Recursul compensatoriu, darul politicului pentru infractori. De ce nu abrogă Guvernul legea care a eliberat criminali, violatori, tâlhari?

Social (Categoria articolului)

Aproape că nu este săptămână în care să nu aflăm de câte un caz în care un fost pușcăriaș, eliberat în baza recursului compensatoriu, comite o nouă infracțiune. Ucide, violează ori tâlhărește, exploatează femei sau racolează minori, iar apoi se întoarce după gratii și beneficiază din nou de aceeași lege care-i permite să nu ispășească întreaga pedeapsă. Ultimul caz de acest gen, cel al bărbatului care miercuri a răpit un băiețel de 9 ani, din Grădina Publică de la Focșani, pentru a-l abuza sexual. Un recidivist care ar fi trebuit să se afle după gratii. În 2009 a violat o fetiță, a fost condamnat la 15 ani închisoare, dar a fost eliberat în 2017, în baza recursului compensatoriu. Și a făcut o nouă victimă care, probabil, va rămâne marcată pe viață.

18.849 de pușcăriași au fost eliberați din închisoare în perioada octombrie 2017 - iunie 2019. Au beneficiat de prevederile Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu (șase zile scăzute din pedeapsă la 30 de zile executate). Iar printre ei s-au numărat deținuți care se aflau după gratii pentru omor (840), omor calificat (73), ucidere din culpă (143), lovire și alte violențe (355), lipsire de libertate (108), trafic de persoane (87), trafic de minori (191), proxenetism (98), viol (566), act sexual cu un minor (103), tâlhărie calificată (1.460), tâlhărie (643) etc. O statistică șocantă, făcută publică de Administrația Națională a Penitenciarelor. Acestea sunt efectele unei legi aprobată de Parlamentul României în 2017, mai exact de majoritatea PSD-ALDE din Parlament. 
Au trecut doi ani de la adoptarea acestei legi nocive pentru societate, efectele le vedem cu toții, cu siguranță le văd și cei care au susținut și votat recursul compensatoriu. Ne întrebăm de ce nu se abrogă acest controversat act normativ, ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca actuala putere să recunoască faptul că a făcut o mare greșeală?! Premierul Viorica Dăncilă, aflată în plină campanie electorală pentru prezidențiale, ne anunță că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru înăsprirea pedepselor pentru violatori, dar nu ar fi mai bine dacă PSD-ALDE ar abroga Legea recursului compensatoriu, care îi scoate de după gratii pe violatori înainte cu mult de termenul de ispășire a pedepsei?! Cum să vii acum să spui că pedepsele pentru violatori nu sunt suficient de dure, când partidul tău este cel care a aprobat eliberarea inclusiv a violatorilor înainte de termen?! Oare această lege a recursului compensatoriu este ținută în vigoare pentru cineva anume sau pur și simplu PSD și ALDE nu vor să ia înapoi darul făcut infractorilor?

Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu a avut ca motivații supra-aglomerarea și condițiile improprii din penitenciare, însă la elaborarea ei nici măcar nu s-a ținut cont de o eventuală aplicare diferențiată. De exemplu, criminalii și violatorii să nu beneficieze de recursul compensatoriu. Pe de altă parte, PSD și ALDE au considerat că această lege este suficientă pentru rezolvarea problemelor. A mai auzit cineva ceva de construirea de noi penitenciare? În 2017, când s-a aprobat legea, se vorbea despre două locații pentru construirea a două penitenciare cu o capacitate de aproape 2.000 locuri - la Unguriu, în județul Buzău și la Berceni, în județul Ilfov. A mai auzit cineva ceva despre acest subiect? În doi ani, au apărut doar 70 de locuri noi, la penitenciarele din Giurgiu și Deva, iar 282 de locuri au fost modernizate la Deva, pentru a corespunde standardelor de 4 metri pătrați pentru fiecare deținut, potrivit unui raport al APADOR-CH. Atât. Iar potrivit aceluiași raport, rata recidivei este extrem de ridicată, de aproape 60%. Adică, 60% din cei eliberați comit din nou infracțiuni și se întorc după gratii...

2838 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1121 vizualizari
20 feb. 2020 06:41

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 20 februarie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2388 vizualizari
19 feb. 2020 13:57

În 2019, Ambulanța a intervenit în zona Câmpina la peste 15.000 de solicitări

Serviciul de Ambulanță Prahova a prezentat o evaluare a activității pentru anul 2019, o analiză la toate capitolele, cele mai interesante informații legate de zona Câmpina rezumându-le în rândurile următoare.

Alte stiri recente

286 vizualizari
20 feb. 2020 11:04

Avarie majoră, în centrul Câmpinei, la rețeaua de alimentare cu apă. Traficul este restricționat

O avarie s-a produs în această joi dimineață la rețeaua de alimentare cu apă potabilă a blocului 12E din centrul municipiului Câmpina, în apropierea pasajului de la ceas. HidroPrahova intervine pentru remedierea avariei, dar în acest moment nu se știe cu exactitate cât va dura intervenția. 

571 vizualizari
20 feb. 2020 09:26

Transportul public local, tot pe mâna Eliro. Primăria Câmpina va prelungi prin act adițional contractul care expiră în această primăvară

Transportul public local este un subiect de care s-a tot scris și vorbit în Câmpina în ultimii ani, mai ales după ce a apărut oportunitatea ca administrația locală să acceseze fonduri europene pentru un serviciu de transport public modern, european, ecologic, cu autobază proprie, cu multe facilități legate de infrastructură, inclusiv fonduri de modernizarea unor străzi incluse pe traseele locale de transport public. Despre această șansă a modernizării transportului public noi am scris de nenumărate ori, încă de la lansarea axei de finanțare europeană, în septembrie 2017, dar, din păcate, Primăria Câmpina a reacționat mult prea târziu și a ratat primul... tren. S-a trezit în vara lui 2019, când UE a prelungit termenul pentru depunerea cererilor de finanțare pe axa respectivă și s-a apucat de treabă.