Capela Hernia din Câmpina are o poveste unică, fiind un adevărat monument - chiar dacă a fost inclus pe lista oficială a monumentelor istorice abia în luna decembrie a anului trecut - și având potențialul să devină un obiectiv turistic de prim rang, unicat în zona noastră. Capela datează din anul 1886, a fost proiectată de un arhitect vienez în stil baroc, cu elemente rococo și neoclasice și a fost construită în memoria marelui petrolist Dumitru Hernia.
Acum, Institutul Național al Patrimoniului a lansat programul ”Timbrul monumentelor istorice”, iar Primăria Câmpina a început elaborarea documentației necesare pentru a depune în cadrul subprogramului ”Proiectare” o cerere de finanțare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru toate fazele de proiectare în vederea restaurării și apoi a punerii în valoare a Capelei Hernia.
Documentația se depune până la data de 1 martie, pe 19 martie urmând a se anunța rezultatul selecției administrative, apoi, după o lună, pe 19 aprilie, rezultatul evaluării dosarelor. Semnarea contractelor este programată în perioada 28 aprilie - 7 mai, iar finalizarea proiectelor trebuie să aibă loc până la 31 octombrie anul acesta.
După lansarea noilor programe operaționale pentru perioada 2021-2027, documentația obținută prin acest proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului va fi depusă în vederea obținerii finanțării pentru lucrările propriu-zise ale Capelei - consolidare, restaurare și punere în valoare.
Primăria Câmpina a început elaborarea documentației necesare pentru realizarea proiectării, costurile estimate fiind de peste 141.000 lei, contribuția beneficiarului fiind de minimum 10%. Astfel, și acest proiect se înscrie alături de altele pe care actuala administrație locală le-a depus pentru a obține finanțarea inclusiv pentru realizarea documentațiilor necesare, scutind astfel sume considerabile de la bugetul local.
Vă reamintim că această capelă a fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru Hernia, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernia, peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru Hernia l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată.
Capela Hernia este unică în peisajul arhitectonic câmpinean, îmbinând trei stiluri arhitectonice – baroc, neoclasic și rococo, fiind opera unui important arhitect din Viena, după cum a prezentat public, în mai multe rânduri, istoricul Alin Ciupală. Din păcate, de foarte mulți ani, practic dinainte de 1989, capela zace într-o stare de degradare continuă, accentuată odată cu construirea, în imediata ei vecinătate, a unor ziduri de către noul proprietar al fostului ștrand acoperit.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.
Pompierii din Câmpina și Băicoi au intervenit în cursul zilei de luni, 30 iunie, la un incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe Strada Republicii din orașul Băicoi.
În jurul prânzului, la Comarnic, pe DN1, a avut loc un accident rutier.