Dezbaterea legată de pasajul subteran, peste trei ore de contre, manipulare, momente jenante

Actualitate (Categoria articolului)

Aproximativ 400 de persoane au participat la dezbaterea publică pe tema Planului Urbanistic Zonal (PUZ) care include și realizarea unui pasaj subteran în centrul municipiului Câmpina. Dezbaterea a fost organizată de Primărie la solicitarea a două asociații din localitate și a avut loc marți seară, în sala mare a Casei Tineretului. Au fost trei ore și jumătate de discuții, de contre, de campanie electorală, de momente jenante.

În sală s-au aflat trei categorii de oameni: unii care au venit din proprie inițiativă pentru a afla care e treaba cu pasajul (cei mai puțini la număr), alții care au venit să-și însoțească liderii de partid (gruparea PSD, cea mai numeroasă și vehementă) și alții care au fost trimiși, aduși, obligați să participe de către patronii lor (mulți de la firme din zona centrală). În aceste condiții, era normal ca din sală să se audă vociferări și proteste, ba chiar și unele derapaje verbale, de vreme ce ultimele două categorii de participanți sunt împotriva pasajului (punctul cheie al PUZ-ului).
Liderii politici prezenți la dezbatere au fost:
- Dan Ioan Mușat (președinte PSD), care nu reușește să se abțină de la a vocifera, a se agita, chiar a fi provocator uneori peste limită. Totuși, atunci când a luat cuvântul, Dan Mușat a reușit să puncteze unele lucruri importante legate de PUZ, chiar pe un ton calm, care ne arată că poate fi și civilizat.
- Marian Nistor (președintele PNL), care a avut ghinionul de a vorbi la final, când deja plecaseră destui oameni din sală. Și a mai avut și ghinionul să vorbească (împotriva pasajului) după consilierul PNL Florin Marcu, care tocmai anunțase că va vota PUZ-ul cu pasaj cu tot.
- Adrian Pițigoi (președintele PMP), care a încercat, în stilu-i caracteristic, cu emfază, dar fără agendă, să puncteze unele lucruri și să adreseze câteva întrebări legate de pasaj (pertinente, e adevărat). A stârnit și zâmbete când a spus că administrația în care a fost viceprimar a lăsat ceva în urmă și când l-a criticat pe actualul primar pentru gropile de pe străzi, de exemplu.
- Liviu Briciu (președintele POL), care a încercat, fără a reuși, să convingă sala ostilă de necesitatea modernizarii centrului localității și care a încercat să explice că fondurile europene se acordă punctual, pe o lucrare anume, nu poți să iei banii și să faci ce vrei cu ei.
Au mai vorbit Daniel Ioniță (Prahova în Acțiune, fost consilier local) și câțiva câmpineni care au anunțat că nu fac parte din vreun partid, dar au ceva de spus și vor să afle răspunsuri de la administrația locală. În total, 28 de persoane au luat cuvântul.

De cealaltă parte, pe scenă, la prezidiu, s-au aflat primarul Alin Moldoveanu și alți reprezentanți ai Primăriei, precum și reprezentanții firmei KXL Studio, cea care a realizat PUZ-ul, și urbanistul Radu Vânturache. Tensiuni s-au creat din start, pentru că primarul a încercat să tragă de timp în așteptarea unor documentații de la Primărie, lucru care n-ar fi trebuit să se întâmple. Se știe de zile bune de această dezbatere, ideea era să fie toată lumea pregătită, deci inclusiv... organizatorii. Apoi, primarul a încercat să prezinte principalele direcții ale PUZ, dar discursul se tot lungea și a fost întrerupt pentru că oamenii doreau să se treacă direct la discuții, fără să se mai piardă timpul cu teoria. Sub acest semn al tensiunii, al unei înverșunări teribile, s-a început dezbaterea și în materialele noastre video puteți urmări cele mai importante momente ale dezbaterii. Unele amuzante, altele serioase, altele triste, dezamăgitoare.
Într-un fel, primarul a fost singur împotriva tuturor, dar a rezistat, a rămas calm, zâmbitor, amabil, nu s-a lăsat provocat, a răspuns la ce întrebări a vrut, cum a vrut, conștient fiind că o dezbatere publică, fie ea și cu o sală ostilă, nu înseamnă nimic. Pentru că ne place sau nu, această dezbatere a fost pierdere de vreme. Părerile oamenilor, fie ei lideri de partid sau simpli cetățeni, au caracter de recomandare, conform legii. Punct. Prin urmare, doar de Consiliul Local depinde dacă PUZ-ul va fi sau nu aprobat.
Dezbaterea publică de marți seară a demonstrat o dată în plus că pasajul subteran a împărțit Câmpina în două și ambele tabere sunt extrem de înverșunate. Nu știm ce se va întâmpla mai departe, cum se va vota în Consiliul Local, câți bani va costa un astfel de pasaj, când se lansează axa de fonduri europene destinată acestei investiții, dacă va prinde Câmpina banii. Dar știm ceva - am uitat să fim civilizați, sinceri, corecți. Să fie atât de mare miza încât să nu ne mai pese de altceva?!

3573 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andrei 07.09.2022 21:44 Hai sa fim serios cu pasajul. Nu sunt impotriva acestui pasaj dar sa ne gandim putin , daca un bloc de exemplu ''7abc&'' cu care domul prima tot se da mare ca a reusit sa deblocheze fondurile europene , dureaza de aproape 1 an de zile sa inceapa reabilitarea lui ( unde nu este o lucrare de mare avengura ) oare pasajul cat timp va dura ?
  • Cristi Stancu 08.09.2022 07:02 Chiar eram curios sa vad cum scrieti despre dezbatere la ce presiuni or fi si pe voi. Felicitari pentru articol, din tot ce am citit e cel mai corect! Am fost în sala și am vazut cu ochii mei ce a insemnat aceasta dezbatere. Nu am rezistat pana la final...
  • cis 08.09.2022 11:24 da, e foarte corect ce ati scris aici, mai putin faptul ca unii au fost 'adusi'. chiar daca au fost 'ajutati sa vina', oamenii au venit pentru ca sunt interesati. asa putem spune ca au fost 'adusi' si altii (dintr o categorie sau alta), iar daca pasajul va ramane in puz (ceea ce sper sa nu se intample), probabil nu vom vedea fonduri europene oricum.

Actualitate

1572 vizualizari
02 oct. 2023 11:38

Fostul primar al Câmpinei, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Faptele s-au prescris...

1 comentarii

Ceea ce era de așteptat, iată că s-a întâmplat. Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Era de așteptat să se ajungă la acest lucru în condițiile în care vorbim de un proces început în toamna lui 2017, deci în urmă cu șase ani, care a avut zeci de amânări ale cauzei, care a fost reluat de la administrarea probelor după promovarea judecătorului și care a avut, anul acesta, nu mai puțin de zece amânări ale pronunțării sentinței.

1712 vizualizari
01 oct. 2023 09:07

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...

2 comentarii

După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.

Alte stiri recente

222 vizualizari
02 oct. 2023 21:04

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”

În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

418 vizualizari
02 oct. 2023 19:51

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina

Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.