Dezbaterea legată de pasajul subteran, peste trei ore de contre, manipulare, momente jenante

Actualitate (Categoria articolului)

Aproximativ 400 de persoane au participat la dezbaterea publică pe tema Planului Urbanistic Zonal (PUZ) care include și realizarea unui pasaj subteran în centrul municipiului Câmpina. Dezbaterea a fost organizată de Primărie la solicitarea a două asociații din localitate și a avut loc marți seară, în sala mare a Casei Tineretului. Au fost trei ore și jumătate de discuții, de contre, de campanie electorală, de momente jenante.

În sală s-au aflat trei categorii de oameni: unii care au venit din proprie inițiativă pentru a afla care e treaba cu pasajul (cei mai puțini la număr), alții care au venit să-și însoțească liderii de partid (gruparea PSD, cea mai numeroasă și vehementă) și alții care au fost trimiși, aduși, obligați să participe de către patronii lor (mulți de la firme din zona centrală). În aceste condiții, era normal ca din sală să se audă vociferări și proteste, ba chiar și unele derapaje verbale, de vreme ce ultimele două categorii de participanți sunt împotriva pasajului (punctul cheie al PUZ-ului).
Liderii politici prezenți la dezbatere au fost:
- Dan Ioan Mușat (președinte PSD), care nu reușește să se abțină de la a vocifera, a se agita, chiar a fi provocator uneori peste limită. Totuși, atunci când a luat cuvântul, Dan Mușat a reușit să puncteze unele lucruri importante legate de PUZ, chiar pe un ton calm, care ne arată că poate fi și civilizat.
- Marian Nistor (președintele PNL), care a avut ghinionul de a vorbi la final, când deja plecaseră destui oameni din sală. Și a mai avut și ghinionul să vorbească (împotriva pasajului) după consilierul PNL Florin Marcu, care tocmai anunțase că va vota PUZ-ul cu pasaj cu tot.
- Adrian Pițigoi (președintele PMP), care a încercat, în stilu-i caracteristic, cu emfază, dar fără agendă, să puncteze unele lucruri și să adreseze câteva întrebări legate de pasaj (pertinente, e adevărat). A stârnit și zâmbete când a spus că administrația în care a fost viceprimar a lăsat ceva în urmă și când l-a criticat pe actualul primar pentru gropile de pe străzi, de exemplu.
- Liviu Briciu (președintele POL), care a încercat, fără a reuși, să convingă sala ostilă de necesitatea modernizarii centrului localității și care a încercat să explice că fondurile europene se acordă punctual, pe o lucrare anume, nu poți să iei banii și să faci ce vrei cu ei.
Au mai vorbit Daniel Ioniță (Prahova în Acțiune, fost consilier local) și câțiva câmpineni care au anunțat că nu fac parte din vreun partid, dar au ceva de spus și vor să afle răspunsuri de la administrația locală. În total, 28 de persoane au luat cuvântul.

De cealaltă parte, pe scenă, la prezidiu, s-au aflat primarul Alin Moldoveanu și alți reprezentanți ai Primăriei, precum și reprezentanții firmei KXL Studio, cea care a realizat PUZ-ul, și urbanistul Radu Vânturache. Tensiuni s-au creat din start, pentru că primarul a încercat să tragă de timp în așteptarea unor documentații de la Primărie, lucru care n-ar fi trebuit să se întâmple. Se știe de zile bune de această dezbatere, ideea era să fie toată lumea pregătită, deci inclusiv... organizatorii. Apoi, primarul a încercat să prezinte principalele direcții ale PUZ, dar discursul se tot lungea și a fost întrerupt pentru că oamenii doreau să se treacă direct la discuții, fără să se mai piardă timpul cu teoria. Sub acest semn al tensiunii, al unei înverșunări teribile, s-a început dezbaterea și în materialele noastre video puteți urmări cele mai importante momente ale dezbaterii. Unele amuzante, altele serioase, altele triste, dezamăgitoare.
Într-un fel, primarul a fost singur împotriva tuturor, dar a rezistat, a rămas calm, zâmbitor, amabil, nu s-a lăsat provocat, a răspuns la ce întrebări a vrut, cum a vrut, conștient fiind că o dezbatere publică, fie ea și cu o sală ostilă, nu înseamnă nimic. Pentru că ne place sau nu, această dezbatere a fost pierdere de vreme. Părerile oamenilor, fie ei lideri de partid sau simpli cetățeni, au caracter de recomandare, conform legii. Punct. Prin urmare, doar de Consiliul Local depinde dacă PUZ-ul va fi sau nu aprobat.
Dezbaterea publică de marți seară a demonstrat o dată în plus că pasajul subteran a împărțit Câmpina în două și ambele tabere sunt extrem de înverșunate. Nu știm ce se va întâmpla mai departe, cum se va vota în Consiliul Local, câți bani va costa un astfel de pasaj, când se lansează axa de fonduri europene destinată acestei investiții, dacă va prinde Câmpina banii. Dar știm ceva - am uitat să fim civilizați, sinceri, corecți. Să fie atât de mare miza încât să nu ne mai pese de altceva?!

3783 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andrei 07.09.2022 21:44 Hai sa fim serios cu pasajul. Nu sunt impotriva acestui pasaj dar sa ne gandim putin , daca un bloc de exemplu ''7abc&'' cu care domul prima tot se da mare ca a reusit sa deblocheze fondurile europene , dureaza de aproape 1 an de zile sa inceapa reabilitarea lui ( unde nu este o lucrare de mare avengura ) oare pasajul cat timp va dura ?
  • Cristi Stancu 08.09.2022 07:02 Chiar eram curios sa vad cum scrieti despre dezbatere la ce presiuni or fi si pe voi. Felicitari pentru articol, din tot ce am citit e cel mai corect! Am fost în sala și am vazut cu ochii mei ce a insemnat aceasta dezbatere. Nu am rezistat pana la final...
  • cis 08.09.2022 11:24 da, e foarte corect ce ati scris aici, mai putin faptul ca unii au fost 'adusi'. chiar daca au fost 'ajutati sa vina', oamenii au venit pentru ca sunt interesati. asa putem spune ca au fost 'adusi' si altii (dintr o categorie sau alta), iar daca pasajul va ramane in puz (ceea ce sper sa nu se intample), probabil nu vom vedea fonduri europene oricum.

Actualitate

768 vizualizari
15 apr. 2024 18:08

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat Olimpiada județeană la dezbateri academice

Echipa Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina a câștigat etapa județeană a Olimpiadei la dezbateri academice, calificându-se pentru faza națională, care va avea loc începând cu 7 mai, la Constanța.

409 vizualizari
15 apr. 2024 12:55

Un brad riscă să se prăbușescă în stația de la ”Salcie”, în centrul Câmpinei

De la o zi la alta bradul aflat chiar în spatele stației din fața fostului complex de la ”Salcie” se înclină din ce în ce mai amenințător și riscă să se prăbușească.

Alte stiri recente

59 vizualizari
15 apr. 2024 21:03

Două clasări pe podium pentru sportivii de la Lido în etapa de la Zărnești a Campionatului Național de Motocros

Pe circuitul de la Zărnești, într-un cadru natural extrem de pitoresc, a avut loc în week-end etapa a doua a Campionatului Național de Motocros, la startul căreia s-au aliniat și mai mulți sportivi de la clubul câmpinean Lido.

1012 vizualizari
14 apr. 2024 18:33

Superliga B1 Prahova. Caraimanul Bușteni - Sportul Câmpina 3-3

Un meci cu șase goluri ar fi trebuit să fie unul spectaculos, o adevărată promovare a sportului-rege. Dar meciul de la Bușteni, de duminică dimineață, a fost oarecum excepția...