proiect de hotărâre care prevede o serie de măsuri privind reducerea sau exonerarea de la plata chiriilor pentru terenurile sau spațiile care aparțin administrației locale. Este vorba, practic, despre o facilitate acordată firmelor afectate de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. După cum se știe, pe perioada stării de urgență, unor agenți economici le-a fost suspendată activitatea, iar în cazul altora, activitatea a fost redusă.

Potrivit proiectului de hotărâre, începând cu data de 1 aprilie 2020 și până la încetarea stării de urgență, se va reduce cu 50% cuantumul chiriilor datorate bugetului local de căre operatorii economici care dețin certificat de situații de urgență de tip 2 (galben), adică pentru operatorii economici ale căror încasări sau venituri au fost diminuate, în luna martie 2020, cu minim 25% față de media veniturilor sau încasărilor din lunile ianuarie și februarie 2020.
De asemenea, începând cu 16 martie 2020 și până la încetarea stării de urgență, vor fi scutiți de la plata chiriilor datorate bugetului local operatorii economici care dețin certificat de situații de urgență de tip 1 (albastru), adică pentru agenții economici care au fost obligați să-și întrerupă total sau parțial activitatea, ca urmare a deciziilor autorităților.
Toți operatorii economici care se încadrează în aceste cerințe trebuie să facă o cerere în acest sens către Primăria Câmpina și se va încheia un act adițional la contractul pe care fiecare agent economic îl are cu administrația locală pentru spațiul pe care l-a închiriat. Pentru a beneficia de facilitatea acordată de Consiliul Local, firmele vor trebui să prezinte Primăriei certificatul de tip 1 (albastru) sau tip 2 (galben), eliberat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Un astfel de certificat nu este ușor de obținut, cel puțin când este vorba despre certificatul galben, pentru că firmele trebuie să facă dovada reducerii cu 25% a încasărilor față de media lunilor ianuarie și februarie. Și sunt situații când în ianuarie și februarie încasările/veniturile oricum au fost foarte mici, ca la orice început de an. Mai sunt și cazuri unde s-a redus programul, cum este cel al comerciaților din Piața Centrală. Programul normal era de la 6.00 la 21.00, iar în perioada stării de urgență este de la 7.00 la 18.00, în acest caz, unii dintre ei considerând că se impune automat reducerea chiriei.
În situația de a beneficia de reducerea chiriilor sau scutirea de la plata chiriilor se află toți agenții economici care au contracte de închiriere cu Piața Centrală (atât în incinta corpului C1, cât și la magazinele de pe Strada 1 Mai), cei care au spații închiriate la Casa Tineretului și Casa de Cultură, la cele două spitale și la unitățile de învățământ, precum și agenții economici care au chioșcuri de ziare și terase pe domeniul public.
O estimare a impactului bugetar a acestei măsuri nu este cunoscută, deocamdată, pentru că în referatul de specialitate al Direcției Economice din cadrul Primăriei Câmpina se face o singură referire la acest aspect, iar aceea este superficială: ”Această facilitate va avea un impact negativ asupra bugetului local în sensul diminuării veniturilor nefiscale din chirii”. Asta o știam cu toții, pentru că este logic să fie așa, dar o estimare a impactului bugetar era sarcina Direcției Economice și ne așteptam să o găsim în raportul de specialitate.

4677 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • gheorghe dragomir 05.05.2020 17:59 Consider că este o faptă foarte bună , este logic ca aceste spații comerciale să fie scutite de chiririe pe această perioada ; 16 Martie-15 Mai , în ceea ce privește scăderea bugetului local este adevărat , dar asta-i situația nu este Campina singurul oraș din țară afectat de această stare . Mulțumim CLS Campina !

Social

2104 vizualizari
08 mai 2021 20:05

Imagini de la cititori. Natură invadată de gunoaie în spatele Școlii de Poliție din Câmpina

Inițiativa noastră de a oferi câmpinenilor posibilitatea să arate întregii comunități imagini surprinse în diverse locuri se bucură de tot mai mult succes. Zilnic primim atât pe paginile noastre de Facebook, cât și pe Whatsapp, la numărul 0733.388.425 diferite imagini, dar și sugestii și ne sunt semnalate unele probleme cu care se confruntă cetățenii. Acum, vă prezentăm o serie de imagini surprinse de Andreea Petcu în spatele Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”, în prelungirea Străzii Crișuri și a Aleii Popasului.

2555 vizualizari
08 mai 2021 09:52

”Educație la înălțime”, un proiect național la care participă și cadre didactice din Câmpina

”Este o oportunitate pentru toți profesorii din Câmpina să se conecteze la aceste lecții live și să participe la acest proiect național intitulat Educație la înălțime, unde se pot realiza inclusiv experimente cu copiii la clasă”, a fost concluzia profesoarei Georgiana Moldoveanu, care a participat zilele trecute la acest proiect cu elevii clasei a IX-a de la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina. De asemenea, la această fază a proiectului a mai participat și Laura Iordache, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Centrală.

Alte stiri recente

1535 vizualizari
09 mai 2021 11:52

Oferte speciale pentru Litoralul României și Bulgariei, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Vara bate la ușă, astfel că în condițiile speciale ale incertitudinilor determinate de pandemia de coronavirus, mulți turiști își îndreaptă atenția spre Litoralul României și Bulgariei. Venind în întâmpinarea dorinței turiștilor, Agenția de Turism Teron Intertur Câmpina a lansat o serie de oferte speciale, cu facilități noi și condiții cât mai bune pentru ca vacanța dumneavoastră să devină o amintire frumoasă.

6055 vizualizari
08 mai 2021 19:52

Lacul Bisericii din Câmpina a fost populat cu peste jumătate de tonă de pește

De ceva vreme, luciul apei Lacului Bisericii din Câmpina este acoperit într-o proporție importantă de o vegetație inestetică, aflată mai ales în apropierea malurilor și care conferă un aspect dezolant. Acum, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi împreună cu Primăria Câmpina au decis să populeze lacul cu o cantitate importantă de pește, principalul scop al acestei acțiuni fiind tocmai aducerea unor specii de pești care să contribuie la eradicarea vegetație care dă acum un aspect atât de urât lacului.