Pacienții COVID-19, aflați în spital în stare gravă, pot fi vizitați de preoți și de familie

Social (Categoria articolului)

Ministerul Sănătății a emis vineri Ordinul 487 pentru schimbarea protocolului specific în cazul decesului pacienților infectați cu SARS-CoV-2, dar și în ceea ce privește accesul în spitale al preoților și familiilor pacienților aflați în stare gravă. Ordinul a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. De mai bine de un an, de la începutul pandemiei de coronavirus și până seara trecută (9 aprilie 2021), când a intrat în vigoare ordinul menționat, a fost interzis accesul clericilor și aparținătorilor la pacienții internați în spitalele COVID și suport COVID, aflați în stare gravă.

“Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, care prezintă simptome severe de boală, pot beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă potrivit specificului cultului din care fac parte şi cu acordul medicului curant. În vederea asigurării protecţiei clericului şi a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiţii: un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată; timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute; clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare; clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun; se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant; nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie, se prevede în Ordinul 487/9 aprilie 2021.
De asemenea, pacienţii aflați în stare gravă pot beneficia, pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleaşi condiţii privind asigurarea protecţie ca în cazul clericilor, cu menţiunea că în cazul familiei nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19.

În privința cazurilor de deces, "familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege". De la începutul pandemiei și până la 9 aprilie 2021, 24.867 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat, potrivit autorităților.

4417 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1163 vizualizari
04 dec. 2021 12:42

Târg de dulciuri de Moș Nicolae, la Câmpina, în beneficiul copiilor speciali

O acțiune deosebită va avea loc luni, 6 decembrie 2021, la cafeneaua 5 to go din municipiul Câmpina, situată pe Bulevardul Carol I, vis a vis de Spitalul Municipal. Este vorba despre un târg de dulciuri de Moș Nicolae, un eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu". Mai exact, voluntarii din cadrul proiectului PeaceJam Câmpina, derulat la CNNG, organizează acest târg în beneficiul copiilor de la Asociația Glasul Autismului din Câmpina.

4304 vizualizari
02 dec. 2021 20:22

La Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” din Câmpina a avut loc premierea concursului de creație literară pentru elevi

Ajuns la a V-a ediție, concursul de creație literară ”Pe tărâmul lecturii” rezervat elevilor câmpineni, s-a încheiat joi, 2 decembrie, cu festivitatea de premiere, care a avut loc pe terasa Bibliotecii Municipale ”Dr. C.I. Istrati” din Câmpina.

Alte stiri recente

598 vizualizari
04 dec. 2021 18:19

Locuri de muncă vacante în Câmpina și împrejurimi la 4 decembrie 2021

Informațiile sunt furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova. Detalii puteți obține de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.

2023 vizualizari
03 dec. 2021 20:53

Triumf Poiana Câmpina și recordurile care au dus-o pe primul loc la jumătatea campionatului

Cu un lot valoros, probabil cel mai valoros din actuala ediție de campionat a Superligii B Prahova, al doilea eșalon fotbalistic al județului, Triumf Poiana Câmpina a stabilit o serie de recorduri, care au dus-o la jumătatea întrecerii pe primul loc, la un avans de patru puncte de ocupanta locului secund.