Pe site-urile Senatului și Camerei Deputaților au fost publicate veniturile angajaților, în conformitate cu Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Iar grilele de salarizare arată faptul că personalul din cele două instituții beneficiază de spor de 15% pentru condiții vătămătoare de lucru. Nu știm care sunt acestea, dar cert este că li se acordă sporul la valoarea maximă. Nu primesc acest spor demnitarii aleși, adică senatorii și deputații. În rest, toți angajații, de la secretari generali și directori, până la șoferi, liftieri, bucătari, zugravi și îngrijitori, beneficiază de sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.
Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare este cuprins între 5% și 15% din salariul de bază. Conform HG 569/2017, sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în condițiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
b) existența unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare (între 5% și 15%) de muncă se au în vedere următorii factori de risc:
a) existența factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
e) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.