Consiliul Local Câmpina a aprobat tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ. De asemenea, s-a stabilit ca fiecare școală din municipiu să vireze la bugetul local jumătate din suma încasată din chirii. Asta în condițiile în care exista deja o hotărâre a administrației locale, din 2005, care prevedea că unitățile școlare pot păstra toți banii încasați din chirii.
Decizia Consiliului Local a plecat de la raportul făcut de Curtea de Conturi în urma efectuării unui control la unitățile de învățământ. S-a constatat că, în ceea ce privește Colegiul Tehnic Forestier, instituția nu a virat la bugetul local cotă-parte din chiria încasată în anul precedent. Curtea de Conturi a cerut Consiliului Local să clarifice problema având în vedere că, potrivit Legii 213/1998, școlile au dreptul la 20%-50% din chiriile încasate. Diferența între 80%-50% trebuie virată la bugetul local. Prin urmare, Consiliul Local a aprobat nivelul minim de 50%.
Totuși, câteva lucruri ar trebui precizate, deși CL Câmpina nu a ținut cont de ele.
- Consiliul Local a făcut cum a cerut Curtea de Conturi, care a avut în vedere doar Legea 213/1998. Mai există, însă, și Legea Educației Naționale (1/2011) care prevede, la Articolul 108, că "Veniturile proprii ale unei unități de învățământ nu diminuează finanțarea de bază, complementară sau suplimentară și sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administrație al școlii. La sfârșitul anului bugetar, sumele necheltuite rămân în contul unității de învățământ și se reportează pentru bugetul anual următor".
- Hotărârea nr. 20/24 februarie 2005 a Consiliului Local Câmpina, prin care școlile puteau păstra integral banii din chirii este perfect legală și a fost aprobată atunci tocmai pentru a încuraja unitățile de învățământ să aibă venituri proprii, după cum a afirmat și consilierul Marian Nistor la ultima ședință a CL. Acum, cu noua hotărâre, cea veche dispare.
- Unitățile școlare trebuie încurajate să se autofinanțeze, nu să le iei chiriile cu o mână, la bugetul local, iar apoi să le dai cu cealaltă mână, de la bugetul local, bani pentru o bună funcționare. Lucru subliniat de consilierul Monica Clinciu, care a spus că o lege mai trebuie interpretată și în spiritul ei, nu doar în litera ei.
Cât despre tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ, le puteți vedea în facsimilul de la acest articol.
Primăria Câmpina a refăcut documentația tehnică și a depus din nou proiectul "Renovarea integrată a Liceului Tehnologic Energetic - Corp A", de această dată în cadrul Programului Național de Consolidare și Renovare a Clădirilor Publice prin PNRR, gestionat de Ministerul Dezvoltării.
În bugetul anului 2023 a apărut pentru prima dată ideea alocării unor fonduri pentru realizarea documentației în vederea amenajării unei piste de motocros (de antrenament), dar care să poată fi folosită și pentru ATV-uri, enduro, în general, ca parc moto de distracție.
Pe DJ 102B, în Prahova, pe raza localității Posești a avut loc marți după-amiază un accdient grav de circulație, soldat cu decesul unui bărbat de 41 ani, conducătorul unuia dintre autovehiculele implicate.
De aproape două luni au început lucrările de renovare energetică la cele trei blocuri pentru care municipalitatea câmpineană a obținut fonduri europene prin PNRR.