Primăria Câmpina a început elaborarea documentației pentru restaurarea Capelei Hernia

Actualitate (Categoria articolului)

Capela Hernia din Câmpina are o poveste unică, fiind un adevărat monument - chiar dacă a fost inclus pe lista oficială a monumentelor istorice abia în luna decembrie a anului trecut - și având potențialul să devină un obiectiv turistic de prim rang, unicat în zona noastră. Capela datează din anul 1886, a fost proiectată de un arhitect vienez în stil baroc, cu elemente rococo și neoclasice și a fost construită în memoria marelui petrolist Dumitru Hernia. 

Acum, Institutul Național al Patrimoniului a lansat programul ”Timbrul monumentelor istorice”, iar Primăria Câmpina a început elaborarea documentației necesare pentru a depune în cadrul subprogramului ”Proiectare” o cerere de finanțare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru toate fazele de proiectare în vederea restaurării și apoi a punerii în valoare a Capelei Hernia.
Documentația se depune până la data de 1 martie, pe 19 martie urmând a se anunța rezultatul selecției administrative, apoi, după o lună, pe 19 aprilie, rezultatul evaluării dosarelor. Semnarea contractelor este programată în perioada 28 aprilie - 7 mai, iar finalizarea proiectelor trebuie să aibă loc până la 31 octombrie anul acesta.
După lansarea noilor programe operaționale pentru perioada 2021-2027, documentația obținută prin acest proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului va fi depusă în vederea obținerii finanțării pentru lucrările propriu-zise ale Capelei - consolidare, restaurare și punere în valoare.
Primăria Câmpina a început elaborarea documentației necesare pentru realizarea proiectării, costurile estimate fiind de peste 141.000 lei, contribuția beneficiarului fiind de minimum 10%. Astfel, și acest proiect se înscrie alături de altele pe care actuala administrație locală le-a depus pentru a obține finanțarea inclusiv pentru realizarea documentațiilor necesare, scutind astfel sume considerabile de la bugetul local.
Vă reamintim că această capelă a fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru Hernia, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernia, peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru Hernia l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată. 
Capela Hernia este unică în peisajul arhitectonic câmpinean, îmbinând trei stiluri arhitectonice – baroc, neoclasic și rococo, fiind opera unui important arhitect din Viena, după cum a prezentat public, în mai multe rânduri, istoricul Alin Ciupală. Din păcate, de foarte mulți ani, practic dinainte de 1989, capela zace într-o stare de degradare continuă, accentuată odată cu construirea, în imediata ei vecinătate, a unor ziduri de către noul proprietar al fostului ștrand acoperit.

6857 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

317 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.

1240 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.

Alte stiri recente

392 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

1350 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.