Deputații au adoptat tacit desființarea inspectoratelor școlare

Social (Categoria articolului)

Tacit înseamna că proiectul de lege nu a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, nu a fost dezbătut, nu s-a discutat pe marginea lui în cele 45 de zile prevăzute de regulament. Adică, a fost aprobat fără dezbatere ceea ce, în opinia noastră, denotă o lipsă de responsabilitate a deputaților. Este adevărat că Senatul e cameră decizională în acest caz, dar un asemenea proiect de lege nu ar fi trebuit tratat cu atâta dezinteres de cei aproximativ 400 de deputați ai României.

Concret, un deputat PSD - Mihai Sturzu și patru deputați independenți - Liliana Ciobanu, Cornel Comșa, Mihai Deaconu, Cătălin Fenechiu și Răzvan Rotaru au inițiat un proiect de lege privind unele măsuri de descentralizare în învățământul preuniversitar. Proiectul prevede desființarea inspectoratelor școlare și preluarea atribuțiilor acestora de către administrațiile locale și o nouă agenție care să funcționeze în subordinea Ministerului Educației. O agenție care ar urma să se numească Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar (ARACIP) și care ar avea ca sarcină efectuarea inspecțiilor școlare. Toate celelate atribuții ar reveni administrației locale, care ar trebui să înființeze un compartiment nou în aparatul de specialitate al primarului. În opinia inițiatorilor proiectului, să dai învățământul preuniversitar pe mâna unui singur om, adică pe mâna primarului, înseamnă descentralizare. Poate că la nivel de municipii lucrurile s-ar reglementa mai ușor, dar nu vrem să ne gândim ce ar însemna asta în unele orașe și mai ales în mediul rural. 

Inițiatorii susțin că oricum terenurile și clădirile unităților de învățământ sunt administrate de primării, prin desființarea inspectoratelor școlare, practic, administrația locală ar gestiona aproape complet școlile, pe baza normelor stabilite de Ministerul Educației. Păi, așa, pe acest principiu, ar trebui desființate și direcțile de sănătate publică, pentru că terenurile și clădirile spitalelor sunt administrate tot de primării și consiliile locale, nu? Vom vedea ce va decide și Senatul în privința inspectoratelor școlare și dacă vom asista la noi experimente în domeniu, în locul unei legi a educației naționale complete și coerente, despre care se vorbește de multă vreme.

6810 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ana Maria 20.02.2016 13:57 de ce va mirati? uitati ce deputat avem in Campina?! daca asa or fi toti, nu avem de ce sa ne miram!

Social

1619 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

847 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

133 vizualizari
25 apr. 2024 19:00

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Programul și delegările

Jocurile etapei a 26-a din Liga A Prahova la fotbal sunt programate la finalul acestei săptămâni. Iată programul și delegările:

270 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.