Halal dezbatere la Câmpina! Niciunul dintre consilierii locali care au inițiat proiectul privind majorarea tarifelor la gunoi nu a participat la dezbaterea publică

Actualitate (Categoria articolului)

Dacă la modul declarativ, reprezentanții administrației locale sunt întotdeauna de partea cetățeanului și îi reprezintă interesele, practic lucrurile stau cu totul altfel. Fapt confirmat încă o dată astăzi, 22 ianuarie 2020, la dezbaterea publică asupra proiectului de hotărâre privind majorarea tarifelor la gunoiul menajer. Niciun consilier local nu a participat la dezbaterea organizată la Primărie, nici măcar cei care au inițiat proiectul, adică membrii Comisiei juridice și de administrație publică, comisie condusă de consilierul Constantin Cândea.

La dezbatere au participat directorul Floricon Salub, Florin Constantinescu, împreună cu alți reprezentanți ai firmei de salubritate, reprezentanți ai societății civile, de la Asociația ”Câmpina Civică”, precum și viceprimarul Adrian Pițigoi, administratorul public Remus Bădulescu și secretarul general al localității, Elena Moldoveanu.
Noile tarife pentru salubritate, care vor fi aprobate de Consiliul Local în ședința de săptămâna viitoare, sunt: 14,98 lei/persoană/lună (cu tot cu TVA) pentru cei care colectează selectiv deșeurile și 19,33 lei/persoană/lună (cu tot cu TVA) pentru cei care nu colectează selectiv deșeurile, iar tarifele ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Mai mult, operatorul de salubritate a spus la dezbaterea publică, printre altele, că în situația în care proiectul nu va fi aprobat cu tarifele majorate, va fi nevoit să acționeze în instanță administrația locală, pentru a obliga Consiliul Local pe cale judecătorească să adopte documentul în discuție. Asta având în vedere numeroasele amânări de anul trecut în ceea ce privește adoptarea noilor tarife.
În același timp, Florin Constantinescu a mai menționat că ”principalele cauze ale creșterii tarifelor sunt impunerea prin lege a taxei pentru economia circulară, care crește de la 30 lei/tonă la 80 lei/tonă și majorarea substanțială a tarifelor la stația de sortare de la Boldești și la stația de tratare mecano-biologică de la Ploiești".
Revenind la ceea ce s-a întâmplat miercuri, la Primăria Câmpina, a fost mai degrabă o discuție liberă decât o dezbatere publică. Fiecare parte și-a spus punctul de vedere, iar la finalul dezbaterii fiecare parte a rămas cu... propriul punct de vedere. Dincolo de toate discuțiile lungi și obositoare, pe alocuri, sunt și câteva aspecte care ar merita subliniate.

”Tarifele din acest moment nu au mai fost actualizate de mai bine de jumătate de an, pentru că, deși au fost aprobate noi tarife de către Consiliul Local, diferențiate, așa cum cere legea, acestea au fost apoi amânate, suspendate, astfel că nu s-au aplicat niciodată. În tot acest timp, societatea noastră a făcut o serie de investiții - am achiziționat mașini noi, pe care le-am inscripționat cu mesaje prin care să îndemnăm populația să colecteze selectiv, am îmbunătățit site-ul propriu, am achiziționat un program în valoare de aproape 50.000 euro prin care vom avea un control mult mai bun și în timp real asupra colectării selective a deșeurilor de către fiecare abonat de la case, am cumpărat și distribuit mii de saci, de diferite culori, pentru a veni în ajutorul populației și a crea condiții cât mai propice pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Și trebuie să vă spun că avem și rezultate, în anul 2019 s-au strâns cu 30% mai multe deșeuri reciclabile decât în anul anterior”, a declarat Florin Constantinescu, directorul operatorului de salubritate din Câmpina, societatea Floricon Salub.
La rândul său, din partea administrației publice locale, viceprimarul Adrian Pițigoi a afirmat: ”Am să reiau ceea ce am mai spus în cadrul discuțiilor din dezbaterile puiblice sau din cadrul ședințelor Consiliului Local, că eu consider că trebuie să ne adresăm în primul rând câmpinenilor de bunăcredință, care au contracte cu operatorul de salubritate. Nici mie nu mi se pare corect ca noi, cei care avem contracte cu operatorul de salubritate, să plătim și pentru cei, destul de mulți, care nu au contracte și aruncă gunoiul pe unde pot. Am insistat în mai multe rânduri că trebuie să-i scoatem la lumină pe toți cei care nu au contracte cu operatorul de salubritate”.
De asemenea, administratorul public al municipiului, Remus Bădulescu, a vorbit despre ceea ce a încercat administrația locală să facă în acest domeniu, dar a recunoscut că mai este mult de lucru, mai ales la partea de informare și conștientizare a cetățenilor asupra problemelor legate de colectarea selectivă. Tot Remus Bădulescu a prezentat și o situație realizată de Poliția Locală, conform căreia în cursul anului 2019 s-au aplicat 232 de amenzi pentru aruncarea gunoiului pe domeniul public. Din decembrie anul trecut, cadrul legislativ s-a modificat, cuantumul amenzilor pentru aruncarea gunoaielor pe domeniul public fiind cuprins în prezent între 3.000 și 6.000 lei pentru persoane fizice și între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.
Din păcate, la Câmpina nu au loc dezbateri publice reale cu privire la problemele localității. Se discută mult pe rețelele de socializare, dar la întâlnirile directe sunt foarte puțini cei care participă. Poate că, în aceste condiții, o pagină pe facebook a Primăriei Câmpina ar fi mult mai utilă în comunicarea cu cetățenii, dar poate că nu se dorește acest lucru. Cât despre consilierii locali... vom afla punctul lor de vedere în ședința din 30 ianuarie 2020, dacă vor avea amabilitatea să și-l exprime.

