Recursul compensatoriu, darul politicului pentru infractori. De ce nu abrogă Guvernul legea care a eliberat criminali, violatori, tâlhari?

Social (Categoria articolului)

Aproape că nu este săptămână în care să nu aflăm de câte un caz în care un fost pușcăriaș, eliberat în baza recursului compensatoriu, comite o nouă infracțiune. Ucide, violează ori tâlhărește, exploatează femei sau racolează minori, iar apoi se întoarce după gratii și beneficiază din nou de aceeași lege care-i permite să nu ispășească întreaga pedeapsă. Ultimul caz de acest gen, cel al bărbatului care miercuri a răpit un băiețel de 9 ani, din Grădina Publică de la Focșani, pentru a-l abuza sexual. Un recidivist care ar fi trebuit să se afle după gratii. În 2009 a violat o fetiță, a fost condamnat la 15 ani închisoare, dar a fost eliberat în 2017, în baza recursului compensatoriu. Și a făcut o nouă victimă care, probabil, va rămâne marcată pe viață.

18.849 de pușcăriași au fost eliberați din închisoare în perioada octombrie 2017 - iunie 2019. Au beneficiat de prevederile Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu (șase zile scăzute din pedeapsă la 30 de zile executate). Iar printre ei s-au numărat deținuți care se aflau după gratii pentru omor (840), omor calificat (73), ucidere din culpă (143), lovire și alte violențe (355), lipsire de libertate (108), trafic de persoane (87), trafic de minori (191), proxenetism (98), viol (566), act sexual cu un minor (103), tâlhărie calificată (1.460), tâlhărie (643) etc. O statistică șocantă, făcută publică de Administrația Națională a Penitenciarelor. Acestea sunt efectele unei legi aprobată de Parlamentul României în 2017, mai exact de majoritatea PSD-ALDE din Parlament. 
Au trecut doi ani de la adoptarea acestei legi nocive pentru societate, efectele le vedem cu toții, cu siguranță le văd și cei care au susținut și votat recursul compensatoriu. Ne întrebăm de ce nu se abrogă acest controversat act normativ, ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca actuala putere să recunoască faptul că a făcut o mare greșeală?! Premierul Viorica Dăncilă, aflată în plină campanie electorală pentru prezidențiale, ne anunță că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru înăsprirea pedepselor pentru violatori, dar nu ar fi mai bine dacă PSD-ALDE ar abroga Legea recursului compensatoriu, care îi scoate de după gratii pe violatori înainte cu mult de termenul de ispășire a pedepsei?! Cum să vii acum să spui că pedepsele pentru violatori nu sunt suficient de dure, când partidul tău este cel care a aprobat eliberarea inclusiv a violatorilor înainte de termen?! Oare această lege a recursului compensatoriu este ținută în vigoare pentru cineva anume sau pur și simplu PSD și ALDE nu vor să ia înapoi darul făcut infractorilor?

Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu a avut ca motivații supra-aglomerarea și condițiile improprii din penitenciare, însă la elaborarea ei nici măcar nu s-a ținut cont de o eventuală aplicare diferențiată. De exemplu, criminalii și violatorii să nu beneficieze de recursul compensatoriu. Pe de altă parte, PSD și ALDE au considerat că această lege este suficientă pentru rezolvarea problemelor. A mai auzit cineva ceva de construirea de noi penitenciare? În 2017, când s-a aprobat legea, se vorbea despre două locații pentru construirea a două penitenciare cu o capacitate de aproape 2.000 locuri - la Unguriu, în județul Buzău și la Berceni, în județul Ilfov. A mai auzit cineva ceva despre acest subiect? În doi ani, au apărut doar 70 de locuri noi, la penitenciarele din Giurgiu și Deva, iar 282 de locuri au fost modernizate la Deva, pentru a corespunde standardelor de 4 metri pătrați pentru fiecare deținut, potrivit unui raport al APADOR-CH. Atât. Iar potrivit aceluiași raport, rata recidivei este extrem de ridicată, de aproape 60%. Adică, 60% din cei eliberați comit din nou infracțiuni și se întorc după gratii...

2444 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

594 vizualizari
19 sept. 2019 18:47

Mai mult de jumătate dintre unitățile de învățământ din Prahova nu au paza asigurată

În județul Prahova există 630 unități de învățământ public: 62 licee, 260 școli gimnaziale și 308 grădinițe. Doar 48,4% din acestea au paza asigurată fie cu paznici angajați individual, fie cu societăți de protecție și pază. Dintre unitățile de învățământ la care există pază, 58,4% sunt în mediul urban, iar 31,6% sunt în mediul rural. Aceste informații au fost prezentate astăzi, la ședința Colegiului Prefectural al Județului Prahova, de către conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

2080 vizualizari
19 sept. 2019 16:31

Locuitorii din Melicești – Telega, permanent în alertă din cauza urșilor care le intră în gospodării și le ucid animalele

Locuitorii din satul Melicești, comuna Telega, sunt în stare de alertă maximă, după ce urșii le-au intrat în gospodării și le-au mâncat oile. Oamenii sunt speriați, mai ales că mulți dintre ei au copii care pleacă și vin de la școală, existând riscul ca urșii să le apară oricând în față.

Alte stiri recente

1222 vizualizari
19 sept. 2019 12:49

Restricții de circulație pe Bulevardul Carol I și unele străzi adiacente în perioada Festivalului "Serbările Toamnei" Câmpina 2019

Primăria Câmpina anunță că de vineri, 20 septembrie, ora 17.30 și până luni, 23 septembrie, ora 7.00, vor fi instituite unele restricții în privința traficului rutier, cu ocazia desfășurării celei de-a XII-a ediții a Festivalului "Serbările Toamnei", eveniment care se va desfășura pe Bulevardul Carol I, în zona Parcului Trandafirilor (notariate).

1502 vizualizari
19 sept. 2019 12:27

O listă lungă de nereguli la modernizarea Parcului de la Soldat. Termenul de remediere - 23 octombrie 2019

Miercuri, 18 septembrie 2019, era programată recepția lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat, adică a Parcului Regele Mihai I, denumirea oficială. Numai că, în lipsa dirigintelui de șantier, Sorin Alupoaie, care a anunțat că este bolnav, recepția s-a transformat într-o simplă inspecție la care au participat viceprimarul Adrian Pițigoi și mai mulți reprezentanți ai ADPP, precum și reprezentantul firmei constructoare – Construct Edil SRL Câmpineanca, județul Vrancea. Ce a rezultat în urma inspecției? O lista lungă de neconformități pe care constructorul va trebui să le remedieze până la 23 octombrie 2019.