La Câmpina, bugetarea participativă și liderul USR, Liviu Dumitrache, au ”picat” primul test serios

Actualitate (Categoria articolului)

În prima ședință ordinară a Consiliului Local Câmpina din anul 2022 s-a discutat și un proiect de hotărâre inițiat de viceprimarul Liviu Dumitrache. Este vorba despre aprobarea celor trei proiecte selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă. Vă prezentăm în sinteză discuțiile, dar le puteți urmări și în materialul video.

Care au fost cele trei proiecte câștigătoare (din 19 depuse în total)?
1. Școala digitală - Școala Gimnazială ”Al.I. Cuza” (45 voturi), buget estimat - 30.000 lei, dotarea a patru săli de clasă cu table interactive SMART Borad cu software inclus;
2. Centru de zi pentru copiii vulnerabili din Cartierul Turnătorie (30 voturi), buget estimat - 44.000 lei, ajutor educațional și o masă caldă pentru 40 de elevi, după terminarea programului școlar, pe parcursul unui an; locație - Liceul Tehnologic Mecanic (clădirea școlii generale);
3. Aer, soare, sănătate, aici, la grădiniță, le avem pe toate! - Grădinița "Iulia Hasdeu" (28 voturi), buget estimat - 42.904 lei, amenajarea unui loc de joacă și amplasarea unor măsuțe cu scaune în curtea grădiniței, pentru desfășurarea unor activități în aer liber.

Discuțiile din CL. Liviu Briciu atacă proiectul viceprimarului
Primul care a vorbit în cadrul discuțiilor pe marginea acestui proiect a fost Liviui Briciu (POL). Mult mai calm decât îi este obiceiul, Briciu a subliniat o serie de lucruri: ”Primele două proiecte propuse în urma derulării procesului de bugetare participativă sunt proiecte deja aprobate de noi, Consiliul Local, chiar în acest mandat. Astfel, proiectul de la Școala Cuza a fost deja aprobat printr-o hotărâre a noastră din decembrie 2020, iar proiectul de la Liceul Tehnologic Mecanic a fost aprobat în noiembrie anul trecut. Nu credem că este normal așa ceva și pentru a nu avea niciun fel de probleme, noi, consilierii POL, propunem inițiatorului să-și retragă proiectul. În caz contrar, noi nu vom vota în favoarea acestui proiect”.

Despre reprezentativitatea proiectelor din procesul de bugetare participativă
Liviu Briciu a mai avut o observație asupra proiectelor supuse aprobării Consiliului Local după parcurgerea procesului de bugetare participativă: ”Este o discuție de făcut și în privința reprezentativității votului asupra acestor proiecte. Cred că pe viitor va trebui să modificăm regulamentul procesului de bugetare participativă, pentru că nu mi se pare corect să ajungem să aprobăm proiecte care au adunat doar 0,16% voturi din numărul câmpinenilor. Cred că trebuie să modificăm regulamentul în acestă privință”.

Liviu Dumitrache riposteză neelegant
Replica lui Liviu Dumitrache, inițiator al acestui proeict, a fost neelegantă pentru un consilier local care mai este și viceprimar pe deasupra. Dumitrache a încercat să contracareze spusele lui Liviu Briciu, chiar a umblat prin sală, dând din mâini în încercarea de a arăta cât de mari sunt tablele inteligente pentru Școala "Cuza", care nu trebuie confundate cu tabletele, a explicat cum a putut că a votat lumea, că de fapt nu sunt proiectele sale și a ”comis-o” în finalul discursului: ”În privința reprezentativității, ce spuneți dumneavoastră, zero virgulă, poate reprezenta și poziția dumneavoastră în oraș ca și partid!” Probabil că Liviu Dumitrache a uitat sau poate nu a știut niciodată că pragul de intrare a unui partid în Consiliul Local este 5%, iar POL a avut 8%. Este adevărat, mult mai puțin decât Alianța PNL-USR-PLUS, dar măcar acest partid a avut curajul de a merge singur la alegeri.

Directori puși în situații jenante
La ședința Consiliului Local au participat cadre didactice și directori de la două dintre unitățile de învățământ implicate în aceste proiecte - Florina Gherghel, directorul Școlii Gimnaziale ”Al.I. Cuza”, și Vasile Androne, directorul Liceului Tehnologic Mecanic. Ambii au fost puși în situații jenante de discuțiile purtate în plenul Consiliului Local. Chiar dacă niciunul dintre ei ”nu a avut nicio vină”, după cum a spus chiar inițiatorul proiectului, Liviu Dumitrache, totuși, a cui să fi fost vina pentru toată această situație penibilă?

Pauza salvatoare și... Liviu Dumitrache își retrage proiectul
În fața tuturor discuțiilor, primarul Alin Moldoveanu a cerut o pauză de cinci minute. La întoarcerea din pauză, viceprimarul Liviu Dumitrache a anunțat că... își retrage proiectul, invocând tot felul de lucruri care nu aveau neapărat legătură cu realitatea. Adică, a ajuns exact la soluția elegantă propusă de Liviu Briciu la începutul discuțiilor. Acum, poate ar fi fost elegant și civilizat din partea viceprimarului ca anunțul retragerii proiectului să vină la ”pachet” și cu niște scuze față de cei doi consilieri ai POL, colegii săi din CL, până la urmă. Cât privește bugetarea participativă, trebuie precizat un lucru - aceasta este destinată în primul rând cetățenilor, ei ar trebui să vină cu propuneri de proiecte pentru cartierele lor. Nu este rău că au depus proiecte unele unități de învățământ, dar la selecția proiectelor poate ar trebui mai multă atenție astfel încât proiectele să nu se suprapună cu cele aprobate deja de administrația locală. Poate la următoarea rundă a bugetării participative va exista o promovare mai intensă în rândul cetățenilor, inclusiv în cartiere, pentru ca oamenii să știe și să înțeleagă despre ce este vorba.

6810 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Tudor 28.01.2022 13:12 Gata, ați demonstrat de ce sunteți în stare. Primul proiect mai „delicat” și ați făcut totul praf. Cât despre bunul simț ....
  • Ionut 29.01.2022 07:30 Ce va mai place sa il mai laudati pe Briciu! Campania electorala incepe abia in 2024. Faceti-va datoria de jurnalisti si fiti echidistanti.

Actualitate

741 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

209 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

277 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

435 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.