Bugetul Câmpinei pentru 2023, aprobat de Consiliul Local. Din prima încercare și fără prea multe discuții

Actualitate (Categoria articolului)

Bugetul local a municipiului Câmpina pentru anul 2023 a fost aprobat la ședința extraordinară a Consiliului Local de joi seară. Au fost 10 voturi “pentru” (Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu, Lorena Iordache, Costel Filip, Dan Nica, Florin Marcu, Viorica Vane, Cosmin Raț, Liviu Briciu, Valentin Crețu) și patru abțineri (Liviu Dumitrache, Liviu Davidescu, Bogdan Ene, Aron Sabo). Spre deosebire de anul trecut, când pentru adoptarea bugetului a fost nevoie de mai multe ședințe extraordinare ale Consiliului Local, iată că de această dată bugetul trece... din prima și chiar fără prea multe discuții.

Începem cu sfârșitul și precizăm că au votat în favoarea proiectului de buget: consilierii PNL, POL, Partidului Verde, independentul Costel Filip, consilierii USR - Viorica Vane și Valentin Crețu. S-au abținut de la vot consilierii PMP – Bogdan Ene și Aron Sabo, Liviu Davidescu (ProRomânia) și Liviu Dumitrache (viceprimar, USR). Au lipsit de la ședință Andrei Duran (PSD), Adina Gârbăcică (USR) și Marius Anghelescu (PMP). Au venit la ședință, dar nu au participat la vot, pentru a nu fi în incompatibilitate, Livia Lupu și Horațiu Zăgan, ambii de la PSD.
La începutul ședinței, primarul Alin Moldoveanu a făcut o prezentare pe scurt a proiectului de buget, menționând principalele investiții, precum și stadiul unor lucrări aflate în derulare. Trei lucruri importante trebuie evidențiate din discursul primarului. Primul – bugetul local, în valoare de 241.223.130 lei, va mai crește pe măsură ce se semnează noi contracte de finanțare la proiectele cu fonduri europene sau cu fonduri de la bugetul de stat. De exemplu, în buget nu este inclusă suma de peste 18 milioane lei pentru cele trei proiecte aprobate prin Programul “Anghel Saligny”, dar la care nu au fost semnate contractele de finanțare.
Al doilea lucru important, cheltuielile pentru unele capitole sunt prevăzute doar pe primele trei trimestre, urmând ca, pe parcursul anului, prin rectificări bugetare, după primirea cotelor defalcate, să fie acoperit și ultimul trimestru al anului. Iar aici intră salubritatea, iluminatul public și ratele la creditele bancare. Al treilea lucru, în proiectul de buget se regăsesc propunerile făcute de consilierii PNL, Partidului Verde, POL și USR, propuneri cu care respectivii consilieri au venit la întâlnirile organizate la Primărie pe tema bugetului local.

După prezentarea făcută de primar, au fost discutate amendamentele depuse la bugetul local, șase din partea PSD – toate respinse la vot, un amendament al consilierilor POL, PNL, Partidul Verde și Costel Filip, referitor la finanțarea secțiilor sportive de la CS Câmpina – retras ulterior și cu care se va veni sub forma unui proiect de hotărâre și un amendament al consilierului Cosmin Raț, singurul aprobat, privind includerea ATV-urilor alături de motocros, la un studiu de oportunitate pentru amenajarea unui teren destinat acestor activități. S-a trecut apoi la votul asupra bugetului local și cu 10 voturi favorabile și 4 abțineri, proiectul a fost aprobat.
Trebuie să mai menționăm câteva lucruri legate de această ședință. Pe masa consilierilor locali s-a aflat o adresă din partea Asociației Cartierelor Câmpinița și Muscel prin care se solicita scoaterea din lista obiectivelor de investiții a două proiecte: PUZ – ridicare restricție de construire, extindere tramă stradală și parcelare (126.000 lei) și PUZ – regenerare urbană, parcelare, modernizare și extindere căi de comunicații între străzile Muscelului, Drumul Taberei, Arinului, Rezervoarelor și Calea Doftanei (5.000 lei). Sunt două subiecte aici și s-a vorbit doar despre al doilea, primarul Alin Moldoveanu precizând că este vorba despre mai multe cereri de la cetățenii din zonele respective, care doresc să-și reglementeze căile de acces către proprietăți. Despre primul PUZ nu a spus nimeni nimic, a încercat viceprimarul să revină asupra subiectului, dar nu i-au prea ieșit... vorbele. Așa că, nimeni nu a aflat ce înseamnă acest PUZ pentru care se alocă 126.000 lei de la bugetul local. Un subiect asupra căruia vom reveni separat.
Un alt lucru, votul final. Aici sunt mai multe aspecte. PMP a anunțat că votează bugetul, dar un consilier a lipsit, iar ceilalți doi s-au abținut la vot. PSD a avut amendamente pe care le-a susținut consilierul ProRomânia și fiecare amendament în parte abia a reușit să strângă două-trei voturi. Consilierii USR s-au împărțit între pro și contra buget, iar unul dintre ei a lipsit. Partidul Verde, POL, PNL și independentul Costel Filip și-au arătat încă o dată susținerea față de primar. Acesta este Consiliul Local Câmpina.

