Luni după-amiază, la Primăria Câmpina a avut loc o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, convocată de primarul Alin Moldoveanu. O ședință în cadrul căreia reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova au prezentat rezultatele ultimelor analize efectuate în mai multe locații din municipiu, la rețeaua de apă. Este vorba despre probele luate vineri, 13 august și care arată, într-un singur punct din Câmpina, infestarea apei cu bacteria Clostridium perfringens într-o concentrație de 2 UFC/100 ml apă.
Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, încercăm să explicăm întreaga poveste.
Pe 10 august 2021, DSP a luat probe din mai multe zone ale rețelei de apă din Câmpina. Rezultatele analizelor au venit pe 13 august și s-a constatat că pe o porțiune a rețelei din Cartierul Voila, apa este infestată cu Clostridium perfringens, o bacterie care provine din fecale. Concentrația la acele probe era de 10 UFC (unități formatoare de colonii) / 100 ml apă. În restul orașului nu au fost probleme la analiza apei. Atunci, vineri, a fost anunțată societatea HidroPrahova, au fost anunțate autoritățile locale, iar ca măsuri preventive s-au stabilit acele restricții privind consumul de apă de către populație. Deja știți cum au decurs lucrurile.
Vineri, 13 august, DSP a luat din nou probe din rețeaua de apă a Câmpinei. Toate analizele au ieșit bune, cu o excepție, porțiunea de rețea de la Voila, aceeași ca și la primele probe. De această dată, concentrația de Clostridium este de 2 UFC/100 ml. Despre aceste rezultate s-a discutat astăzi în ședința CLSU, iar DSP consideră că ar trebui menținute restricțiile, adică apa de la robinet să fie doar în scopuri menajere, iar dacă nu există o altă sursă pentru apă potabilă, apa de la robinet să fie utilizată pentru băut sau gătit doar după ce este fiartă timp de 10 minute și apoi răcită.
Pe de altă parte, însă, conducerea HidroPrahova insistă să fie păstrate restricțiile doar pentru Cartierul Voila și să fie ridicate în restul orașului. Aici, cele două părți au puncte de vedere diferite, dar au convenit asupra unui lucru: DSP a cerut HidroPrahova să separe bazinele de pe Drumul Taberei, să nu mai existe cale de comunicare între ele. După ce realizează acest lucru, astăzi, cât mai repede posibil, să transmită o adresă scrisă la DSP, la care să atașeze și rezultatele analizelor efectuate de HidroPrahova la laboratorul ESZ (Exploatare Sistem Zonal). Apoi, în cursul acestei seri, conducerea DSP va lua o decizie cu privire la restricțiile de la Câmpina.
Vom reveni cu noi informații inclusiv de la ședința CLSU Câmpina.
O singură precizare se mai impune - pe Drumul Taberei, în apropiere de intersecția cu Voila, sunt trei rezervoare de apă. Unul de 2.000 mc și două de 5.000 mc. Apa din aceste rezervoare NU este infestată, lucru confirmat de analizele făcute de DSP. Din rezervorul de 2.000 mc pornește o rețea spre Cartierul Voila. Într-un punct al acestei porțiuni de rețea, nu foarte departe de bazin, a fost descoperită bacteria Clostridium perfringens.
Pe DJ 102B, în Prahova, pe raza localității Posești a avut loc marți după-amiază un accdient grav de circulație, soldat cu decesul unui bărbat de 41 ani, conducătorul unuia dintre autovehiculele implicate.
De aproape două luni au început lucrările de renovare energetică la cele trei blocuri pentru care municipalitatea câmpineană a obținut fonduri europene prin PNRR.
Prahovenii au primit și în această dimineață mesaj RO-ALERT privind codul roșu de caniculă instituit de Administrația Națională de Meteorologie.
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.