CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Eveniment de excepție, pe 1 Decembrie 2018, la Zaim, în Basarabia

- Eveniment -

Eveniment de excepție, pe 1 Decembrie 2018, la Zaim, în Basarabia

De Ziua Națională a României, de marea sărbătoare națională a românilor de pretutindeni, la Zaim a fost inaugurată "Aleea Domnitorilor". O alee pe care au fost amplasate busturile a șase domnitori, importanți oameni de stat care au pus bazele istoriei noastre ca țară și ca popor: Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Trei domnitori moldoveni și trei domnitori munteni se află acum la Zaim, în Raionul Căușeni din Republica Moldova, în localitatea înfrățită cu Poiana Câmpina din Prahova, România. Busturile au fost donate de primarul din Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu.

Evenimentul a fost cu adevărat de excepție. În primul rând pentru că a fost realizată această "Alee a Domnitorilor", situată chiar în fața Primăriei din Zaim și la doi pași de Bibliotecă, Muzeul Etnografic și Căminul Cultural. În al doilea rând pentru că, în aceeași zi și la aceeași oră, o alee similară a fost inaugurată la Poiana Câmpina, iar cele două evenimente au fost transmise prin Skype, astfel încât la Zaim s-a putut urmări manifestarea de la Poiana Câmpina, iar la Poiana, cea de la Zaim. O premieră la nivelul administrațiilor locale înfrățite, din România și Republica Moldova. O adevărată sărbătoare națională, de o parte și de alta a Prutului. 
Acum, la Zaim și Poiana Câmpina există câte o "Alee a Domnitorilor", alei inaugurate în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. O unire care a reprezentat visul strămoșilor noștri, domnitori sau oameni simpli, visul istoric al unui popor greu încercat, care a luptat să aibă această țară. Atunci, în 1918, a fost mai întâi unirea Basarabiei cu Țara Mamă, apoi a Bucovinei și ulterior a Transilvaniei, la 1 Decembrie, făurindu-se România Mare. Astăzi, noi avem țara pe care strămoșii au visat-o, dar din care, e adevărat, lipsește Basarabia. O bucată ruptă din trupul României Mari. Ne doare, dar nimeni și nimic nu poate rupe Basarabia din inimile noastre, nimeni și nimic nu ne va rupe legătura de suflet cu frații de peste Prut și poate că va veni ziua în care, la 1 Decembrie, să spunem din nou "Trăiască România Mare!" și să-i urăm "La mulți ani!" României Mari. Astfel de acțiuni, cum au fost cele de la Zaim și Poiana Câmpina, ne aduc și mai aproape, ne dau și mai multe speranțe.

La Zaim, manifestarea de sâmbătă, 1 Decembrie 2018, a început cu intonarea imnurilor de stat ale Republicii Moldova și României, de către Fanfara "Valentin Luchianov", după care a urmat frumosul discurs al profesorului Ion Găină, scriitor și muzeograf la Muzeul Memorial "Alexei Mateevici". S-au adresat comunităților din cele două localități, prin Skype, primarul Alin Moldoveanu și primarul din Zaim, Ion Veste. Iar momentele artistice de la Zaim au fost oferite de copiii de la Liceul Teoretic "Alexei Mateevici" din Zaim, care au încălzit sufletele celor prezenți, chiar dacă temperatura de afară era foarte scăzută. (video) La Zaim, alături de Alin Moldoveanu s-au aflat și doi consilieri locali din Poiana Câmpina, Mihai Nițescu și Laurențiu Achim.
Busturile amplasate la Zaim și Poiana Câmpina au fost realizate în lemn de stejar, cu drujba, de Gabriel Cernat, un tânăr din Poiana Câmpina, un adevărat artist. Au fost comandate și plătite de primarul comunei Poiana Câmpina - Alin Moldoveanu și donate în nume personal celor două localități. Un dar de suflet pentru marcarea Centenarului Marii Uniri, dar și pentru ca înfrățirea din Poiana și Zaim să nu rămână doar pe hârtie. Ca răspuns la gestul lui Alin Moldoveanu, autoritățile din Zaim și Căușeni au dăruit comunei Poiana Câmpina bustul lui Alexei Mateevici, preot și scriitor, părintele "Limbii noastre" - oda devenită Imnul de Stat al Republicii Moldova, un luptător pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu România. 


03 Dec 2018 19:45 10023 vizualizari



Comentarii






1284 vizualizari 20 Apr 2024 22:28 Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

citeste mai mult
1304 vizualizari 31 Mar 2024 08:58 La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

citeste mai mult
2098 vizualizari 25 Mar 2024 21:51 De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

citeste mai mult
2911 vizualizari 21 Mar 2024 08:05 Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV