Abandonarea puilor de animale pe domeniul public a devenit un fenomen la Câmpina. Pui abia născuți sau care au câteva zile sunt aruncați la gunoi, prin parcuri, în curțile oamenilor. Câțiva tineri din Câmpina au decis să facă ceva pentru a pune capăt acestei situații. După modelul orașelor din vestul țării, a fost inițiată o campanie de strângere de semnături de la populație pentru a convinge administrația locală să aloce bani de la buget în vederea sterilizării animalelor. Au fost strânse 2.500 de semnături, iar cu aceste semnături, inițiatoarea campaniei, Iulia Burloiu, a venit în fața Consiliului Local la ședința de săptămâna trecută.
Tânăra a vorbit despre necesitatea stopării înmulțirii necontrolate a câinilor și pisicilor, despre lipsa de civilizație, despre atrocitățile la care sunt supuse animalele, despre disconfortul urban creat. A propus administrației locale o campanie de informare a cetățenilor și o amplă campanie de sterilizare a animalelor cu și fără stăpân, finanțată de la bugetul local. Câmpina nu ar fi primul oraș din țară unde s-ar desfășura o astfel de campanie de sterilizare. Au facut-o administrațiile locale din Brașov, din Oradea, din Cluj-Napoca, din Timișoara etc. Oameni care au înțeles că sterilizarea este o soluție eficientă într-o comunitate civilizată. Că astfel numărul animalelor se reduce pe cale naturală.
La Câmpina, însă, nu se poate. E greu, e complicat, e de muncă, e costisitor, e o bătaie de cap. Cam asta ar fi concluzia discuțiilor din plenul Consiliului Local. Nimeni nu a susținut-o pe fata aceea venită să vorbească despre o problemă a orașului. Consilierii erau mai degrabă plictisiți și interesați de altele: cine a trimis-o, de unde vine, e de la vreo fundație, ce urmărește, ce interese are?
Da, o campanie de sterilizare este o treabă destul de grea. Dar posibilă și cu rezultate bune pentru o comunitate. Ne-au demonstrat-o alții. Dacă este costisitoare, asta nu poate ști nimeni până nu se face un recensământ al animalelor din municipiu. Dar nu am auzit vreun consilier local să spună asta. Toată lumea știa că e scump, dar de fapt nimeni nu știe câți bani ar trebui pentru o asemenea campanie, pentru că nu știm câte animale sunt. Cu stăpân și fără stăpân. Iar mulți câmpineni ar dori să-și sterilizeze animalele, dar nu-și permit din cauza nivelului scăzut de trai. Atenție, nu ne referim la câinii de rasă, care intră în altă categorie și pentru care există alt tip de legislație.
Una peste alta, administrația locală nu vede cu ochi buni această inițiativă. Am auzit consilieri spunând că eutanasierea e singura soluție și au preferat să majoreze de la 9.000 lei la 14.000 lei (fără TVA) suma alocată lunar adăpostului de câini administrat de firma Alextib SRL, condusă de Alexandru Chirobocea. Acolo unde animalele sunt ucise fără milă. Dar așa e bine, să le ucidem pe capete, dacă o spun unii dintre aleșii câmpinenilor... Despre pisici, nimic. Nu facem un adăpost și pentru ele, administrat, evident, de Alextib?!
Iulia Burloiu a adresat o petiție Primăriei și Consiliului Local, petiție pe care a prezentat-o și în ședința de săptămâna trecută. Cum a rămas această poveste? "În 30 de zile o să primiți răspuns acasă". Cum au decurs discuțiile, vedeți în imaginile video. Noi mai precizăm un singur lucru. Pentru o campanie de sterilizare au semnat și iubitori de animale, dar și persoane care nu pot fi încadrate în această categorie, dar care sunt de acord că trebuie făcut ceva pentru a demonstra că suntem o societate civilizată, într-un stat european.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 32 și 27 ani, cercetate pentru trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Procedura de achiziție publică pentru opt autobuze electrice și un microbuz este în derulare. Zilele trecute s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor, urmează evaluarea tehnică și evaluarea financiară.
Patru localități din Prahova au fost, luni după-amiază, sub incidența codului roșu de vreme severă: averse torențiale de peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină.
Ani la rând, Școala Gimnazială Centrală a fost singura unitate de învățământ din Câmpina fără autorizație de securitate la incendiu. Acum, problema s-a rezolvat!