Eveniment de excepție, pe 1 Decembrie 2018, la Zaim, în Basarabia

Eveniment (Categoria articolului)

De Ziua Națională a României, de marea sărbătoare națională a românilor de pretutindeni, la Zaim a fost inaugurată "Aleea Domnitorilor". O alee pe care au fost amplasate busturile a șase domnitori, importanți oameni de stat care au pus bazele istoriei noastre ca țară și ca popor: Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Trei domnitori moldoveni și trei domnitori munteni se află acum la Zaim, în Raionul Căușeni din Republica Moldova, în localitatea înfrățită cu Poiana Câmpina din Prahova, România. Busturile au fost donate de primarul din Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu.

Evenimentul a fost cu adevărat de excepție. În primul rând pentru că a fost realizată această "Alee a Domnitorilor", situată chiar în fața Primăriei din Zaim și la doi pași de Bibliotecă, Muzeul Etnografic și Căminul Cultural. În al doilea rând pentru că, în aceeași zi și la aceeași oră, o alee similară a fost inaugurată la Poiana Câmpina, iar cele două evenimente au fost transmise prin Skype, astfel încât la Zaim s-a putut urmări manifestarea de la Poiana Câmpina, iar la Poiana, cea de la Zaim. O premieră la nivelul administrațiilor locale înfrățite, din România și Republica Moldova. O adevărată sărbătoare națională, de o parte și de alta a Prutului. 
Acum, la Zaim și Poiana Câmpina există câte o "Alee a Domnitorilor", alei inaugurate în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. O unire care a reprezentat visul strămoșilor noștri, domnitori sau oameni simpli, visul istoric al unui popor greu încercat, care a luptat să aibă această țară. Atunci, în 1918, a fost mai întâi unirea Basarabiei cu Țara Mamă, apoi a Bucovinei și ulterior a Transilvaniei, la 1 Decembrie, făurindu-se România Mare. Astăzi, noi avem țara pe care strămoșii au visat-o, dar din care, e adevărat, lipsește Basarabia. O bucată ruptă din trupul României Mari. Ne doare, dar nimeni și nimic nu poate rupe Basarabia din inimile noastre, nimeni și nimic nu ne va rupe legătura de suflet cu frații de peste Prut și poate că va veni ziua în care, la 1 Decembrie, să spunem din nou "Trăiască România Mare!" și să-i urăm "La mulți ani!" României Mari. Astfel de acțiuni, cum au fost cele de la Zaim și Poiana Câmpina, ne aduc și mai aproape, ne dau și mai multe speranțe.

La Zaim, manifestarea de sâmbătă, 1 Decembrie 2018, a început cu intonarea imnurilor de stat ale Republicii Moldova și României, de către Fanfara "Valentin Luchianov", după care a urmat frumosul discurs al profesorului Ion Găină, scriitor și muzeograf la Muzeul Memorial "Alexei Mateevici". S-au adresat comunităților din cele două localități, prin Skype, primarul Alin Moldoveanu și primarul din Zaim, Ion Veste. Iar momentele artistice de la Zaim au fost oferite de copiii de la Liceul Teoretic "Alexei Mateevici" din Zaim, care au încălzit sufletele celor prezenți, chiar dacă temperatura de afară era foarte scăzută. (video) La Zaim, alături de Alin Moldoveanu s-au aflat și doi consilieri locali din Poiana Câmpina, Mihai Nițescu și Laurențiu Achim.
Busturile amplasate la Zaim și Poiana Câmpina au fost realizate în lemn de stejar, cu drujba, de Gabriel Cernat, un tânăr din Poiana Câmpina, un adevărat artist. Au fost comandate și plătite de primarul comunei Poiana Câmpina - Alin Moldoveanu și donate în nume personal celor două localități. Un dar de suflet pentru marcarea Centenarului Marii Uniri, dar și pentru ca înfrățirea din Poiana și Zaim să nu rămână doar pe hârtie. Ca răspuns la gestul lui Alin Moldoveanu, autoritățile din Zaim și Căușeni au dăruit comunei Poiana Câmpina bustul lui Alexei Mateevici, preot și scriitor, părintele "Limbii noastre" - oda devenită Imnul de Stat al Republicii Moldova, un luptător pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu România. 

9954 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

402 vizualizari
03 dec. 2023 08:38

Produse artizanale și obiecte de artă populară la micul Târg de Crăciun din grădina Castelului Iulia Hasdeu

Micul Târg de Crăciun din grădina Castelulului Iulia Hasdeu din Câmpina și-a deschis ieri porțile și a reprezentat o surpriză plăcută pentru vizitatorii Muzeului Memorial B.P. Hasdeu. Nu este un târg obișnuit, nu vă așteptați să găsiți aici vin fiert sau diverse mâncăruri tradiționale. Este un târg cu produse artizanale și obiecte de artă populară, realizate manual de meșteșugari din zona Câmpinei.

353 vizualizari
03 dec. 2023 06:48

Pe 18 decembrie 2023, la Câmpina are loc Gala ”Arte pentru viitor”, un eveniment caritabil organizat de Asociația Părinților de la Colegiul "Grigorescu"

Asociația Părinților de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina organizează luni, 18 decembrie 2023, cu începere de la ora 18.00, un eveniment caritabil intitulat Gala ”Arte pentru viitor”.

Alte stiri recente

416 vizualizari
03 dec. 2023 10:09

Accident pe DN1, la Bănești. Bărbatul care l-a produs se afla sub influența alcoolului

Duminică dimineață, în jurul orei 9, polițiștii Serviciului Rutier au fost sesizați despre faptul că pe DN1, s-a produs un accident rutier.

550 vizualizari
02 dec. 2023 19:42

Garda de Mediu, APM și Apele Române, sesizate în urma articolului nostru privind dezastrul ecologic de pe râul Doftana

2 comentarii

În baza unor informații și fotografii transmise de cititori ai Câmpinatv.ro, am scris recent despre dezastrul ecologic de pe albia râului Doftana, unde tone de deșeuri rezultate din decopertarea unor străzi au fost descărcate din mai multe basculate. Au fost aduse aici, pe albia râului Doftana, criblură, pietriș, bolovani, resturi de asfalt care ar putea conține substanțe periculoase pentru mediu. În urma articolului nostru, au fost sesizate instituțiile cu atribuții în domeniul protecției mediului.