Școlile din Câmpina trebuie să vireze la bugetul local jumătate din chiriile încasate

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina a aprobat tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ. De asemenea, s-a stabilit ca fiecare școală din municipiu să vireze la bugetul local jumătate din suma încasată din chirii. Asta în condițiile în care exista deja o hotărâre a administrației locale, din 2005, care prevedea că unitățile școlare pot păstra toți banii încasați din chirii. 

Decizia Consiliului Local a plecat de la raportul făcut de Curtea de Conturi în urma efectuării unui control la unitățile de învățământ. S-a constatat că, în ceea ce privește Colegiul Tehnic Forestier, instituția nu a virat la bugetul local cotă-parte din chiria încasată în anul precedent. Curtea de Conturi a cerut Consiliului Local să clarifice problema având în vedere că, potrivit Legii 213/1998, școlile au dreptul la 20%-50% din chiriile încasate. Diferența între 80%-50% trebuie virată la bugetul local. Prin urmare, Consiliul Local a aprobat nivelul minim de 50%.
Totuși, câteva lucruri ar trebui precizate, deși CL Câmpina nu a ținut cont de ele.
- Consiliul Local a făcut cum a cerut Curtea de Conturi, care a avut în vedere doar Legea 213/1998. Mai există, însă, și Legea Educației Naționale (1/2011) care prevede, la Articolul 108, că "Veniturile proprii ale unei unități de învățământ nu diminuează finanțarea de bază, complementară sau suplimentară și sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administrație al școlii. La sfârșitul anului bugetar, sumele necheltuite rămân în contul unității de învățământ și se reportează pentru bugetul anual următor".
- Hotărârea nr. 20/24 februarie 2005 a Consiliului Local Câmpina, prin care școlile puteau păstra integral banii din chirii este perfect legală și a fost aprobată atunci tocmai pentru a încuraja unitățile de învățământ să aibă venituri proprii, după cum a afirmat și consilierul Marian Nistor la ultima ședință a CL. Acum, cu noua hotărâre, cea veche dispare.
- Unitățile școlare trebuie încurajate să se autofinanțeze, nu să le iei chiriile cu o mână, la bugetul local, iar apoi să le dai cu cealaltă mână, de la bugetul local, bani pentru o bună funcționare. Lucru subliniat de consilierul Monica Clinciu, care a spus că o lege mai trebuie interpretată și în spiritul ei, nu doar în litera ei.

Cât despre tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ, le puteți vedea în facsimilul de la acest articol.

4659 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • dan 15.03.2016 16:30 Tiseanu are atât de multe probleme la primărie sesizate de curtea de conturi încât nu îl mai interesează și de ceilalți. Va pierde alegerile pentru că angajații primărieei și invatamantul nu îl mai votează. Nu a învățat nimic din esecul lui Volosevici. Dar poate este mai bine.

Actualitate

1577 vizualizari
02 oct. 2023 11:38

Fostul primar al Câmpinei, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Faptele s-au prescris...

1 comentarii

Ceea ce era de așteptat, iată că s-a întâmplat. Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Era de așteptat să se ajungă la acest lucru în condițiile în care vorbim de un proces început în toamna lui 2017, deci în urmă cu șase ani, care a avut zeci de amânări ale cauzei, care a fost reluat de la administrarea probelor după promovarea judecătorului și care a avut, anul acesta, nu mai puțin de zece amânări ale pronunțării sentinței.

1717 vizualizari
01 oct. 2023 09:07

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...

2 comentarii

După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.

Alte stiri recente

233 vizualizari
02 oct. 2023 21:04

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”

În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

437 vizualizari
02 oct. 2023 19:51

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina

Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.