Campanii de prevenție și informare ale Poliției Județene și ANIP cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane

Social (Categoria articolului)

Traficul de persoane continuă să fie un fenomen în plină evoluţie atât din punct de vedere al interesului manifestat de traficanţi, aflaţi într-o necontenită căutare de mijloace de îmbogăţire rapidă şi ilegală, cât şi, într-o manieră firească şi proporțională, al interesului manifestat de marile organisme internaţionale angrenate în contracararea acestui fenomen. Pe 18 octombrie este Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, ocazie cu care Poliția Prahova, dar și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANIP) - Centrul Regional Ploiești derulează o serie de acțiuni.

"Traficul de persoane continuă să fie una dintre infracţiunile cu cele mai grave consecinţe în planul umanitar, astfel că afirmaţia în spatele fiecărui număr se ascunde o viaţă, un suflet, un destin, iar ceea ce este peste zero, deja este prea mult îşi găseşte cu prisosinţă locul într-un context în care acţiunile societăţilor umane moderne urmăresc să-şi specializeze resursele și să-și intensifice activitățile, pentru a oferi tuturor formelor de criminalitate organizată și, în particular, traficului de persoane, un răspuns necruțător, inteligent și adaptat, susceptibil de a reduce cât de mult numărul victimelor, de a diminua și controla cât de mult riscurile și vulnerabilitățile și de a pedepsi cât mai aspru un număr tot mai mare de traficanți. În ceea ce priveşte importanţa reglementării normative a fenomenului traficului de persoane, aceasta joacă rolul consistent al orientării acțiunilor instituționale ale agenților sociali care participă în diferitele arii de intervenție fie către combaterea infracționalității, fie către intervenția bazată pe conceptele de prevenire - cea care urmărește protecția și asistența specializată a victimelor, ori cooperarea între instituții sau între acestea și organizațiile societății civile de profil", se menționează într-un comunicat de presă remis de Centrul Regional Ploiești al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Activitatea de prevenire urmăreşte acoperirea unui spectru larg atât din punct de vedere al principalelor forme de manifestare a acestui fenomen (exploatare sexuală, exploatare prin muncă, obligarea la cerşetorie), cât şi din cel al persoanelor vulnerabile, elementul de unitate şi de coerenţă fiind reprezentat de concentrarea mesajului pe riscurile asociate traficului de persoane. Având în vedere scopul de a aduce la cunoștință unui public cât mai larg consecințele acestui fenomen, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Ploiești, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Prahova, au desfășurat zilele trecute, în stațiile C.F. Ploiești Sud și Ploiesti Vest, precum și în trenurile de călători, o acțiune de prevenire a delincvenței juvenile, a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie și victimizare a minorilor, ocazie cu care au fost împărțite pliante și recomandări pe această linie, după cum informează IJP Prahova.

Activitățile desfășurate fac parte din Campania Națională "Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!", derulată de către Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, cu ocazia "Săptămânii prevenirii traficului de persoane", în care este inclusă și Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane. Campania vizează promovarea Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, precum şi informarea şi conștientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen. Prin cele 15 centre regionale ale sale, ANITP va desfăşura la nivel naţional activităţi de informare şi prevenire destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile. Activităţile vor presupune întâlniri cu grupuri ţintă, dezbateri, ateliere de lucru, diseminare de materiale informative etc.
Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane a fost instituită în anul 2007 ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu. Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional. Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

3709 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1619 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

847 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

137 vizualizari
25 apr. 2024 19:00

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Programul și delegările

Jocurile etapei a 26-a din Liga A Prahova la fotbal sunt programate la finalul acestei săptămâni. Iată programul și delegările:

274 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.