Punctele de vedere ale membrilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice privind construcția unui bloc pe Bulevardul Culturii din Câmpina, lângă Casa cu Grifoni

Actualitate (Categoria articolului)

Despre intenția unei firme private de a construi un bloc cu patru etaje pe Bulevardul Culturii, am mai scris. Vă reamintim că este vorba despre societatea Ideal Max Construct SRL Năvodari, care dorește să construiască blocul pe terenul (astăzi proprietate privată) pe care s-a aflat cândva Grădina de Vară, în apropierea Casei cu Grifoni - sediul Primăriei Câmpina, monument istoric de clasă A.

Conform Regulamentului de Urbanism al municipiului Câmpina, Bulevardul Culturii este una dintre zonele unde regimul maxim de înălțime a clădirilor trebuie să se încadreze în P+2, motiv pentru care firma menționată a depus la Primărie documentația necesară și solicită modificarea indicatorilor urbanistici în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ), astfel încât să poată construi un bloc cu patru etaje, adică P+4, cu spații comerciale la parter și parcare în subteran. Unul dintre avizele importante pe care Ideal Max Construct SRL trebuie să-l obțină este cel al Comisiei Zonale nr. 8 a Monumentelor Istorice, care aparține de Ministerul Culturii, asta având în vedere faptul că terenul pe care se dorește construirea blocului se află în zona de protecție a unui monument istoric (Casa cu Grifoni). Comisia menționată s-a întrunit în luna decembrie 2021.
În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am solicitat procesul-verbal al ședinței și vă prezentăm în continuare punctele de vedere ale membrilor comisiei privind construcția blocului de pe Bulevardul Culturii (precizăm că fiecare membru al comisiei a emis o recomandare):
- Recomandăm P+2E+2 retrageri; se recomandă obținerea unor avize ce fundamentează poziția în sit, accesul și rezolvarea problemelor ce țin de locurile de parcre; se recomandă găsirea unui joc volumetric astfel încât să preia cornișa frontului stradal, precum și rezolvarea situației de alipire și ventilare a soluției propuse;
- Recomand revenire cu restudiere fațade, micșorare înălțime, retragere treptată de la stradă; studiere asigurare locuri de parcare și acces autospecială;
- Recomand reanalizarea volumului construit propus din P+3E la stradă - etajul ultim retras în spate, asigurarea parcărilor pe parcelar, atenție la nerespectarea Normelor privind siguranța la incendii;
- Se recomandă restudierea volumetriei, mai multe variante;
- Recomandări: se va analiza și prezenta relația cu monumentul istoric învecinat (relație volumetrică prezentată prin secțiuni schematice prin volume și teren, studiu de perspective - modul în care imobilul propus este perceput dinspre monument); se recomandă obținerea unor avize ce fundamentează poziția monumentului în sit, accesul, inclusiv accesul echipelor de intervenție; se recomandă găsirea unui joc volumetric astfel încât să se preia cornișa frontului, dar să se rezolve și problemele de alipire și ventilare a imobilului și, nu în ultimul rând, relația cu monumentul istoric;
- Recomand să se revină cu soluție nouă, cu reducerea regimului de înălțime la P+2E+3R, cu reducerea edificabilului, fiind foarte masiv în raport cu terenul existent;
- Revenire - se recomandă obținerea unor avize ce fundamentează poziția în sit, accesul și rezolvarea problemelor ce țin de locurile de parcare; se recomandă găsirea unui joc volumetric, astfel încât să preia cornișa frontului stradal, precum și rezolvarea soluției de alipire și ventilare a soluției propuse;
- Revenire - restudiere volum (diminuare gabarit construcție, amprentă sol), respectarea prevederilor Codului Civil, în special față de limita laterală dreaptă.

Acestea sunt recomandările specialiștilor din Comisia Zonală nr. 8 a Monumentelor Istorice, redate întocmai, cu termenii specifici. Solicitantul avizului, adică Ideal Max Construct SRL Năvodari, va trebui să se conformeze acestor recomandări, să refacă documentația și să revină cu ea în fața comisiei. Vom urmări îndeaproape, în continuare, acest subiect și ori de câte ori vor apărea noutăți, vi le vom aduce la cunoștință. Ideea este că firma menționată nu intenționează să renunțe la proiectul său privind construirea acestui bloc pe Bulevardul Culturii.

3210 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Radu 20.01.2022 15:22 Adică proiectul nu a fost acceptat în forma propusă. Comisia respinge varianta propusă inițial.
  • Lamba Cornelia 21.01.2022 15:36 Dacă legea spune P+2, aia faci ! Pt ce atâtea "păreri" ? Unde-i lege nu-i tocmeală, clar !
  • ZCP fără blocuri 21.01.2022 19:58 Vedeti ce repede se resemneaza omul, daca pentru a obtine ce doresti de la el, mai intai supralicitezi ? Crede ca-i faci un favor cand bati in retragere :)) Ia sa fi venit beneficiarul mai intai cu propunerea redusa la P+2 (cum ar fi multumita acuma multa lume naiva) - ca nu cred ca mai obtineau ce voiau, ci trebuia sa scada pretentiile la P+1 cel mult... Ideea este ca nu regimul de inaltime e problema, ci mai ales faptul ca se creaza un precedent periculos, construindu-se o cladire de locuinte colective intr-o arie cu tesut istoric traditional de locuinte individuale. Fix asa a inceput dezastrul urbanistic din capitala ! Nu mai vorbesc ca zona respectiva mai are si statutul special de Zona Construita Protejata, reglementat in PUG, si care da tot dreptul autoritatilor locale sa se poata impotrivi legal unei asemenea insertii nelalocul ei. Avem si alte cartiere de case pe care sa le strici cu un bloc - au toata libertatea sa vanda aici si sa-l faca pe-acolo, dar sa ne lase in pace macar ZCP-ul asta, ca numai atmosfera lui istorica ii da farmec, si doar pastrand-o intacta ne respectam pe noi insine si pe urmasii nostri.

Actualitate

1047 vizualizari
19 mai 2022 18:53

Ploieștean băut, prins la volan în Câmpina, înainte de 7 dimineața!

Iresponsabilitate incredibilă din partea unui ploieștean în vârstă de 57 de ani, oprit de polițiștii câmpineni în dimineața zilei de 18 mai, la ora 6.45, pe Bulevardul Carol I, pentru un control de rutină. 

1823 vizualizari
19 mai 2022 10:07

Ce au răspuns cei care au vizitat Rafinăria Câmpina la întrebarea ce își doresc în zona respectivă

Ecogen Power SRL, proprietar al imobilului “Rafinăria”, împreună cu Grupul de inițiativă “Rafinăria la prezent” aduc la cunoștința publicului rezultatul consultării cetățenilor câmpineni și nu numai, cu privire la întrebarea “Ce îmi doresc eu de la zona Rafinăriei?”

Alte stiri recente

679 vizualizari
19 mai 2022 22:32

Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a fost prezent la Bursa de Valori Educaționale 2022, de la Ploiești

Timp de trei zile, 17-19 mai 2022, la Palatul Culturii din Ploiești a avut loc ediția a XII-a a Bursei de Valori Educaționale. S-au înscris la acest eveniment 25 de colegii și licee din Ploiești și din alte localități ale județului Prahova, inclusiv Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina.

1740 vizualizari
19 mai 2022 08:35

Societatea MIRAS INTERNATIONAL angajează mai multe categorii de personal pentru punctul de lucru de la Bănești

Societatea MIRAS INTERNATIONAL SRL angajează, pentru punctul de lucru de la Bănești, ȘEF SECȚIE CONFECȚII MONTAJ, MECANIC ÎNTREȚINERE ȘI REPARAȚII, LĂCĂTUȘ CONFECȚII METALICE, OPERATOR CNC, ȘOFER AUTOCAMION.