Ministerul Sănătății a emis vineri Ordinul 487 pentru schimbarea protocolului specific în cazul decesului pacienților infectați cu SARS-CoV-2, dar și în ceea ce privește accesul în spitale al preoților și familiilor pacienților aflați în stare gravă. Ordinul a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. De mai bine de un an, de la începutul pandemiei de coronavirus și până seara trecută (9 aprilie 2021), când a intrat în vigoare ordinul menționat, a fost interzis accesul clericilor și aparținătorilor la pacienții internați în spitalele COVID și suport COVID, aflați în stare gravă.
“Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, care prezintă simptome severe de boală, pot beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă potrivit specificului cultului din care fac parte şi cu acordul medicului curant. În vederea asigurării protecţiei clericului şi a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiţii: un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată; timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute; clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare; clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun; se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant; nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie”, se prevede în Ordinul 487/9 aprilie 2021.
De asemenea, pacienţii aflați în stare gravă pot beneficia, pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleaşi condiţii privind asigurarea protecţie ca în cazul clericilor, cu menţiunea că în cazul familiei nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19.
În privința cazurilor de deces, "familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege". De la începutul pandemiei și până la 9 aprilie 2021, 24.867 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat, potrivit autorităților.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.