Recursul compensatoriu, darul politicului pentru infractori. De ce nu abrogă Guvernul legea care a eliberat criminali, violatori, tâlhari?

Social (Categoria articolului)

Aproape că nu este săptămână în care să nu aflăm de câte un caz în care un fost pușcăriaș, eliberat în baza recursului compensatoriu, comite o nouă infracțiune. Ucide, violează ori tâlhărește, exploatează femei sau racolează minori, iar apoi se întoarce după gratii și beneficiază din nou de aceeași lege care-i permite să nu ispășească întreaga pedeapsă. Ultimul caz de acest gen, cel al bărbatului care miercuri a răpit un băiețel de 9 ani, din Grădina Publică de la Focșani, pentru a-l abuza sexual. Un recidivist care ar fi trebuit să se afle după gratii. În 2009 a violat o fetiță, a fost condamnat la 15 ani închisoare, dar a fost eliberat în 2017, în baza recursului compensatoriu. Și a făcut o nouă victimă care, probabil, va rămâne marcată pe viață.

18.849 de pușcăriași au fost eliberați din închisoare în perioada octombrie 2017 - iunie 2019. Au beneficiat de prevederile Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu (șase zile scăzute din pedeapsă la 30 de zile executate). Iar printre ei s-au numărat deținuți care se aflau după gratii pentru omor (840), omor calificat (73), ucidere din culpă (143), lovire și alte violențe (355), lipsire de libertate (108), trafic de persoane (87), trafic de minori (191), proxenetism (98), viol (566), act sexual cu un minor (103), tâlhărie calificată (1.460), tâlhărie (643) etc. O statistică șocantă, făcută publică de Administrația Națională a Penitenciarelor. Acestea sunt efectele unei legi aprobată de Parlamentul României în 2017, mai exact de majoritatea PSD-ALDE din Parlament. 
Au trecut doi ani de la adoptarea acestei legi nocive pentru societate, efectele le vedem cu toții, cu siguranță le văd și cei care au susținut și votat recursul compensatoriu. Ne întrebăm de ce nu se abrogă acest controversat act normativ, ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca actuala putere să recunoască faptul că a făcut o mare greșeală?! Premierul Viorica Dăncilă, aflată în plină campanie electorală pentru prezidențiale, ne anunță că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru înăsprirea pedepselor pentru violatori, dar nu ar fi mai bine dacă PSD-ALDE ar abroga Legea recursului compensatoriu, care îi scoate de după gratii pe violatori înainte cu mult de termenul de ispășire a pedepsei?! Cum să vii acum să spui că pedepsele pentru violatori nu sunt suficient de dure, când partidul tău este cel care a aprobat eliberarea inclusiv a violatorilor înainte de termen?! Oare această lege a recursului compensatoriu este ținută în vigoare pentru cineva anume sau pur și simplu PSD și ALDE nu vor să ia înapoi darul făcut infractorilor?

Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu a avut ca motivații supra-aglomerarea și condițiile improprii din penitenciare, însă la elaborarea ei nici măcar nu s-a ținut cont de o eventuală aplicare diferențiată. De exemplu, criminalii și violatorii să nu beneficieze de recursul compensatoriu. Pe de altă parte, PSD și ALDE au considerat că această lege este suficientă pentru rezolvarea problemelor. A mai auzit cineva ceva de construirea de noi penitenciare? În 2017, când s-a aprobat legea, se vorbea despre două locații pentru construirea a două penitenciare cu o capacitate de aproape 2.000 locuri - la Unguriu, în județul Buzău și la Berceni, în județul Ilfov. A mai auzit cineva ceva despre acest subiect? În doi ani, au apărut doar 70 de locuri noi, la penitenciarele din Giurgiu și Deva, iar 282 de locuri au fost modernizate la Deva, pentru a corespunde standardelor de 4 metri pătrați pentru fiecare deținut, potrivit unui raport al APADOR-CH. Atât. Iar potrivit aceluiași raport, rata recidivei este extrem de ridicată, de aproape 60%. Adică, 60% din cei eliberați comit din nou infracțiuni și se întorc după gratii...

3752 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1413 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

668 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

210 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

352 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.