Ordonanța 13/2017, actul normativ aprobat peste noapte de Guvern și prin care, practic, se dă liber la abuzul în serviciu

Actualitate (Categoria articolului)

Guvernul a adoptat aseară, în cadrul unei ședințe care avea pe ordinea de zi doar aprobarea bugetului pentru 2017, proiectul de ordonanță privind modificarea Codului Penal, dar și două proiecte de lege privind grațierea și executarea pedepselor. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial în mare grabă, noaptea trecută, la ora 1.30, iar cele două proiecte de lege au fost trimise la Parlament, pentru aprobare în procedură de urgență.

Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală - acesta este actul normativ adoptat marți seară de Guvern și publicat de urgență în Monitorul Oficial. Un număr 13 care le aduce noroc multor politicieni, pentru că îi scapă de dosarele penale pe care le au, dar un număr 13 cu ghinion pentru România, care și așa era una dintre cele mai corupte țări din Europa. 
Concret, iată principalele modificări pe care le aduce ordonanța adoptată aseară de Guvern și care astăzi a intrat în vigoare (cu excepția articolului I - modificările la Codul Penal, care intră în vigoare peste zece zile):
- în cazul infracțiunilor contra înfăptuirii justiției favorizarea săvârșită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepsește
- favorizarea infractorului este dezincriminată în cazul emiterii, adoptării sau aprobării actelor normative
- abuzul în serviciu nu mai reprezintă o faptă penală dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 lei, iar dacă este mai mare de acest prag - se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
- neglijența în serviciu nu mai constituie infracțiune și este eliminată din Codul Penal
- în cazul conflictului de interese disparea noțiunea de "raporturi comerciale sau de muncă"
- un denunț nu mai este valabil dacă se face la mai mult de șase luni de la data comiterii faptelor

(În facsimil aveți textul integral al OUG 13/2017)

5962 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ion Dandoaselea 01.02.2017 10:15 Oare ce senzatie o avea si cel mai urmarit penal fiu al muniicipiului? Uite cum scapa el pe usa din dos... Mai ramane doar cu luarea de mita si cu delapidarea nu? Horica tata, mergi la pesede ca mare bine ti-au facut!

Actualitate

1115 vizualizari
02 iul. 2022 14:36

Poliția Prahova scoate la concurs mai multe posturi din sursă externă, inclusiv ofițeri și ajutor de șef de post

64 de posturi sunt scoase la concurs de Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, cu recrutare prin încadrare directă din sursă externă: patru sunt pentru ofițer, iar 60 sunt pentru agenți de poliție – dintre care 15 pentru ajutor de șef de post din specialitatea ordine publică, în mediul rural.

1394 vizualizari
02 iul. 2022 13:01

Tânăr din București, prins drogat la volan de polițiștii din Câmpina

Vineri, 1 iulie, în jurul orei 19.30, polițiștii din Câmpina au oprit pentru control pe Strada I.H. Rădulescu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 31 de ani, din municipiul București.

Alte stiri recente

194 vizualizari
02 iul. 2022 20:08

Tineri voluntari din Corpul European de Solidaritate au poposit la Câmpina

2022 este Anul European al Tineretului și în cadrul unui stagiu de voluntariat prin Corpul European de Solidaritate, zece voluntari internaționali GEYC, din mai multe țări, împreună cu elevi de la liceele câmpinene au poposit vineri, 1 iulie, și la sediul Primăriei municipiului Câmpina, unde s-au întâlnit cu primarul Alin Moldoveanu.

2376 vizualizari
30 iun. 2022 07:47

Licitația pentru noua creșă de la Câmpina a fost finalizată. Valoarea contractului - 8,15 milioane lei fără TVA

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat recent semnarea contractelor de execuție pentru 15 creșe din țară, finanțate cu bani de la bugetul de stat și care vor fi construite prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Printre aceste 15 creșe se numără și cea de la Câmpina, din cartierul Voila.