Masca de protecție și triajul epidemiologic sunt obligatorii. Ordinul Ministerului Sănătății și MAI a fost publicat în Monitorul Oficial

Actualitate (Categoria articolului)

La sfârșitul săptămânii trecute, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne care prevede obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, precum și obligativitatea efectuării triajului epidemiologic. Documentul a suferit mai multe modificări față de forma inițială aprobată la mijlocul săptămânii trecute.

Potrivit Ordinului 875/80 din 2020, masca de protecție trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii. Sunt exceptate de la purtarea măștii de protecție următoarele categorii de persoane:
- Persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare
- Persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)
- Angajatul care lucrează singur într-un birou
- Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei
- Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane
- Copiii cu vârsta sub 5 ani

Cum trebuie utilizată masca de protecție:
-
Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.
- Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun, afirmă sursa citată.
- Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60-90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).
- În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne mai prevede că pe durata stării de alertă, se instituie "obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă".
Triajul epidemiologic constă în:
- Măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C), la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Menționăm că în forma inițială a ordinului nu era specificată nicio marjă de eroare.
- Observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)
- Dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
- Dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical.
- Dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi amendate în baza Legii nr. 55/2020 privind starea de alertă: “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei.

3660 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1082 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

1127 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

2 comentarii

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

954 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

506 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.