Având în vedere numeroasele discuții apărute la nivelul administrației locale referitoare la aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Primăria Câmpina a solicitat clarificări la Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Și le-a primit, dar nu a venit în plenul Consiliului Local cu documentul respectiv, deși multe dintre discuții au fost generate chiar de către consilierii locali și ei, cei care au votat salariile, ar fi trebuit să afle punctul de vedere al ministerului de resort.
Problema este următoarea. La nivelul administrației locale câmpinene, doar angajații Primăriei și cei ai Poliției Locale au beneficiat de majorarea substanțială a salariilor începând cu 1 iulie 2017. Toate celelalte instituții și servicii (Muzeul Hasdeu, Biblioteca Municipală, Serviciul Public al Pieței Centrale, Clubul Sportiv Câmpina, Casa de Cultură, Casa Tineretului, Creșa Municipală, Centrul Social etc) au fost încadrate pe alte grile de salarizare, iar angajații au beneficiat de majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018 (în realitate au fost doar câteva procente având în vedere trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat). În aceste condiții, s-a ajuns la diferențe foarte mari între angajații din administrația locală.
De exemplu, Biblioteca Municipală și Muzeul Hasdeu sunt instituții fără personalitate juridică și care fac parte din aparatul de specialitate al primarului. Dar salariile angajaților nu au fost majorate în iulie 2017. Și astfel, s-a ajuns ca bibliotecarii de la Biblioteca Municipală Câmpina să aibă salarii mai mici decât șoferii, îngrijitorii, paznicii și muncitorii din Primărie. Nu mai vorbim despre angajații de la Muzeul Hasdeu, care, cu excepția directorului Jenica Tabacu, toți ceilalți au salariul minim pe economie.
Piața Centrală Câmpina, serviciu public subordonat Consiliului Local, se află cam în aceeași situație, majoritatea angajaților, cu excepția conducerii, având salariul brut lunar în jur de 2.000 lei. Iar de aici au plecat discuțiile, întrebările, comentariile, cu atât mai mult cu cât, în cazul altor administrații locale și chiar în cazul Consiliului Județean Prahova, salariile au fost majorate de la 1 iulie 2017 pentru toate serviciile publice din subordine. La Câmpina, legea a fost interpretată așa cum s-a dorit (mai ales că lasă loc de interpretare), Primăria a mers pe mâna Direcției Juridice și a venit în fața consilierilor locali cu acel proiect prin care au fost majorate doar salariile angajaților din Executiv și Poliția Locală. Consiliul Local a votat proiectul, dar abia apoi au început să apară semnele de întrebare.
Revenind la răspunsul Ministerul Muncii, acesta pare destul de clar și, analizând articolele invocate, angajații de la Bibliotecă, Muzeu și Piață ar fi trebuit să beneficieze de majorarea salariilor din iulie 2017. Directorul Direcției Juridice și de Personal din cadrul Primăriei Câmpina, Iulian Anton, vede altfel lucrurile mai ales în ceea ce privește Serviciul Public al Pieței Centrale. Iar despre Muzeul Hasdeu și Biblioteca Municipală, da, spune că fac parte din aparatul de specialitate al primarului, ca și Poliția Locală, de altfel. (video)
Dacă angajații instituțiilor menționate dau în judecată Primăria și Consiliul Local este posibil să câștige. Probabil că nu o vor face, pentru că locul lor de muncă e tot acolo. Dar așa, ca idee, dacă se întâmplă asta, cine plătește?
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă în cursul zilei de vineri, 13 septembrie, la intersecția străzilor Dealului și Rândunicii.
Începând de luni, 16 septembrie 2024, Bulevardul Culturii din municipiul Câmpina se închide parțial. Această situație va dura până pe 25 octombrie 2024, în cel mai bun caz.
S-a numit mai întâi Parcul Pionierilor, apoi Parcul cu Role și după aceea Parcul "Mițu-Chițu". Acum... numai este nimic. Un loc neîngrijit, în care vegetația este stăpână și pe lângă care treci cu o strângere de inimă.
Anul 2024 este singurul din istoria țării noastre în care cetățenii cu drept de vot au fost chemați la urne pentru toate tipurile de alegeri posibile. Au fost localele și europarlamentarele pe 9 iunie, urmează, spre finalul anului, alegerile parlamentare și prezidențiale.