S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 27 noiembrie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

27 noiembrie...
1822 – Domnitorul Grigore Dimitrie Ghica încuviințează unui negustor brașovean să treacă prin Vama Câmpina cu 40 buți de vin.
1868 – Prințul Barbu Știrbey cumpără parte însemnată din moșia Câmpina, dar și de la Șotrile și Lunca Mare.
1937 – La Sinagoga din Câmpina conferențiază scriitorul Barbu Lăzăreanu despre ”Folclorul românesc și cel evreiesc”.
1952 - Meci în campionatul categoriei B, Flamura Roșie Sf. Gheorghe - Flamura Poiana Câmpina 2-1 (marcator Mihalea), iar arbitrul partidei a fost Mihai Popa.
1960 - Meci în categoria B, Poiana Câmpina - Șantierul Naval Constanța 1-0, marcator Postolache.
1965 – La Câmpina are loc în prezența primarului Gheorghe Rădulescu și a unor invitați dezvelirea plăcii comemorative privind existența Casei Poporului și a unei alte plăci comemorative pe Strada Karl Marx Stadt, unde fusese sediul unei organizații muncitorești.
1966 - Meci în Diviizia B, Chimia Rm. Vâlcea - Poiana Câmpina 1-0.
1999 – Meci în Divizia B, Laminorul Roman – Poiana Câmpina 1-0, joc condus de arbitrul Florin Pop, din Cluj-Napoca.
2000 – O delegație a Școlii de Poliție din Câmpina, formată din chestorul Damian Miclea și comisarul șef Alexandru Lefter, participa la Praga la seminarul ”Curs de cooperare polițienească internațională”.
2010 – La Gijon – Spania se încheia Festivalul de Film, în cadrul căruia câmpineanul Victor Dragomir, regizorul scurtmetrajului ”Fotografia”, cu Victor Rebengiuc, primea o mențiune specială.
2012 – La Biblioteca Municipală, în avanpremiera sărbătoririi Zilei Naționale, aveau loc lansările volumelor ”Tinerețea, cătănia, războiul”, de Gherasim Rusu Togan, și ”Cronica militară a județului Prahova”, de col. Constantin Chiper. 27 noiembrie 2012 La Biblioteca Municipală C. Istrati din Câmpina se lansau două volume foarte interesante “Tinereţea, Cătănia, Războiul. Pagini din istoria neamului” de Gherasim Rusu Togan şi “Cronica militară a judeţului Prahova” de col. (r) Constantin Chiper. Moderatoare era doamna Liliana Ene, directorea instituției. Prof. dr. Gheorghe Râncu vorbea despre cartea lui Gherasim Rusu Togan “Eu propun să denumim noiembrie - luna cărţilor lui Gherasim. Cartea, o triadă - tinereţe, cătănie, război - marchează etapele de formare ale unui tânăr. Autorul dezvăluie, cu talent, pregătirea iniţiatică pe care feciorii o făceau sub îndrumarea unui vornic”. Lectorul a prezentat din carte câteva citate pline de semnificaţii: “Măi Staline, măi Staline/ Tu ascultă de la mine:/ Kremlinul să ţi-l văd pară,/ Să-ţi piară copii şi ţară,/ Să te văd lovit de rău/ cum a fost feciorul meu!” - blestemul unei mame care şi-a pierdut copilul sau “Mareşale, faţă rasă,/ Lasă-mi copilul acasă,/ Nu-l da carne tunului/ Pe la Cotul Donului”. Marian Dulă a făcut o amplă prezentare a volumului “Cronica militară a judeţului Prahova”: “Cartea este o lucrare laborioasă, cuprinzând 390 de pagini, dintre care 26 cu hărţi şi 120 cu reproduceri după fotografii. Este o lucrare de specialitate, realizată riguros ştiinţific, care umple un gol resimţit de toţi iubitorii tradiţiilor militare din spaţiul prahovean”
2015 – Se inaugura la Câmpina un nou depozit pentru stocarea carotelor geologice, parte a unui mai amplu proces de modernizare al Institutlului în valoare de 4,6 milioane euro.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă, Octavian Cojocaru și până la diverse articole de presă.)

697 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

986 vizualizari
23 ian. 2021 13:20

Casa familiei Triță, din Provița de Sus, distrusă de incendiu, este refăcută cu sprijinul unor oameni extraordinari

Pe 2 ianuarie 2021, un incendiu puternic mistuia casa familiei Triță, din comuna Provița de Sus, și odată cu ea actele, îmbrăcămintea și toate bunurile agonisite. Oana și Nicolae Triță, alături de cei trei copii ai lor, de 9 ani, 14 ani și 17 ani, au rămas efectiv pe drumuri. Oamenii din Provița de Sus, din alte localități, dar și membrii unei asociații de motocicliști, într-o mobilizare extraordinară, un adevărat exemplu de spirit civic, au realizat ceva la care cei cinci membri ai familiei Triță nici nu mai sperau...

1929 vizualizari
23 ian. 2021 07:25

Medic specialist în stomatologie pediatrică la Clinica ProDent - Dr. Gruia din Câmpina

Din luna ianuarie 2021, copiii din Câmpina și din localitățile de pe Valea Prahovei pot beneficia de serviciile unui medic specialist în stomatologie pediatrică, dr. Marina Bătrânu, în cadrul Clinicii ProDent Dr. Gruia din municipiul Câmpina. Astfel, viziunea clinicii ProDent, aceea de a îmbunătăți sănătatea orală și calitatea vieții celor din jur, cuprinde acum un nou sector - copiii din Câmpina și Valea Prahovei.

Alte stiri recente

110 vizualizari
23 ian. 2021 18:11

Ștefan Gagiu (CSS ”Constantin Istrati” Câmpina), locul al doilea la săritura în lungime în a doua etapă a Campionatului Național

La București au continuat sâmbătă întrecerile de atletism din cadrul celei de-a doua etape a Campionatului Național. După ce vineri, Marius Vasile a câștigat fără emoții proba de aruncarea greutății la categoria sub 20 ani (detalii - aici), sâmbătă la start s-au aliniat alți doi sportivi de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina (club coordonat de Mihaela Marin), ambii concurând în proba de săritura în lungime.

3103 vizualizari
23 ian. 2021 09:30

Scandal în centrul Câmpinei, între mai multe persoane aflate în stare de ebrietate

Autoritățile au fost alertate, vineri seară, de un apel la 112, prin care se anunța că în zona centrală a municipiului Câmpina avea loc un conflict între mai mulți bărbați. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție pentru verificarea aspectelor sesizate.