Placa amplasată pe locul unde cândva se afla Casa Poporului din Câmpina a ajuns într-o stare deplorabilă

Actualitate (Categoria articolului)

Casa Poporului din Câmpina a fost o adevărată mândrie a localității, o clădire superbă, cu o arhitectură deosebită, un adevărat simbol al Câmpinei interbelice. Proprietate privată, ridicată la finele secolului al XIX-lea, Casa Poporului a fost cumpărată apoi din contribuția muncitorilor din întreaga regiune petroliferă și, între anii 1919 și 1940, a fost sediul organizațiilor muncitorești de la societățile petroliere din zonă.

În perioada interbelică, aici, în Casa Poporului din Câmpina, aveau loc ședințe, întâlniri importante pentru viața socială a comunității, iar într-o sală amenajată la etaj se urmăreau și filme, sala respectivă funcționând mult timp ca un cinematograf. Grav avariat la cutremurul din 1940, imobilul a fost demolat complet. În anul 1965, primarul de atunci al Câmpinei, Gheorghe Rădulescu, în prezența mai multor invitați, a dezvelit o placă comemorativă care să amintească peste ani de existența Casei Poporului. Monumentul este inclus printre obiectivele turistice ale Câmpinei, dar nici acest lucru, nici apropierea față de Centrul de Informare Turistică, unde se raportează anual numeroși vizitatori, nu au fost de bun augur. Placa s-a deteriorat de la un an la altul, iar scrisul a devenit aproape ilizibil. Despre situația acestei plăci comemorative a vorbit istoricul local Alin Ciupală, inclusiv cu prilejul lansării celor opt afișe despre istoria Câmpinei, eveniment desfășurat recent la Librăria. Alin Ciupală chiar a povestit că i-a propus consilierului personal al primarului Horia Tiseanu, Marian Dulă, ca placa să fie îmbrăcată în marmură, iar textul existent acum să fie scris cu litere în relief. Este o variantă... În mod cert se impune o reabilitare a acestei plăci care amintește de un simbol al Câmpinei interbelice, reabilitare pe care o așteptăm inclusă pe lista lucrărilor administrației locale pentru anul viitor.

3392 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

248 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

395 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

25 vizualizari
19 apr. 2024 17:22

HIDRO PRAHOVA SA - Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 19 aprilie 2024

Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Ordonanței nr. 7 din 18 ianuarie 2023 emisă de Guvernul României, cu modificările și completările ulterioare.

745 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.