4239 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Codrin 22.01.2020 22:22 Cum sa se asocieze asemenea somitati cu gunoiul in crestere de pret,ei fac parte din componenta politica si doar incepe campania electorala.Ei sunt vizibili doar la alte evenimente ce imprima populatiei o imagine pozitiva ,ultimul eveniment la Spital cu o reusita fantastica .Cat despre expunerea in detalii a cresterii gunoiului nu se intelege prea mult ,noi vom intelege mai mult atunci cand vor aparea pe teritoriul orasului incineratoare ce produc agent termic si energie electrica asa cum vedem la altii,nu carand la groapa sute de mii de tone de gunoi .Revenind la selectare se pare ca nu sunt suficiente spatii de depozitare .
  • Rodica 23.01.2020 15:35 Asteptam o prezentare mai inteligenta secventiala in power point sa intelegem ce s-a facut si ce se face in afara de identificarea de noi abonati.Era interesant de facut o comparatie intre noi si modelul vest ce este foarte avansat sa vedem unde nu merg lucrurile si ce trebuie corectat,de ce nu invitati pe cineva priceput din vest sa ne limpezeasca sau mai bine bajbaim noi inca zeci de ani .Asta trebuia sa propuna consilierii ce stau pititi cand e vorba de raspundere in fata cetateanului ce ii plateste cu bani grei,la pomeni merg doar unii iar cand e de raspundere niciunul.Apropo cine este membru in CA -Floricon(am vazut cine este la Spital) si cat este indemnizatia plus cea de consilier?Vrem o lista cu CONSILIERII implicati in CA-urile de unde ridica bani plus indemnizatiile de drept ,ne intrebam de ce nu sunt bani,sunt multe crapaturi si gauri de astupat cum zice ministrul de finante.NU NE FACEM BINE PREA CURAND ,de fapt ce se intelege este faptul ca multi primesc bani doar cu PREZENTA se mai stramba putin mai arunca cate o glumita si trece si asta cum spune scriitorul.Nu se poate lasa lucrurile doar pe constiinta individului,unde este acea evaluare si restructurare la BUGETARI indiferent de pozitie si PILE si partid,doar vorbe GOALE IN VANT.
  • Admin 24.01.2020 07:34 Floricon Salub este o firmă privată. Din Consiliul de Administrație al firmei nu fac parte reprezentanți ai administrației locale. Consilierii locali fac parte din consiliile de administrație de la unitățile de învățământ și de la spitale, iar noi am scris despre asta (lista) când s-a aprobat repartizarea pe CA-uri. Consilierii locali nu primesc bani pentru că sunt membri ai consiliilor de administrație de la școli și nici cei care fac parte din CA de la Spitalul Municipal Câmpina. Doar membrii Consiliului de Administrație de la Spitalul de Psihiatrie Voila sunt remunerați cu 1% din indemnizația managerului spitalului.
  • Ciprian 24.01.2020 11:08 O piata sanatoasa concurentiala isi regleaza singura preturile. Din pacate nu putem avea asa ceva dar ne putem face o idee comparand pretul din Campina cu cel practicat de Floricon in alte localitati in care activeaza. Oare de ce nu ne prezinta o astfel de statistica? Mai mult decat atat il putem compara cu cel practicat de alte societati de salubrizare din localitatile apropiate si care folosesc aceeasi rampa de gunoi. Pentru mine o astfel de acheta jurnalistica care sa cuprinda toate localitatile invecinate, mi-ar fi edificatoare cu privire la bunele intentii ale d-lui Constantinescu. De asemenea consider ca este o bataie de joc sa ni se tot spuna de atatia ani ca nu pot identifica persoanele care nu au contract laudandu-se ca au facut 3 (trei) actiuni intr-un an de zile.

Actualitate

526 vizualizari
19 sept. 2020 15:22

Parcometrele din centrul Câmpinei au devenit funcționale

”De ce nu sunt încă funcționale parcometrele din zona centrală a Câmpinei?”, am întrebat la Primăria Câmpina în urmă cu aproximativ trei săptămâni, atun ci când parcometrele erau deja instalate de mai bine de o lună. ”Pentru punerea în funcțiune a parcometrelor va fi nevoie mai întâi de aprobarea unui regulament de funcționare a acestora, printr-o hotărâre a Consiliului Local”, a fost răspunsul Primăriei Câmpina.

526 vizualizari
19 sept. 2020 14:00

Circulația rutieră pe un tronson al Străzii Republicii, din Câmpina, este închisă până pe 25 septembrie

Circulația rutieră pe Strada Republicii, din zona centrală a municipiului Câmpina, se desfășoară cu dificultate de ceva vreme, din cauza lucrărilor din zonă. Acum, Primăria Câmpina a anunțat închiderea completă a circulației pe uin segment al acestei străzi, termenul pentru redeschiderea tronsului respectiv fiind 25 septembrie.

Alte stiri recente

994 vizualizari
19 sept. 2020 13:04

Alin Moldoveanu face apel la decență și o competiție electorală corectă în ultima săptămână de campanie

Candidatul independent la Primăria municipiului Câmpina, Ioan Alin Moldoveanu, face apel către toate formațiunile politice și alianțele electorale, către toți candidații și echipele acestora, la decență și corectitudine în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.

930 vizualizari
19 sept. 2020 10:08

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 19 septembrie

1 comentarii

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.