La sediul Primăriei Câmpina a avut loc, vineri dimineață, ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU), convocată de primarul Alin Moldoveanu în urma adoptării Hotărârii 52/5 noiembrie 2020 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Această hotărâre a CNSU prevede o serie de noi restricții care urmează să intre în vigoare de luni, 9 noiembrie 2020, la nivel național, pentru următoarele 30 de zile.
Membrii CLSU Câmpina sunt primarul localității și administratorul public, șeful Biroului pentru Situații de Urgență din Primărie, comandantul Poliției Municipale, reprezentanții ISU și Jandarmeriei, directorul Poliției Locale, la ședința de astăzi participând și Marian Nistor, directorul Pieței Centrale Câmpina, asta având în vedere faptul că hotărârea CNSU prevede "supendarea activității în piețele agroalimentare închise". Piața Centrală Câmpina funcționează într-un spațiu închis, corpul C1, prin urmare activitatea acesteia ar trebui suspendată de luni. Iar aici discuțiile au fost ceva mai ample, în încercarea de a se găsi o soluție pentru ca activitatea comercianților să poată continua. S-a discutat despre mutarea comercianților din Corpul C1 în spatele pieței, pe locul fostul bazar, terenul respectiv aflându-se, de asemenea, în administrarea Serviciului Public al Pieței Centrale. Pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie mai întâi ca de pe teren să fie ridicate chioșcurile de tablă care mai există acolo, trebuie realizat un flux de intrare/ieșire, trebuie stabilite măsuri de respectare a distanțării sociale și trebuie obținut apoi avizul ISU. Precizăm faptul că este vorba doar despre mutarea comercianților care își vând marfa la tarabe. Magazinele din piață (așa-numitele boxe) vor fi închise, cu excepția celor două magazine cu carne, care pot inversa fluxul și își pot vinde produsele în exteriorul spațiului, în spatele Corpului C1.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență se va întruni și luni, 9 noiembrie, pentru a relua discuțiile legate de restricțiile stabilite de CNSU, în week-end urmând să fie publicată în Monitorul Oficial și ordonanța de urgență aprobată de Guvern noaptea trecută, care va stabili, practic, forma finală a restricțiilor ce urmează să fie aplicate pentru următoarele 30 de zile.
Menționăm principalele restricții incluse în Hotărârea nr. 52/5 noiembrie a CNSU:
- Masca devine obligatorie în toată țara pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de rata de infectare.
- Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.
- Școlile, creșele și grădinițele, închise în toată țara, cursurile urmând să se desfășoare exclusiv.
- Interzicerea deplasării pe timpul nopții în intervalul orar 23.00–5.00. Excepții: mersul la serviciu, mersul la doctor sau la farmacie, îngrijirea copiilor și a bătrânilor, decesul unui membru al familiei. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
- Interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.
- Suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
- Obligația ca operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. Excepție vor face cei care fac livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.