Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.
După cum reiese din proiectul inițiat de primarul Horia Tiseanu, banii din acest împrumut ar urma să fie folosiți pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene (14,4 milioane lei) și pentru reabilitare Calea Doftanei (10,6 milioane lei). Suma este foarte mare, 25 milioane lei (adică 250 miliarde de lei vechi), iar Câmpina deja plătește rate, dobânzi și comisioane în valoare de aproximativ 900.000 euro anual pentru cele cinci credite accesate anii trecuți. În expunerea de motive, primarul Horia Tiseanu își explică demersul prin "necesitatea de a asigura resursele financiare pentru realizarea investițiilor publice de interes local".
Dacă acest credit va fi aprobat, gradul de îndatorare va ajunge la 30% din veniturile proprii ale localității, procentul maxim permis de Legea 273/2006 privind finanțele publice locale. Aceeași lege prevede, însă, că la stabilirea gradului de îndatorare nu se iau în calcul sumele pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene. Dacă aceste sume s-ar fi luat în calcul, Câmpina ar fi depășit 30% grad de îndatorare.
Vom vedea ce se va întâmpla în Consiliul Local, dacă noul credit va fi sau nu aprobat, dacă vor accepta consilierii această îndatorare a localității pe încă zece ani. Având în vedere majoritatea PNL + PMP din Consiliul Local, care îl susține pe primarul Horia Tiseanu, este foarte posibil ca proiectul privind creditul de 25 milioane lei să fie aprobat.
Prahovenii au primit și în această dimineață mesaj RO-ALERT privind codul roșu de caniculă instituit de Administrația Națională de Meteorologie.
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” a anunțat că în cursul serii de luni, între orele 20.43 și 22.05, circulația feroviară pe ambele fire ale porțiunii dintre Câmpina și Florești Prahova a fost întreruptă.
După canicula de peste zi, după ora 19.00, la Câmpina s-a iscat - aproape din senin - o vijelie: cu intensificări puternice ale vântului, cu tunete și fulgere, ploaie - în unele locuri torențială, în alte locuri din Câmpina... deloc!