Monumentul Soldatului Necunoscut va fi mutat în Parcul Trandafirilor, la notariate, lângă "cavoul" cu descoperirile arheologice

Actualitate (Categoria articolului)

Parcul de la Soldat, odată modernizat, va rămâne fără... Soldat. Monumentul va fi mutat, dar nu la Cimitirul Eroilor, așa cum stabilise inițial administrația locală, ci în Parcul Trandafirilor, cel de lângă notariate.

Consiliul Local Câmpina va aproba în ședința de astăzi modificarea denumirii lucrării "Reamplasare monument istoric Soldat din Parcul Soldat în Cimitirul Eroilor" în "Reamplasare monument istoric Soldat din Parcul Soldat în Parcul Trandafirilor". Precizăm că pentru această reamplasare a monumentului (proiectare și execuție) s-au alocat 59.500 lei de la bugetul local, cu tot cu TVA.
S-a renunțat la ideea cu mutarea Soldatului în Cimitirul Eroilor la recomandarea Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, care consideră că monumentul trebuie să rămână în zona centrală a localității, undeva unde să poată fi pus în valoare, așa cum s-a prevăzut și în autorizația inițială.
Prin urmare, Monumentul Soldatului Necunoscut va fi mutat în Parcul Trandafirilor, o zonă frumoasă, dar al cărei aspect este stricat de mai multă vreme de "cavoul" sub care se află zidurile din cărămidă descoperite de arheologi, vestigii despre care s-ar crede că ar proveni de la vechea vamă a Câmpinei. Părerile istoricilor locali sunt, însă, împărțite și, practic, nu se știe ce s-a descoperit în Parcul Trandafirilor, dacă este vama din urmă cu mai bine de 500 de ani, așa cum s-a menționat inițial, sau dacă sunt doar rămășițele unor clădiri negustorești. 
Primăria Câmpina a comandat un proiect pentru punerea în valoare a vestigiilor prin construirea unei galerii din sticlă. Un proiect frumos, dar și foarte costisitor, de aproximativ 1,6 milioane lei după cum reiese din studiul de fezabilitate. Este o sumă foarte mare, iar la nivelul administrației locale încă nu s-a luat o decizie dacă proiectul să fie refăcut sau nu astfel încât să rezulte costuri ceva mai mici. Cert este că în centrul Câmpinei avem o ditamai groapă, acoperită în 2016 pentru a fi protejate vestigiile arheologice.

3737 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1129 vizualizari
21 sept. 2023 18:52

A fost dat startul lucrărilor de realizare a rețelelor de apă și canalizare în Breaza, Comarnic și Sinaia

Miercuri, 20 septembrie, în localitățile Breaza, Comarnic și Sinaia a fost dat startul oficial al lucrărilor de realizare a rețelei de apă și canalizare, proiect care se derulează prin Hidro Prahova, cu finanțare europeană, valoarea totală - pentru toate cele 42 localități din județ, incluse în acest proiect - fiind de aproximativ 700 milioane euro.

1490 vizualizari
20 sept. 2023 15:59

Primim de la cititori. Pe Strada Petre Liciu problemele continuă...

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 mai multe imagini cu Strada Petre Liciu. Un subiect care, din păcate, nu este nou, despre care am mai scris, dar, iată, oamenii apelează tot la noi.

Alte stiri recente

1161 vizualizari
21 sept. 2023 21:05

La Câmpina, noul an școlar a început cu probleme cu iz politic și nu numai

Suntem doar în a doua săptămână a noului an școlar și deja apar probleme cu un puternic iz... politic, ceea ce nu ar avea ce să caute într-o societate normală, într-un sistem de educație sănătos. Se întâmplă la Câmpina unde apropierea anului electoral 2024 pare să fi încețoșat mințile unor politicieni care par dispuși la orice de dragul unor voturi.

705 vizualizari
21 sept. 2023 16:12

Liga A Prahova, etapa a 8-a. Programul și delegările

Ajunsă la etapa a 8-a, Liga A Prahova programează la finalul acestei săptămâni noi partide. Iată programul și delegările: