De când a devenit consilier local, Constantin Cândea a ridicat de foarte multe ori problema nerespectării contractului încheiat cu administrația locală de către concesionarul pășunii și stânei de pe dealul Muscel, Cătălin Mihart. A vorbit în repetate rânduri în ședințele Consiliul Local Câmpina despre acest subiect, ba chiar a prezentat și un filmuleț despre "efectele" derulării acestui contract - miros neplăcut, dejecțiile animalelor care ajung în curțile oamenilor la fiecare ploaie, transformarea unei stâne cu caracter temporar într-o fermă permanentă etc, filmuleț făcut la fața locului, la stâna de pe Muscel. Pentru că nu a prea fost luat în seamă de reprezentanții Primăriei în legătură cu această problemă, Constantin Cândea a decis organizarea, de către Comisia de Administrație Publică și Juridic pe care o conduce, a unei dezbateri la care au fost invitate toate părțile implicate (reprezentanții Primăriei, concesionarul, reprezentanți ai Poliției Locale și, bineînțeles, consilieri locali). A fost o discuție interesantă, cam lungă (două ore) și fără nicio concluzie clară. S-a vorbit două ore și nu s-a stabilit nimic.
Pentru ca lucrurile să fie clare, precizăm faptul că, în anul 2013, Primăria Câmpina a organizat o licitație publică în urma căreia a fost încheiat un contract de concesiune pentru pășunea de 87,50 hectare de pe dealul Muscel și stâna situată în zona respectivă. Câștigătorul licitației a fost Cătălin Mihart. De atunci, din 2013, au apărut tot felul de probleme în derularea acestui contract, unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute. De-a lungul timpului subiectul nu a fost discutat public până la intrarea în Consiliul Local a lui Constantin Cândea care, pe lângă faptul că este consilier local și jurist, este și unul dintre locuitorii de pe Strada Muscel afectați direct de mizeria de la stână, ca s-o spunem cât mai direct.
Încercând să sintetizăm cele două ore de discuții de la ședința Comisiei de Administrație Publică, vom prezenta cele mai importante puncte de vedere, acestea putând fi urmărite mai pe larg în materialele video:
Consilierul Constantin Cândea: "În toate documentele concesiunii, dacă despre teren și stână se spune ca fac parte din domeniul privat al municipiului, despre toate celelalte clădiri exploatate acum de concesionar nu se spune nimic. Probabil că era incertă apartenența bunurilor respective la domeniul comunității. Din stână, concesionarul a realizat acum acolo o fermă cu caracter permanent, contrar obligațiilor din contractul de concesiune. De asemenea, nu a respectat obligațiile din contract, după părerea mea, noi putând în orice moment, după o notificare prealabilă, să recurgem la rezilierea contractului. Din păcate, Executivul Primăriei a închis ochii și a acceptat această situație în care concesionarul își încalcă obligațiile și în plus folosește clădiri care nu i-au fost concesionate pentru activitatea pe care o desfășoară acolo. Eu cred că este o infracțiune, posibil o delapidare, și cineva ar trebui să răspundă".
Consilierul Ioan Petrescu: "Acolo este o stână de o sută de ani. Eu știu foarte bine situația, pentru că am lucrat la unitatea din vecinătate încă din anul 1976. Vă spun că cel mai mare pericol acolo este cel al incendiilor, iar dacă nu va mai fi nimeni acolo va fi un pericol iminent. Eu recunosc că am cumpărat brânză de la această stână anul trecut și trebuie să vedem ce punem în loc dacă se reziliază acest contract. Eu sunt imparțial în această problemă. Mă gândesc chiar că nu ar fi rău să introducem stâna într-un circuit turistic, să vină lumea să vadă cum se face brânza".
Consilierul Gabriel Dima: "Eu am copilărit în zonă, știu acest loc de foarte mult timp, dar o mizerie și un miros ca acum nu au fost niciodată. În plus, când am mai trecut prin acea zonă, am fost la un pas să mă mănânce câinii de stână. Cred că ar trebui să găsim o soluție pentru a muta stâna de acolo".
Directorul juridic al Primăriei Câmpina, Iulian Anton: "Contractul încheiat este perfectibil, probabil că la momentul respectiv nu s-au avut în vedere toate situațiile posibile. Eu nu am fost implicat la acel moment în redactarea contractului și a documentației aferente. Vom întocmi un punct de vedere scris pentru a răspunde tuturor problemelor semnalate de domnul Cândea".
Arhitectul-șef al municipiului, Didona Căliman: "În contract scrie foarte clar că aferent acestei amenajări cu titlu de stână se alocă o suprafață de 1.200mp. Această suprafață nu este clar delimitată prin anexa la contract. Tot o scăpare este și că la schița respectivă figurează o linie care delimitează o incintă, dar care era acoperită. Oportun ar fi pentru intrarea în legalitate să delimităm clar această suprafață de 1.200mp, trebuie menționate clar toate acele construcții, inclusiv ce a apărut în plus, o platformă de depozitare deșeuri, care ulterior a fost și ea acoperită. Pentru această platformă construită fără autorizație, concesionarul a fost amendat și acționat in instanță. A solicitat certificat de urbanism, dar proprietarul, adică noi, Primăria Câmpina, trebuie sa facem mai întâi lucrarea de cadastru. În privința unei posibile mutări a stânei ori fermei, trebuie ținut cont de Planul Urbanistic General, care nu permite așa ceva în intravilan".
Primarul Horia Tiseanu: "În loc să ne ocupăm de proiectele de dezvoltare ale localității, de atragerea de fonduri europene, noi pierdem vremea cu această problemă, care, în opinia mea, este una minoră. Aspectele negative care mai apar și în acest caz sunt hiperbolizate de domnul Cândea. Poate dumnealui are vreun interes, așa cum mai vorbește lumea, cert este că eu am fost acolo cu copilul meu și pot să vă spun că nu ne-au mâncat nici câinii, nu s-a întâmplat nimic care să ne pună viața în pericol. Juriștii să verifice cu atenție toată documentația, inclusiv contractul și să întocmească un raport scris privind posibila soluționare a acestei situații".
Concesionarul stânei, Cătălin Mihart: "Eu nu spun că în decursul timpului nu au fost făcute greșeli, poate și angajații mei au făcut unele gafe... Am preluat stâna asta prin 2005, când am închiriat stâna, numai stâna, după un incendiu. Între timp, înțelegerea cu Primăria a fost să o readuc la forma inițială și am făcut cum am putut. Stâna a mers foarte bine până a venit bunul an 2013 cu acest păcătos de contract. Atunci a început tocarea - DNA, Garda de Mediu, Poliția Sanitară, Poliția Alimentelor, tot ce mișcă, doar cu stropitorile nu au trecut peste mine să mă ude. La un moment dat, de la Primărie a venit o hârtie că trebuie să fac o platformă pentru gunoi. După ce am făcut-o, au venit controale și m-au amendat, apoi mi s-a cerut să fac fosă, dar risc din nou o amendă. Fiecare zice altceva și eu sunt la mijloc. Aveți toată disponibilitatea mea să facem lucrurile ca lumea, dar să facem ceva constructiv, nu cu război, așa cum am eu de atâția ani".
Concluzia desprinsă din discuții a fost că pe Muscel nu mai e o stână, ci o fermă în toată regula, cu activitate permanentă. De asemenea, fiecare parte implicată a recunoscut că s-au făcut și greșeli, iar toată lumea pare dispusă să îndrepte aceste greșeli. Nu se știe când și cum... Am remarcat că de cel puțin două ori primarul Horia Tiseanu a afirmat că lumea vorbește de un interes personal al consilierului Constantin Cândea în a aduce pe altcineva în locul lui Mihart, iar foarte interesant ni s-a părut un lucru - Cândea nu l-a contrazis nici măcar o dată pe primar! În final, s-a stabilit ca juriștii Primăriei să formuleze un punct de vedere privind rezolvarea acestei situații. Nu s-a dat un termen, pentru că directorul Direcției Juridice a spus că are mult de lucru... Și așa a rămas!
Vinerea, în general, este o zi aglomerată în zona Pieței Centrale din municipiul Câmpina.
Rata inflației comunicată oficial de Instititul Național de Statistică a fost de 5,6%, acest procent urmând a se aplica taxelor și impozitelor locale, prin prevederile legii, pentru stabilirea cuantumului taxelor și impozitelor locale aferete anului 2026.
Polițiștii câmpineni au fost sesizați de producerea unui accident rutier pe DJ720, în apropierea comunei Florești.
Finalul lunii martie a reprezentat primul termen de plată pentru obligațiile fiscale datorate de persoane fizice și juridice la bugetul local.