De vreo două săptămâni, aproape că nu trece seară fără ca pe străzile din Câmpina să nu se audă bubuituri puternice. Petarde, pocnitori, artificii sau tunuri artizanale cu carbid, toate produc zgomote puternice, care afectează oamenii și animalele, deopotrivă.
Cum s-a ajuns ca în orașul care se mândrea odată cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori, cea mai mare distracție să fie această bubuială, poate fi subiectul unei discuții mai ample. Acest fenomen pare că escaladeză mai ales că sursele de aprovizionare cu materiale pirotehnice sunt peste tot. Chioșcurile care vând astfel de produse în Câmpina sunt deschise încă de la începutul lunii noiembrie, online se vând produse pirotehnice pe tot felul și nu verifică nimeni pe mâinile cui ajung, ba chiar și la colț de stradă mai găsești persoane doritoare să-și vândă "bombe" de sărbători.
Ce face poliția în fața acestei situații, instituția care se presupune că lucrează pentru liniștea și siguranța noastră?! Sigur, probabil că dacă ar fi întrebați, oamenii legii ar spune că monitorizează situația... Așa ar putea fi, dar în situația în care bubuielile se aud pe străzile din Câmpina (dar și în comunele din jur) aproape în fiecare seară, este evident că monitorizarea nu e suficientă. Și nici comunicatele de presă pe care le primim an de an, privind confiscarea a tone de materiale pirotehnice de către Poliția Română, nu mai sunt suficiente, pentru că piața e invadată oricum.
Probabil că soluția cea mai simplă, poate și cea mai civilizată, ar fi interzicerea acestor petarde, pocnitori și alte generatore de bubuială. Sigur, nu se va întâmpla acest lucru, pentru că interesele celor care ”vămuiesc” această piață a materialelor pirotehnice sunt foarte mari. Altfel nu ne explicăm nici de ce proiectul de lege privind interzicerea materialelor pirotehnice a fost blocat la Camera Deputaților după ce, culmea, obținuse toate avizele necesare. Cum să ajungă la vot un proiect care ar supără pe prietenii prietenilor politicienilor?
Tradiția acestui popor în materie de alungare a spiritelor rele, de sărbători, era reprezentată de bici și buhai. Dar acest popor ține din ce în ce mai puțin la adevăratele tradiții...
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.