Pistele de aeromodelism și carting încing spiritele în Cartierul Voila. ”O mare bătaie de joc!”, spun unii locuitori din zonă

Actualitate (Categoria articolului)

În cursul zilei de sâmbătă, 20 februarie, am publicat un articol despre proiectul inițiat de doi consilieri locali câmpineni privind realizarea unei piste de aeromodelism și a unei piste de carting, pe Drumul Taberei, în apropierea fostului sat de vacanță. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Consiliului Local Câmpina în ședința de joi, 25 februarie 2021. Au fost foarte multe reacții în urma apariției articolului, unele pozitive, altele virulente, acestea din urmă venind din partea unor locuitori din Cartierul Voila și le-am sintetizat într-o serie de întrebări către inițiatorii acestui proiect.

”Este o mare bătaie de joc la adresa locuitorilor din Cartierul Voila. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic, dacă suntem sau nu de acord cu un astfel de proiect, de vreme ce noi vom fi cei afectați. După ce că suntem cartierul cu cea mai proastă infrastructură și situat cel mai departe de centru, după ce că avem atâtea probleme cu transportul, cu apa, cu canalizarea, avem atâtea lipsuri, acum se mai vine și cu acest proiect care va afecta liniștea noastră. Au fost mutate fabrici din orașe, pentru că poluau, atât fonic, cât și prin noxele emanate, iar acum la noi se înființează aceste piste din cauza cărora se va duce pe Apa Sâmbetei liniștea noastră, inclusiv în week-end, inclusiv la slujbele de la biserică. Oare știu inițiatorii proiectului cum se propagă sunetul spre casele noastre?! Chiar nu se putea face o consultare publică înainte de introducerea acestui proiect într-o ședință a Consiliului Local sau dialogul cu cetățenii valabil doar în campania electorală?!”, este mesajul transmis de un grup de cetățeni care locuiesc în Cartierul Voila.
CâmpinaTV.ro își propune să aducă față în față cetățenii cu aleșii lor, astfel că întrebările oamenilor, sintetizate, le-am transmis unuia dintre inițiatori acestui proiect - Cosmin Rațși vă prezentăm răspunsurile acestuia.
S-a făcut vreun studiu de impact având în vedere zgomotul care se va produce pe aceste piste?
Nu s-a făcut un studiu de impact, dar cred că cei care au transmis aceste întrebări nu știu că aeromodelele care vor fi folosite aici sunt extrem de silențioase, iar carturile nu mai sunt cele din vremea copilăriei noastre. Acum există carturi care nu mai fac atât de mult zgomot. Intenția mea, cel puțin, ca inițiator al acestui proiect, a fost de a începe să ne gândim și la comunitatea din această zonă în care nu s-a făcut nimic în ultimii ani. Vreau să dezvoltăm această zonă a localității noastre. Am în vedere pentru acea zonă frumoasă să propun activități sportive, de agrement, în viitor chiar un parc pentru copii, iar toate acestea nu produc niciun prejudiciu zonei și locuitorilor ei, ci, dimpotrivă, în opinia mea, aduc numai avantaje. 
S-au obținut semnături sau măcar au fost întrebați și oamenii care locuiesc în apropiere?
Când va începe acest proiect, zona se va dezvolta. Va fi un iluminat net superior celui existent acum, va fi reparat drumul... Credeți că este vreun locuitor din acea zonă care să se împotrivească?! 
S-a discutat cu preotul de la Biserica "Nașterii Maicii Domnului", situată în apropiere?
Evident că da. Am discutat cu preotul de acolo, care și-a dat acordul, stabilind un gentlemen agreement cu care și cluburile de modelism au fost de acord, de a respecta niște reguli minime de bun simț, de bună vecinătate. Nu se pune problema să fie afectate în vreun fel slujbele religioase de aici.
Au fost studiate implicațiile asupra poluării mediului?
Nu se pune problema poluării mediului prin amenajarea acestor piste. Oricum, în privința aeromodelismul este vorba de una, poate două competiții pe an, iar pista de carting este un proiect cu o durată ceva mai mare. Dacă se realizează în doi-trei ani, eu mă declar fericit.
Care este nivelul de decibeli estimat când vor fi folosite cele două piste?
Distanța minimă față de prima casă este în jur de 200-250 metri, poate chiar 300 metri în cazul pistei de carting. Aeromodelele nici nu ies din zona pistei... Cât zgomot pot produce?! Nu știu exact ce decibeli scoate un aeromodel. Poate, dacă este liniște, se aude... Nu cred că vor fi probleme reale, în condițiile în care acolo unde se afla pista înainte erau doar 20-30 metri față de primele case.
Care sunt zonele cele mai afectate de zgomotul care se va produce aici?
Să nu se uite că în zona respectivă există și o barieră fonică, o perdea de copaci exact între acest teren și cea mai mare parte a Cartierul Voila. Deci, repet, nu cred că vor fi probleme reale.
Unde vor parca cei care vor veni la viitoarele competiții de la aceste piste?
Parcarea se va face lângă zona respectivă. Este loc suficient, măcar de-ar veni mai multe mașini decât au fost la alte concursuri desfășurate în apropierea acestui teren. 

