CONTACT

Zece persoane au decedat din cauza gripei, două dintre acestea fiind din Prahova

- Social -

Zece persoane au decedat din cauza gripei, două dintre acestea fiind din Prahova

Zece decese cauzate de gripa sezonieră s-au înregistrat până acum în România. O persoană a decedat în decembrie 2019, iar alte nouă persoane au murit în ianuarie 2020, în toate aceste cazuri existând ceea ce autoritățile numesc "condiții medicale preexistente". Adică, persoanele decedate aveau și alte probleme de sănătate, de exemplu, probleme cardiace, cum a fost cazul celor doi pacienți din Prahova care și-au pierdut viața. Este vorba despre o femeie de 65 de ani și un bărbat de 46 de ani, ambii nevaccinați antigripal, la amândoi pacienții fiind confirmat virusul gripal de tip A.

Potrivit ultimei raportări a Institutului Național de Sănătate Publică, până la 26 ianuarie 2020, la nivel național au fost înregistrate 3.645 cazuri de gripă clinică și 102.981 cazuri de infecții respiratorii acute. Până la data menționată, au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele de risc - bolnavi cronici, bătrâni, copii, femei însărcinate, personalul medical din spitale și din ambulatoriu, copii și adulți din instituțiile de ocrotire socială. 398 de cazuri de gripă au fost confirmate până acum în laborator, cele mai multe fiind înregistrare în București și în județele Constanța, Argeș, Iași, Olt și Alba.
În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la boli grave sau chiar la deces, în special pentru persoanele cu risc mai mare de complicații ale bolii. Ministerul Sănătății, dar și medicii specialiști din spitale recomandă populației vaccinarea antigripală ca fiind cea mai sigură metodă de prevenire a bolii. Încă mai aveți timp să vă vaccinați. Corpul devine imun la trei săptămâni de la vaccin, adică exact atunci când este prognozat vârful sezonului de gripă: februarie - martie 2019. Vaccinul antigripal nu se poate face în spital sau în ambulatoriu, ci la medicul de familie, care este obligat să asigure gratuit acest tip de vaccin persoanelor din categoriile de risc de pe lista sa de pacienți. Toate celelalte categorii de persoane pot achiziționa vaccinul antigripal din farmacii, apoi trebuie să meargă la medicul de familie pentru vaccinare.
Medicii specialiști avertizează că gripa poate debuta brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.
Pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive: spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun; acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați; nu reutilizați batistele sau șervețele, virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batistele și șervețele utilizate; stați acasă când sunteți bolnavi, iar dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

(Foto cu caracter ilustrativ, sursă Mediafax)


30 Jan 2020 13:21 4594 vizualizari


Comentarii






1979 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1760 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4588 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1740 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV