Dezbatere publică asupra criteriilor care vor sta la baza impozitelor plătite de câmpineni pentru case și terenuri

Actualitate (Categoria articolului)

La solicitarea Asociației "Câmpina Civică", miercuri, 19 iunie, la sediul Primăriei Câmpina a avut loc dezbaterea publică asupra proiectului de hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea criteriilor cu punctaj și pragurile de punctaj pentru stabilirea încadrării fiscale a proprietăților din intravilanul municipiului Câmpina. Un proiect trecut destul de ușor cu vederea de mulți câmpineni, dar care este extrem de important și care - în opinia reprezentanților administrației locale câmpinene - va îndrepta o serie de situații incorecte care există în prezent.

În prezența primarului Horia Tiseanu, a viceprimarului Adrian Pițigoi, a mai multor responsabili din cadrul Primăriei Câmpina și a reprezentanților Asociației "Câmpina Civică", arhitectul șef al municipiului Câmpina, Didona Căliman, a făcut o scurtă prezentare a proiectului: "Planul Urbanistic General s-a modificat din 2013, implicit limitele intravilanului, și este necesar acum un astfel de proiect. Am încercat să realizăm lucrul acesta de-a lungul anilor, dar la momentul respectiv, criteriile nu au fost nici măcar dezbătute în Consiliul Local. S-a respins proiectul fără niciun comentariu, iar acum încercăm să le reluăm. Cu toate acestea, Biroul de Urbanism a demarat și consultări cu populația și chiar am lucrat la realizarea acestor criterii. O propunere de hartă de impozitare a fost întocmită în baza criteriilor stabilite de proiectantul PUG-ului, adică Urban Proiect București, dar nu a fost operațională, pentru că nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local. Acum vom avea o hartă nouă, realizată pe baza noilor criterii". (video)
În cele din urmă s-a trecut la discuțiile concrete, pe marginea unora dintre criterii (pe care le puteți vedea în facsimil) legate de canalizare, calitatea drumurilor, servicii publice, patrimoniu natural sau construit etc. Ceea ce trebuie să rețineți este faptul că, în urma aplicării acestor criterii cu punctajul aferent, intravilanul municipiului Câmpina va fi împărțit în zonele de impozitare A, B, C și D, iar încadrarea în aceste zone se va raporta la limitele fiecărei proprietăți. Mai exact, se va lua fiecare proprietate în parte și i se va calcula un punctaj în funcție de criteriile stabilite de municipalitate, iar pe baza acestui punctaj se va face încadrarea în zona de impozitare. "Vom avea o viitoare hartă de impozitare în care nu vor mai fi acele zone clasice, ci va fi un mozaic, fiecare proprietate urmând a fi inclusă într-o zonă de impozitare în funcție de punctajul criteriilor, așa cum vor fi ele aprobate în Consiliul Local", a afirmat Didona Căliman.

Reprezentanții Primăriei Câmpina au dat asigurări că, imediat după aprobarea criteriilor de către Consiliul Local, noua hartă de impozitare va fi realizată și adoptată, la rândul ei, în plenul Consiliului Local, după care va fi publicată pe site-ul Primăriei pentru ca fiecare cetățean să poată ști în ce zonă de impozitare se află proprietatea sa. De asemenea, primarul Horia Tiseanu a precizat că noua hartă de impozitare se va aplica de la 1 ianuarie 2020 și chiar suntem curioși dacă va fi sau nu așa, având în vedere că 2020 este an electoral și orice posibilă modificare, mai ales când e vorba de impozite, ar putea influența electoratul.
Ca o noutate față de anii anteriori, la nivelul Primăriei Câmpina va exista o comisie care să facă propuneri anuale Consiliului Local pentru modificarea hărții de impozitare, în funcție de proprietățile depistate ca fiind abandonate, părăsite sau neîngrijite, în funcție de eventualele noi investiții, de exemplu punerea în funcțiune a rețelei de canalizare pe unele străzi sau asfaltarea altor străzi.
La întrebarea noastră dacă la nivelul Primăriei Câmpina s-a făcut vreo simulare privind efectul financiar al aplicării acestor criterii asupra veniturilor proprii realizate de administrația locală din impozitele pe terenuri și clădiri, primarul Horia Tiseanu a răspuns că nu s-a făcut o astfel de simulare, dar că ea va trebui realizată după aprobarea criteriilor de către Consiliul Local.

6310 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Chivu 20.06.2019 07:34 Faptul ca la asemenea dezbateri nu vin cetatenii cu probleme reale din Campina mie imi ridica un mare semn de intrebare. Pai cei de pe Calea Doftanei, mai ales cei aflati acum in zona A de impozitare trebuia sa fie aici! Sa fie un semn al nepasarii si indiferentei oamenilor?! Atat de imbatranita in atitudine si comportament sa fie populatia?! Atunci, cu toate marile sale probleme, Tiseanu poate obtine un nou mandat fluierand. A paguba pentru noi!
  • Liliana Ivascu 20.06.2019 14:47 Sunt imobile in Campina care nu se pot racorda le canalizare, fiindca nu există pe porțiuni de stradă... Chiar se va ține cont de asta dacă se au in vedere zone, strazi...

Actualitate

1282 vizualizari
08 dec. 2023 19:51

La Tribunalul Prahova începe procesul în care autoarea accidentului din aprilie 2022, de la trecerea de pietoni de la Salcie, este acuzată de omor

În aprilie 2022, Câmpina era zguduită de un accident teribil - o tânără spulbera pe trecerea de pietoni de la Salcie un adolescent de 17 ani, Paul Alexandru Dragomir, elev al Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, care și-a pierdut viața pe loc.

744 vizualizari
08 dec. 2023 07:42

Primim de la cititori. O parcare haotică și mașini blocate pe Aleea Margaretei

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine, realizată luni, 4 decembrie, în jurul orei 21.00, pe Aleea Margaretei din Câmpina.

Alte stiri recente

308 vizualizari
08 dec. 2023 22:10

Câmpineanul Darius Coman scrie istorie la Europenele de natație - nou record național la seniori în proba de 200m bras

Vești excelente de la Otopeni, acolo unde au loc Campionatele Europene de Natație pentru seniori și unde câmpineanul Darius Coman, legitimat la clubul Barracuda și antrenat de Gabriel Cojocaru, scrie istorie.

349 vizualizari
08 dec. 2023 19:01

HIDRO PRAHOVA SA - Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 08 decembrie 2023

Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Ordonanței nr. 7 din 18 ianuarie 2023 emisă de Guvernul României, cu modificările și completările ulterioare.