Sărbătoarea Iuliilor lui Hasdeu, o adevărată sărbătoare a Câmpinei

Eveniment (Categoria articolului)

"Sărbătoarea celor 2 Iulii" este un eveniment cu adevărat cultural și singurul din Câmpina care include prelegeri, expoziții, lansări de carte, teatru și muzică. Un eveniment frumos și complet, care începe să atragă și un alt tip de public, nu doar pe cel interesat de viața și opera lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, de dramele savantului sau de cele două Iulii care i-au marcat viața.

Duminică, 2 iulie 2017, Castelul a fost un furnicar. Poate nu e un cuvânt tocmai potrivit unui asemenea loc, dar cam așa a fost acolo. În curtea Castelului Hasdeu și în interiorul acestuia, o mulțime de turiști. Veniți cu autocare, cu microbuze, cu mașini personale. De la București, de la Bacău, din Dâmbovița și din alte părți. O bucurie pentru gazde, o bucurie pentru Câmpina. Templul construit de Hasdeu în memoria iubitei sale fiice, Iulia, atrage vizitatori și impresionează. Povestea acestei familii este unică și, să recunoaștem, fascinantă.
În grădina Castelului, lume multă la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", eveniment organizat neîntrerupt de 27 de ani încoace. Așa cum am spus-o de multe ori, întotdeauna am avut senzația că este un eveniment destinat unui anumit tip de public, mai erudit, mai sofisticat, mai pretențios, dar încet-încet încep să vină aici și oameni care vor doar să se bucure de Castel și minunată grădină a acestuia, de cărți, de concert sau de piesa de teatru, de o întâlnire cu oameni dragi. Poate că prelegerile ținute sunt cam complicate pentru unii dintre noi, sau poate că nu vedem o pictură sau o sculptură cu ochiul artistului, dar le putem sărbători pe Iuliile lui Hasdeu în felul nostru, bucurându-ne de o carte bună, de o muzică bună, de jocul unor actori superbi. Fiecare dintre noi poate găsi un motiv pentru a veni la Castel, pe 2 iulie, lucru demonstrat și în acest an de numărul mare al celor prezenți, fie ei oameni de cultură, reprezentanți ai administrației locale sau oameni simpli, dar iubitori de frumos, admiratori ai Castelului și ai muncii pe care o depune aici zi de zi echipa condusă de Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu". De aceea spunem că Sărbătoarea Iuliilor este o adevărată sărbătoare a Câmpinei.

5241 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2948 vizualizari
27 nov. 2023 18:03

La Câmpina, Ziua Națională a României va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită la Câmpina printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc începând cu ora 13.30, în Parcul Trandafirilor, la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire a României.

3353 vizualizari
26 nov. 2023 17:45

Târg de Crăciun la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina

3 comentarii

Dezamăgirea de a nu avea nici anul acesta un târg de Crăciun la Câmpina, organizat de municipalitate pentru bucuria celor mici și celor mari, este estompată, iată, de inițiativa conducerii Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" de a organiza un astfel de târg chiar în grădina Castelului, în primele trei week-end-uri din luna decembrie. Este primul târg de Crăciun de la Castelul Hasdeu și va reuni artizani din zona Câmpinei și din alte localități din județul Prahova.

Alte stiri recente

377 vizualizari
29 nov. 2023 12:47

Președintele CS Câmpina trebuie să demisioneze! O mulțime de argumente și un apel la bun simț, decență și onoare

Nu vom discuta în acest articol despre persoane, ci despre ocupantul unui funcții publice. Indiferent de numele său, la cum și-a derulat mandatul în ultimii deja mulți ani, președintele Clubului Sportiv Câmpina a ajuns la momentul la care trebuie să plece! Măcar din bun simț, decență și onoare. Dacă le are...

760 vizualizari
29 nov. 2023 10:52

Unul dintre panourile solare de la trecerile de pietoni din Câmpina este orientat spre... nord. Încă nu este fixat definitiv...

Relatam zilele trecute că pe artera principală a Câmpinei se lucrează la amplasarea stâlpilor pentru iluminatul trecerilor de pietoni, în cadrul unuia dintre cele trei proiecte de modernizare a iluminatului public din Câmpina derulate de administrația locală.