CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Grupul vocal folcloric ”Dor, doruleț”, al CAR Pensionari Câmpina, a fost la Festivalul iProsop, de la Selemet, Moldova

- Eveniment -

Grupul vocal folcloric ”Dor, doruleț”, al CAR Pensionari Câmpina, a fost la Festivalul iProsop, de la Selemet, Moldova

Din anul 2022, seniorii câmpineni și din localitățile limitrofe au participat la acțiunile proiectului ”Îmbătrânire activă și sănătoasă”, inițiat de Asociația CAR Pensionari Câmpina.

Astfel, au luat ființă mai multe cercuri pentru membrii asociației din Câmpina și celelalte 19 sucursale: pictură, mâini îndemânatice, literatură, teatru, dansuri și cântece populare. Participanții la cercurile artistice au prezentat publicului câmpinean realizările lor în spectacole la Casa Tineretului, Casa municipală de Cultură ”Geo Bogza”, Clubul Pensionarilor cu prilejul Zilei Femeii și Zilei Persoanelor Vârstnice. Ei s-au bucurat de sprijinul CAR Pensionari Câmpina.
În toamna anului 2023 au început pregătirile cu membrii grupului vocal, sub îndrumarea doamnei Ofelia Florica Hărănguș, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, interpretă de muzică populară, culegător de folclor și îndrumător a unor tinere talente muzicale. O mare parte dintre interpreții grupului folcloric sunt și dansatori la cercul condus de instructorul-coregraf Constantin Chiru. De remarcat este faptul că membrii grupului vocal au ales și și-au procurat vestimentația de scenă, pe care o vor purta de acum încolo la diferitele ieșiri în public.
La data de 9 iunie, la Selemet, raionul Cimișlia, Republica Moldova a avut loc cea de-a V-a ediție a Festivalului iProsop. La invitația Tatianei Badan, primar al localității Selemet, de lângă orașul Cimișlia (înfrățit cu municipiul Câmpina) și președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, Ofelia Florica Hărănguș și grupul vocal ”Dor, doruleț”, pe care îl coordonează muzical, au participat la acest festival inedit prin formă și organizare. Evenimentul este dedicat prosopului țesut manual, promovării tradițiilor locale, oportunităților culturale și turismului în regiunea de sud a Republicii Moldova. Festivalul iProsop este dedicat diversității culturale a Sudului Moldovei și mai ales prosoapelor – țesăturilor de casă utilizate la cele mai importante ceremonii de familie, indispensabile în fiecare gospodărie.
Acest festival, iProsop, pune în valoare unicitatea acestui obiect prezent în fiecare casă și promovează utilitatea lui atât din punct de vedere cultural artistic și istoric, cât și ca element de decor. În plus, festivalul aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rural și sportul tradițional.
Membrii grupului vocal (Filofteia Stan, Maria Stoica, Nicoleta Luncașu, Maria Bocioacă, Elena Ușurelu, Lidia Goagă și Ioan Dinjos), după parada portului popular al colectivelor artistice, au interpretat, pe scena iProsop-ului cântecele: ”Foaie verde trei smicele” și ”Asa-i viața omului”, iar Ofelia Florica Hărănguș a interpretat cântecele: ”Ia uite-o zău” și ”Niciodată ca o dată”. Numerosul public, venit din toate localitățile raionului Cimișlia, și nu numai, a aplaudat îndelung pe interpreta de muzica populară, Ofelia Florica Haranguș, precum si măiestria interpretării și strădania seniorilor câmpineni. Organizatorii festivalului au avut frumoase aprecieri pentru câmpineni, cărora le-au înmânat o diplomă.
Prezenți la eveniment au fost: Sergiu Prodan - ministrul Culturii din Republica Moldova, Adrian Talmaci – președintele Consiliului Raional-Cimișlia, primari din localitățile învecinate, oameni din domeniul culturii și invitați de peste hotare. Participarea seniorilor câmpineni a contribuit la întărirea dezvoltării culturale durabile pentru spațiul românesc.


11 Jun 2024 08:58 1044 vizualizari


Comentarii


542 vizualizari 18 Jun 2024 10:16 Festivalul de Jazz-Pop-Rock de la Breaza, la a patra ediție

Festivalul de Jazz-Pop-Rock de la Breaza, la a patra ediție

Evenimentul se va desfășura în perioada 27-28 iulie 2024, în "Popasul Cultural" din centrul orașului, iar pe scenă vor urca: A.L.L. Of Us Trio, Ozana Barabancea, Trupa Cardinal, Ioana-Teodora Spînu Trio, Nidal, Radu Pescaru, Trupa Jeff Family, Green Onions Experience.

citeste mai mult
1243 vizualizari 15 Jun 2024 16:45 La Câmpina a avut loc premierea concursului școlar ”Știință pentru toți”

La Câmpina a avut loc premierea concursului școlar ”Știință pentru toți”

În urmă cu aproximativ două luni a avut loc concursul școlar ”Știință pentru toți”, organizat și găzduit de Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”.

citeste mai mult
8994 vizualizari 15 Jun 2024 14:50 Andra și Gabriel Dorobanțu, invitați la Festivalul ”Florilor de tei” de la Cornu

Andra și Gabriel Dorobanțu, invitați la Festivalul ”Florilor de tei” de la Cornu

La jumătatea lunii iulie, la Cornu va avea loc o nouă ediție a Festivalului ”Florilor de tei”, manifestare ajunsă la ediția a XV-a. Festivalul va avea loc în week-end-ul 13-14 iulie 2024.

citeste mai mult
968 vizualizari 15 Jun 2024 14:16 O premieră pentru Câmpina, un festival de robotică

O premieră pentru Câmpina, un festival de robotică

Câmpina a fost sâmbătă, 15 iunie 2024, gazda unei premiere - un festival de robotică. ”Undefined Festival” a fost denumirea acestuia, inspirată din numele echipei de robotică de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, Team Undefined, organizatorul acestui eveniment.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV