"Sărbătoarea celor 2 Iulii" este un eveniment cu adevărat cultural și singurul din Câmpina care include prelegeri, expoziții, lansări de carte, teatru și muzică. Un eveniment frumos și complet, care începe să atragă și un alt tip de public, nu doar pe cel interesat de viața și opera lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, de dramele savantului sau de cele două Iulii care i-au marcat viața.
Duminică, 2 iulie 2017, Castelul a fost un furnicar. Poate nu e un cuvânt tocmai potrivit unui asemenea loc, dar cam așa a fost acolo. În curtea Castelului Hasdeu și în interiorul acestuia, o mulțime de turiști. Veniți cu autocare, cu microbuze, cu mașini personale. De la București, de la Bacău, din Dâmbovița și din alte părți. O bucurie pentru gazde, o bucurie pentru Câmpina. Templul construit de Hasdeu în memoria iubitei sale fiice, Iulia, atrage vizitatori și impresionează. Povestea acestei familii este unică și, să recunoaștem, fascinantă.
În grădina Castelului, lume multă la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", eveniment organizat neîntrerupt de 27 de ani încoace. Așa cum am spus-o de multe ori, întotdeauna am avut senzația că este un eveniment destinat unui anumit tip de public, mai erudit, mai sofisticat, mai pretențios, dar încet-încet încep să vină aici și oameni care vor doar să se bucure de Castel și minunată grădină a acestuia, de cărți, de concert sau de piesa de teatru, de o întâlnire cu oameni dragi. Poate că prelegerile ținute sunt cam complicate pentru unii dintre noi, sau poate că nu vedem o pictură sau o sculptură cu ochiul artistului, dar le putem sărbători pe Iuliile lui Hasdeu în felul nostru, bucurându-ne de o carte bună, de o muzică bună, de jocul unor actori superbi. Fiecare dintre noi poate găsi un motiv pentru a veni la Castel, pe 2 iulie, lucru demonstrat și în acest an de numărul mare al celor prezenți, fie ei oameni de cultură, reprezentanți ai administrației locale sau oameni simpli, dar iubitori de frumos, admiratori ai Castelului și ai muncii pe care o depune aici zi de zi echipa condusă de Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu". De aceea spunem că Sărbătoarea Iuliilor este o adevărată sărbătoare a Câmpinei.
În toamna anului trecut, Asociația Câmpina Curată și societatea Ecogen Power lansau un concurs de idei pentru proiectul de arhitectură și amenajare al viitorului complex urban "Steaua Română". Concursul era destinat studenților din anul V de la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București. Vineri, 24 Ianuarie 2025, a avut loc Gala de premiere a proiectelor câștigătoare.
Un cadru natural ideal în Parcul Soceram de pe platoul Muscel din Câmpina, un soare excesiv de generos pentru o zi de ianuarie, multe baloane și foarte mulți oameni, cam acesta a fost ”decorul” în care am asistat la cea mai impresionantă ”Hora Unirii” dansată vreodată la Câmpina.
Administrația locală a organizat manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor în locația tradițională - Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei.
Eveniment special la Colegiul Militar Național ”Dimitrie Cantemir” Breaza în cursul zilei de miercuri, 22 ianuarie.