Agenții economici câmpineni, care au spații închiriate de la administrația locală, vor fi scutiți total sau parțial de la plata chiriei

Social (Categoria articolului)

Pe ordinea de zi a ședinței de joi, 30 aprilie 2020, a Consiliul Local Câmpina se află și un proiect de hotărâre care prevede o serie de măsuri privind reducerea sau exonerarea de la plata chiriilor pentru terenurile sau spațiile care aparțin administrației locale. Este vorba, practic, despre o facilitate acordată firmelor afectate de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. După cum se știe, pe perioada stării de urgență, unor agenți economici le-a fost suspendată activitatea, iar în cazul altora, activitatea a fost redusă.

Potrivit proiectului de hotărâre, începând cu data de 1 aprilie 2020 și până la încetarea stării de urgență, se va reduce cu 50% cuantumul chiriilor datorate bugetului local de căre operatorii economici care dețin certificat de situații de urgență de tip 2 (galben), adică pentru operatorii economici ale căror încasări sau venituri au fost diminuate, în luna martie 2020, cu minim 25% față de media veniturilor sau încasărilor din lunile ianuarie și februarie 2020.
De asemenea, începând cu 16 martie 2020 și până la încetarea stării de urgență, vor fi scutiți de la plata chiriilor datorate bugetului local operatorii economici care dețin certificat de situații de urgență de tip 1 (albastru), adică pentru agenții economici care au fost obligați să-și întrerupă total sau parțial activitatea, ca urmare a deciziilor autorităților.
Toți operatorii economici care se încadrează în aceste cerințe trebuie să facă o cerere în acest sens către Primăria Câmpina și se va încheia un act adițional la contractul pe care fiecare agent economic îl are cu administrația locală pentru spațiul pe care l-a închiriat. Pentru a beneficia de facilitatea acordată de Consiliul Local, firmele vor trebui să prezinte Primăriei certificatul de tip 1 (albastru) sau tip 2 (galben), eliberat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Un astfel de certificat nu este ușor de obținut, cel puțin când este vorba despre certificatul galben, pentru că firmele trebuie să facă dovada reducerii cu 25% a încasărilor față de media lunilor ianuarie și februarie. Și sunt situații când în ianuarie și februarie încasările/veniturile oricum au fost foarte mici, ca la orice început de an. Mai sunt și cazuri unde s-a redus programul, cum este cel al comerciaților din Piața Centrală. Programul normal era de la 6.00 la 21.00, iar în perioada stării de urgență este de la 7.00 la 18.00, în acest caz, unii dintre ei considerând că se impune automat reducerea chiriei.
În situația de a beneficia de reducerea chiriilor sau scutirea de la plata chiriilor se află toți agenții economici care au contracte de închiriere cu Piața Centrală (atât în incinta corpului C1, cât și la magazinele de pe Strada 1 Mai), cei care au spații închiriate la Casa Tineretului și Casa de Cultură, la cele două spitale și la unitățile de învățământ, precum și agenții economici care au chioșcuri de ziare și terase pe domeniul public.
O estimare a impactului bugetar a acestei măsuri nu este cunoscută, deocamdată, pentru că în referatul de specialitate al Direcției Economice din cadrul Primăriei Câmpina se face o singură referire la acest aspect, iar aceea este superficială: ”Această facilitate va avea un impact negativ asupra bugetului local în sensul diminuării veniturilor nefiscale din chirii”. Asta o știam cu toții, pentru că este logic să fie așa, dar o estimare a impactului bugetar era sarcina Direcției Economice și ne așteptam să o găsim în raportul de specialitate.

4300 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • gheorghe dragomir 05.05.2020 17:59 Consider că este o faptă foarte bună , este logic ca aceste spații comerciale să fie scutite de chiririe pe această perioada ; 16 Martie-15 Mai , în ceea ce privește scăderea bugetului local este adevărat , dar asta-i situația nu este Campina singurul oraș din țară afectat de această stare . Mulțumim CLS Campina !

Social

1825 vizualizari
14 aug. 2020 07:20

A X-a ediție a Festivalului Dulceții de la Brebu va avea loc în ultimul week-end din august

În comuna Brebu se va desfășura, în perioada 29-30 august 2020, cea de-a X-a ediție a Festivalului Dulceții, un eveniment tradițional, organizat de Primărie și Consiliul Local, care reunește zeci de firme și producători individuali din Brebu și împrejurimi.

1820 vizualizari
14 aug. 2020 06:40

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 14 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

1017 vizualizari
14 aug. 2020 21:12

Dosarul candidatului independent Alin Moldoveanu, înregistrat astăzi la Biroul Electoral Câmpina

Candidatul independent la funcția de primar al municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, și-a depus astăzi dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina. Alin Moldoveanu a venit singur la Biroul Electoral, dar foarte sigur pe el și foarte optimist în privința rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.

2118 vizualizari
14 aug. 2020 17:11

Alianța PNL-USR-PLUS a depus la BEC dosarele candidaților. "Suntem o forță și vom câștiga alegerile pentru Primăria și Consiliul Local Câmpina!"

La Biroul Electoral de Circumscripție Câmpina au depus astăzi dosarele cu candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 reprezentanții Alianței PNL-USR-PLUS. Alături de Cătălin Florescu, candidatul pentru Primăria Câmpina, s-au aflat președintele PNL Prahova, senatorul Iulian Dumitrescu - candidat la președinția Consiliului Județean, președintele USR Prahova - Mihai Polițeanu, Andrei Lupu - membru în Biroul Național al PLUS, deputatul PNL Răzvan Prișcă, primarul Horia Tiseanu, o parte din candidații la Consiliul Local Câmpina.