Reorganizarea Pieței Centrale Câmpina, văzută în mod diferit de primar și majoritatea consilierilor locali

Actualitate (Categoria articolului)

Pe ordinea de zi a ședinței de joi, 27 mai 2021, a Consiliului Local Câmpina s-a aflat un proiect de hotărâre privind desființarea Serviciului Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare. Este vorba, de fapt, de transformarea acestui serviciu public în direcție în cadrul Primăriei. Proiectul a fost inițiat de primarul Alin Moldoveanu, nu a întrunit voturile necesare pentru a fi aprobat, iar argumentele celor implicați vi le vom prezenta în continuare, așa cum au fost ele expuse în cadrul ședinței Consiliului Local.

Punctul de vedere al primarului Alin Moldoveanu
Conform raportului de specialitate aferent proiectului, primarul Alin Moldoveanu consideră că activitatea serviciului care administrează piața ar fi mult mai eficientă prin transformarea sa într-un compartiment înființat în cadrul aparatului de specialitate al primarului. “La baza analizei a stat situația prezentată de Direcția Economică cu privire la subvențiile acordate din bugetul local, atât pentru funcționare, cât și pentru dezvoltare și veniturile din chirii virate de acest serviciu la buget, din care rezultă un deficit în anul 2020 în cuantum de 236.140 lei. Având în vedere că prin compartimentul funcțional din aparatul de specialitate al primarului se preia obiectul de activitate al Serviciului Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare, s-au purtat discuții și cu directorul serviciului pentru a fundamenta necesarul de posturi care să asigure îndeplinirea corespunzătoare a activității specifice serviciului. Din analiza fondului de salarii întocmită de Direcția Juridică rezultă că, prin desființarea serviciului, se va realiza o economie la bugetul local, în perioada 2021-2024, de circa 2.000.000 lei, sumă estimată, luand în calcul faptul că, în compartimentul funcțional care va prelua obiectul de activitate al serviciului va fi prevăzut un număr mai mic de posturi, comparativ cu cel din structura actuală a acestui serviciu, reducându-se cu un număr de 8 posturi, activitățile suport urmând a fi preluate de celelalte structuri funcționale din cadrul Primăriei. În cadrul Serviciului sunt înființate un număr de 25 posturi, din care 3 posturi de conducere, în prezent fiind ocupate 24 de posturi”, se menționează în raportul de specialitate al primarului. 
“Mai trebuie să spunem, și cred că aici ar trebui să umblăm puțin, avem una dintre cele mai scumpe piețe din zonă, se plâng de asta câmpinenii și trebuie să intervenim cumva în această problemă. Nu mai vorbesc de faptul că, prin trecerea Pieței Centrale în aparatul de specialitate al primarului intrăm și pe deplin în legalitate pentru că, poate ați văzut organigrama din 2019, Piața Centrală este trecută la primar, nu este la Consiliul Local, lucru prevăzut de altfel în Codul Administrativ. Deci reparăm și această problemă”, a precizat primarul Alin Moldoveanu în plenul Consiliului Local. (video)

Comisia de administrație publică a Consiliului Local a dat aviz negativ proiectului inițiat de primar, iar motivele au fost prezentate de președintele acestei comisii, Adina Gârbăcică: “O evaluare făcută la nivelul anului 2020 nu este relevantă, fiind un an marcat de pandemie. Mai mult, pe lângă pierderile cauzate de pandemie, au fost și alte lucruri care au condus la aceste pierderi ale Serviciului Public al Pieței Centrale, de exemplu desființarea bazarului sau plata unor sume de bani în urma unor hotărâri judecătorești. Dl Marian Nistor ne-a prezentat niște propuneri de redresare a activității – actualizarea tarifelor, care nu au mai fost actualizate de mai bine de zece ani, reduceri de personal, eliminarea tichetelor de vacanță.” (video)

Directorul Pieței Centrale Câmpina, Marian Nistor, a vorbit în plenul Consiliului Local despre situația Pieței Centrale din ultimii ani: “La acest moment, Serviciul Public are un excedent bugetar de 94.000 lei, asta în condițiile în care ianuarie și februarie sunt luni foarte grele, având în vedere că producătorii nu sunt prezenți la piață, iar taxele zilenice pe care noi le încasăm și care au o pondere importantă în buget sunt foarte mici. Am recuperat din deficitul anului trecut, un deficit calculat pe ceea ce am virat noi către bugetul local și ceea ce am primit ca subvenție, o situație financiară specifică doar anului 2020, un an pandemic. Am prezentat o situație financiară Consiliului Local, parte componentă a raportului anual de activitate și acolo am prezentat toate influențele negative asupra bugetului, iar dintre acestea cred că niciuna nu poate fi imputată angajaților Serviciului Public. Au fost influențe negative din cauza pandemiei de COVID-19, dar și din cauza unor hotărâri judecătorești care nu ne sunt imputabile nouă. Am solicitat de-a lungul timpului niște lucruri și nu ne-au fost aprobate și vă spun că au fost patru procese pe care angajații Serviciului Public le-au câștigat și avem un bolovan de gâtul Serviciului Public, care va mai atârna și anul acesta și anul viitor. Aceste sume sunt plătite din veniturile Serviciului Public. Noi am funcționat pe autofinanțare până în 2019 când s-a schimbat sursa de finanțare. Nu poți să dai 50% din venituri la bugetul local, fără să primești subvenție și în același timp să faci investiții, reparații, să prestezi serviciul la același nivel calitativ când tu dai jumătate din venituri. Înainte de asta, an de an, noi am avut excedent bugetar. Am făcut investițiile din veniturile proprii și nu am primit niciun ban de la bugetul local. Chiar și atunci când am realizat corpul C2 al pieței, am încheiat anul cu un excedent bugetar de peste 900.000 lei. Cota aceea către bugetul local ne-a dezechilibrat puțin situația financiară, dar deja venim din urmă și achităm mai mult de o cotă lunară astfel încât să reușim să ajungem la zi. Vom continua cu măsurile pentru reducerea cheltuielilor, la această oră am vacantat trei posturi, colegii noștri au înțeles că situația financiară nu este cea mai bună și au acceptat să iasă la pensie anticipat.” (video)

La finalul discuțiilor s-a trecut la vot. Au votat în favoarea proiectului inițiat de primar: consilierii POL, doi dintre consilierii Partidului Verde și independentul Costel Filip. Au votat împotriva proiectului: consilierii USR PLUS, PNL, PSD și Cezar Grama (P. Verde). Prin urmare, piața din Câmpina va fi condusă în continuare de Serviciul Public de Administrare și Exploatare al Pieței Centrale.

4036 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Anonim 29.05.2021 11:04 Intrebare: cum au fost ''convinsi'' consilierii ca infiintarea Centrului Cultural sau desfiintarea serviciului public ... nu sunt idei bune? Bani, constrangeri politice, milogeli? Rusinica USR-PLUS de la care aveam sperante. Oare cine va mai voteaza peste 4 ani?!
  • Ioana 30.05.2021 14:06 Cu amărăciune observ cât de puternica este in continuare structura comunista de partid, fie ca e PSD, PNL, USR, PMP. Nu conteaza argumentele sau fundamentarea juridică a unui proiect, atunci când s a primit ordinul de a fi împotriva. Va rog, doamnelor și domnilor consilieri, sa va urmăriți integral prestația din aceasta ședința de consiliu, ca la spectacol, iar la final faceți o introspectie- sunteți in consiliu pentru partid sau pentru noi, cetățenii????!!!!!! Îmi este rusine de faptul ca nu va e rusine .....
  • Pietzaru 01.06.2021 08:29 24 de angajati?! Cate unul pentru fiecare taraba :))) Multumim celor care s-au impotrivit reducerii numarului de .... Poate le dati si numele, sa le multumim cand ii vedem prin oras :)))

Actualitate

1574 vizualizari
02 oct. 2023 11:38

Fostul primar al Câmpinei, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Faptele s-au prescris...

1 comentarii

Ceea ce era de așteptat, iată că s-a întâmplat. Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Era de așteptat să se ajungă la acest lucru în condițiile în care vorbim de un proces început în toamna lui 2017, deci în urmă cu șase ani, care a avut zeci de amânări ale cauzei, care a fost reluat de la administrarea probelor după promovarea judecătorului și care a avut, anul acesta, nu mai puțin de zece amânări ale pronunțării sentinței.

1716 vizualizari
01 oct. 2023 09:07

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...

2 comentarii

După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.

Alte stiri recente

226 vizualizari
02 oct. 2023 21:04

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”

În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

426 vizualizari
02 oct. 2023 19:51

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina

Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.