Primul Mareșal al României, Alexandru Averescu, omagiat astăzi de Asociația Cultul Eroilor din Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial, Asociația Cultul Eroilor din Câmpina, condusă de col(r) Marian Dulă, a organizat astăzi mai multe acțiuni. Mai întâi, în Parcul Averescu din Poiana Câmpina, a fost depusă o coroană de flori la bustul Mareșalului Alexandru Averescu și a fost evocată personalitatea acestuia. 

Alexandru Averescu, unul dintre marii comandanți din istoria militară națională, a fost primul mareșal al României, fiind avansat în grad de regele Carol al II-lea ca o recunoaștere a meritelor sale de pe câmpul de luptă. A condus Armata a II-a în bătăliile de la Mărăști și Oituz. Mareșal, general de armată și comandantul Armatei Române în primul război mondial, Alexandru Averescu a avut o carieră militară remarcabilă, pentru ca din tranșee să intre apoi în viața politică, devenind prim-ministru al țării în trei cabinete (1918, 1920-1921, 1926-1927).
Astăzi, în parcul care-i poartă numele, au vorbit despre Alexandru Averescu - mareșalul asociat cu deviza 'Pe aici nu se trece!' col(r) Marian Dulă și locotenent comandor Constantin Gînjoaie, în prezența mai multor membri ai Asociației 'Cultul Eroilor'. 
Apoi, la Casa de Cultură din Câmpina a avut loc simpozionul '100 de ani de la intrarea României în primul război mondial', tot aici fiind amenajată și o expoziție de decorații și însemne militare. 

8582 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin 23.08.2016 11:17 Eroare in titlu si articol. In realitate, primul maresal a fost regele Ferdinand, in anul 1918.
  • Admin 23.08.2016 11:38 Madalin, da, tu ai dreptate intr-un fel. Eu stiam ca gradul de maresal al Regelui Ferdinand a fost unul onorific (asa cum a fost in cazul tuturor regilor Romaniei) si ca doar trei ofiteri romani au avut privilegiul de a fi inaintati in gradul de maresal - Alexandru Averescu, Constantin Prezan si Ion Antonescu.
  • Stefan 23.08.2016 15:00 Eu zic sa elucideze dilema profesorul de istorie Fratila!

Eveniment

4153 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2670 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

551 vizualizari
20 oct. 2021 21:54

Noi restricții de luni, 25 octombrie. Vacanță de două săptămâni în toate școlile și liceele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri seara, restricțiile care vor fi impuse începând de luni, respectiv doar vaccinații vor mai putea circula noaptea, certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, iar masca redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă.

2200 vizualizari
19 oct. 2021 20:25

De miercuri, 20 octombrie 2021, elevii Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina trec în sistemul online de învățământ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a adoptat marți, 19 octombrie, Hotărârea nr. 89 privind trecerea în sistem online a încă zece unități de învățământ din județ, din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2.