În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.
Iată situația completă prezentată de IJP:
- Unități de învățământ publice cu paza asigurată – 54 licee (din 62), 94 școli gimnaziale (din 260) și 36 grădinițe (din 308). Cele mai multe unități școlare cu paza asigurată sunt în Ploiești, Câmpina, Sinaia, Breaza și Vălenii de Munte. Practic, au pază 87% din licee, 36% din școlile gimnaziale și doar 12% din grădinițe.
- Unități de învățământ dotate cu sistem de supraveghere video - 60 licee (din 62), 148 școli gimnaziale (din 260) și 94 grădinițe (din 308). Cele mai multe unități dotate cu supraveghere video sunt în Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil, Breaza, Sinaia și Bușteni, precum și în localitățile rurale Florești, Poiana Câmpina, Filipeștii de Pădure, Valea Călugărească, Bănești, Cornu, Blejoi și Bărcănești. Au supraveghere video 97% din licee, 57% din școlile generale și 31% din grădinițe.
În Prahova sunt unități de învățământ private: două licee (ambele cu pază asigurată și monitorizare video), trei școli gimnaziale (toate fără pază, două dotate cu sistem de supraveghere video) și 13 grădinițe (niciuna nu are pază, toate au supraveghere video).
Potrivit aceleiași prezentări a conducerii IJP Prahova, în anul școlar 2018-2019, au fost înregistrate 53 de fapte penale (față de 70 în anul școlar precedent) comise în incinta unităților de învățământ (46) și în zona adiacentă acestora (7). Este vorba despre 32 loviri sau alte violențe, 8 furturi, două amenințări, o vătămare corporală din culpă, 3 cazuri de folosire fără drept a unor obiecte periculoase, o tentativă de omor, distrugeri etc.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.