Revenind puțin la viceprimarul USR Liviu Dumitrache, nu putem să nu remarcăm un lucru interesant. Proiectele USR au fost incluse în buget. Proiectele depuse prin bugetarea participativă, susținute de USR, au fost incluse în buget. Cu toate acestea, Liviu Dumitrache s-a abținut la votul final asupra bugetului. Nu mai vorbim de faptul că abținându-se, practic nu și-a votat nici salariul pe care îl încasează lună de lună de la Primărie, cu tot cu majorarea de 25% pentru fonduri europene, deși nu coordonează niciun proiect cu fonduri europene. Având în vedere toate aceste lucruri, precum și faptul că ceilalți doi consilieri USR prezenți la ședință au votat în favoarea bugetului, oare nu ar fi fost normal ca viceprimarul să explice ce nu e bun la acest buget și de ce nu l-a votat? Că poate e o problemă undeva și ceilalți nu o cunosc. Cât despre partea financiară, poate că Liviu Dumitrache are nobila intenție de a-și dona salariul de la Primărie (14.300 lei brut) pentru o cauză nobilă...

3223 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Magdalena Stan 03.02.2023 10:22 Deci a ieșit cum a vrut primarul !!!Începe circul cu pasajul ...Nu vedeți a fost oprită apa opt ore și a fost mate deranj,dar când o să rămâm orașul ce va fi ...Dar cine se gândește la cetățeni ,proiectul Sf este pe primul plan,câtă încăpățânare și ambiție personală!!!

Actualitate

1788 vizualizari
20 mar. 2023 13:50

La Câmpina, o vizită a degenerat într-o bătaie și s-a soldat cu reținerea de către polițiști a... vizitatorului

Sâmbătă, 18 martie, în jurul orei 19.45, polițiștii din Câmpina au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 56 de ani, din municipiu, despre faptul că ea și concubinul acesteia ar fi fost agresați de către un bărbat. 

1311 vizualizari
20 mar. 2023 08:22

Începe reabilitarea termică a Blocului 7ABC din centrul Câmpinei

Creșterea eficienței energetice în Blocul 7ABC de pe Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este o investiție cu fonduri europene, finanțată în cea mai mare parte prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Alte stiri recente

0 vizualizari
20 mar. 2023 19:59

Societatea Voipan Sil Câmpina angajează mai multe categorii de personal

Societatea Voipan Sil Câmpina anunță că face angajări, având nevoie de mai multe categorii de personal.

694 vizualizari
20 mar. 2023 17:56

Proiect Erasmus+ la Școala ”B.P. Hasdeu” Câmpina - ”All different, all equal”. Participă elevi din Italia, Spania și Franța

În cadrul proiectului Erasmus+ ”All different, all equal”, Câmpina, prin Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu”, este gazda unei noi acțuni de mobilitate, la care participă elevi și cadre didactice de la școlile partenere din Italia, Spania și Franța.