Uimitoare poveste a unei fotografii inedite din Câmpina de la începutul secolului trecut

Social (Categoria articolului)

În urmă cu câteva zile, la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a venit un domn în vârstă - Constantin Apetrei, care a adus un dar pentru școala unde absolvise clasa a zecea în ciclul seral, în anul 1962. A fost primit de directorul Roxana Stan și directorul adjunct Bogdan Neagu.

Darul pe care Constantin Apetrei a dorit să-l facă liceului este o fotografie. O fotografie veche, pe care o puteți vedea în cadrul acestui articol. Povestea acesteia este uimitoare și ne-a fost relatată chiar de directorul Colegiului, Roxana Stan: ”Acest om care a venit zilele trecute la noi ne-a povestit că este de lângă Dorohoi, dintr-un sat situat chiar în apropierea graniței cu Ucraina, greu încercată în aceste zile. Ne-a dăruit această fotografie veche, care are o poveste extraordinară. Ne-a mărturisit că a lucrat la fosta fabrică de cherestea 21 Decembrie, iar la începutul anilor '80, mai mulți muncitori de aici, printre care și oaspetele nostru, au fost detașați să ajute la demolarea fostului sediu al Primăriei, Casa Orizont, așa cum mai era ea cunoscută. În podul clădirii, muncitorii au găsit mai multe obiecte - tablouri, fotografii, piese de mobilier. În condițiile în care nu a existat un inventar al acestor obiecte, multe dintre ele au fost distruse, iar o altă o parte dintre ele, mai mică, au fost luate de acești muncitori, probabil ce i s-a părut fiecăruia mai atractiv. Așa a ajuns această fotografie în posesia domnului Constantin Apetrei, care a păstrat-o de atunci până acum, când ne-a oferit-o în dar, dumnealui crezând că este vorba despre o fotografie din vremea când liceul era în construcție. Un gest simbolic, care ne-a emoționat prin simplitatea lui, dar mai puternică a fost emoția celui care revenea în această instituție de învățământ după aproape 60 de ani”.
Fotografia nu prezintă însă clădirea actualului colegiu, ci este vorba de fosta clădire cunoscută sub numele ”Coloseul Boulevard”, o clădire ridicată undeva la începutul secolului trecut și care era situată chiar la intersecția Bulevardului Carol cu Bulevardul Elisabeta (astăzi, Bulevardul Culturii), vis-a-vis de fostul sediu al Primăriei, care se afla pe locul unde apoi a fost Casa Cărții. O clădire frumoasă, cu etaj și balcoane, dar și cu detalii ornamentale atent lucrate. ”Coloseul Boulevard” a fost de-a lungul anilor Cofetăria ”C. Ghenoiu” și Hotel ”Bulevard”, pentru că spre finalul vieții imobilului, la parterul acestuia să existe mai multe magazine. Clădirea a rezistat până prin anii '80, fiind demolată apoi. Este o imagine inedită, greu de datat cu exactitate, o imagine neștiută, de la începutul secolului trecut, cel mai probabil din momentul realizării construcției. Și cine știe câte astfel de comori s-au mai pierdut la momentul demolării vechiului centru al Câmpinei...

Precizăm faptul că celelalte fotografii cu fostul Hotel ”Bulevard”, iar mai înainte ”Coloseul Boulevard”, ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu, cu ocazia realizării volumului ”Câmpina, România 100”.

4128 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1603 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

814 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

558 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

341 vizualizari
24 apr. 2024 12:11

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors.