Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenÈ›ia că vom reuÈ™i să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuÈ™i vom încerca să vă aducem în atenÈ›ie informaÈ›ii interesante despre oameni È™i fapte din Câmpina noastră dragă.
10 iunie...
1705 – Domnitorul Constantin Brâncoveanu îl trimitea la Poarta otomană pe Drăghici Câmpineanu, descendent al familiei boierilor Câmpineanu.
1879 – Se deschidea calea ferată PloieÈ™ti – BraÈ™ov, cu staÈ›ie È™i la Câmpina, gara aflându-se în momentul de față pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Câmpina. (foto)
1950 – O circulară a Sovompetrol (foto) anunÈ›a deschiderea, din data de 3 iunie acel an, la Câmpina, a primului dispecerat energetic din È›ară, cu un an înaintea dispeceratului naÈ›ional. Dispeceratul de la Câmpina funcÈ›iona în cadrul Centralei Electrotermice Câmpina.
1999 – La aniversarea a 120 de ani de la deschiderea căii ferate PloieÈ™ti – BraÈ™ov, în Gara Câmpina era dezvelită o placă aniversară. (foto medalion)
2001 – Pe traseul de pe dealul Muscel avea loc etapa a IV-a a Campionatului NaÈ›ional de Motocros, în organizarea MC Lido Câmpina, club condus de Cătălin Duță.
2003 – PreÈ™edintele României Ion Iliescu vizita Câmpina, unde se oprea È™i la societatea Cameron, recent deschisă de americani, prilej pentru o întâlnire neprogramată È™i cu reprezentanÈ›ii salariaÈ›ilor Rafinăriei Steaua Română, care prezentau problemele cu care se confruntau.
2012 – Aveau loc alegeri locale. Horia Tiseanu (PDL) - 45,68% îl învingea pe Virgil Guran (USL) - 36,73% È™i obÈ›inea un nou mandat de primar (foto), într-o bătălie în care se înscriseseră È™i alÈ›i cinci candidaÈ›i. La Consiliul Local, rezultatele erau următoarele: USL - 39,47%, PDL - 32,14%, PP-DD - 17,82%. Au mai candidat reprezentanÈ›i de la alte È™ase formaÈ›iuni politice È™i un independent. PrezenÈ›a la vot era de 58,49%, adică 19.650 alegători.
(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu È™i Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona LuncaÈ™u, Marian Dulă È™i până la diverse articole de presă.)
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile OrdonanÈ›ei de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deÈ™eurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piaÈ›a locală din comuna ProviÈ›a de Jos, printre telemea, burduf, caÈ™cavea, ouă, legume È™i fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din ProviÈ›a de Jos.
FundaÈ›ia Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar È™i în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri È™i monumente care ar merita mai multă atenÈ›ie, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la MeliceÈ™ti, sat al comunei Telega.