Concluziile vă invităm să le trageți singuri. Care vor fi discuțiile din plenul Consiliului Local, când se va dezbate acest proiect, vom urmări și vă vom informa cu obiectivitate, așa cum facem de fiecare dată.

5203 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Drăgan Victor 22.02.2021 19:05 Cred că ideea e foarte proastă cu cartingul și aeromodele Eu mi-aș dori un Agua Megic în locul Taberei de copii asemănător cu cel de la Brașov și un centru de turism ecvestru de 30 de cai în locul unității militare Se pot forma circuite calare prin pădurea din apropiere Și îmi doresc liniște pe deal nu agitație Asta e un semn de civilizație

Actualitate

1781 vizualizari
26 feb. 2021 21:35

Agenții Poliției Locale Câmpina au continuat activitățile de fluidizare a traficului în zona centrală, la finalul săptămânii

Pentru a doua săptămână consecutiv, vineri, 26 februarie 2021, agenții Poliției Locale, în colaborare cu cei de la Poliția Municipiului Câmpina, au acționat pentru fluidizarea traficului rutier pe Strada Republicii, în zona Pieței Centrale, o zonă aglomerată în special la sfârșit de săptămână.

2001 vizualizari
26 feb. 2021 12:15

Simularea unui incendiu la Spitalul Municipal Câmpina. Un exercițiu al ISU Prahova

Joi după-amiază, agitație mare la Spitalul Municipal Câmpina și chiar panică printre trecătorii ocazionali și printre locuitorii din zonă la auzul sirenelor numeroaselor mașini de intervenție ale pompierilor câmpineni. Două autospeciale de stingere, o autoscară și alte două autovehicule au pătruns, cu sirenele pornite, în curtea Spitalului Municipal Câmpina. Din fericire, a fost vorba doar de un exercițiu al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, prin care s-a verificat modalitatea de intervenție în cazul unui potențial (și nedorit) incendiu.

Alte stiri recente

353 vizualizari
27 feb. 2021 10:56

Peste 500 de câmpineni vor beneficia de bilete gratuite de călătorie pentru transportul local în acest an

Consiliul Local Câmpina a aprobat în ședința ordinară de joi, 25 februarie, un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind acordarea de bilete gratuite de călătorie pentru transportul local pentru o serie de categorii sociale defavorizate.

2780 vizualizari
26 feb. 2021 21:29

De ”Ziua meseriilor”, elevi de la școlile gimnaziale din Câmpina au vizitat Liceul Tehnologic Energetic

Pe 11 martie se sărbătorește ”Ziua meseriilor”, iar până atunci, prin inspectoratele școlare județene, în diverse licee din țară au loc acțiuni de promovare a învățământului profesional în rândul elevilor din clasa a VIII-a. O astfel de acțiune a avut loc vineri, 26 februarie 2021, la Liceul Tehnologic Energetic Câmpina, elevilor de la școlile gimnaziale ”Ion Câmpineanu”, ”B.P. Hasdeu” și Școala Centrală, însoțiți de diriginții lor, fiindu-le prezentate avantajele învățământului tehnic și profesional.