Apelul Asociației "Suntem România" către câmpineni, de a direcționa 3,5% din impozitul pe venit către acest ONG, a creat o adevărată polemică pe Facebook, în grupul Câmpina Civică. “Suntem România” este asociația din Ploiești care a făcut o serie de demersuri pentru declararea rafinăriei câmpinene și a căii ferate ca monumente istorice, ceea ce a dus la sistarea oricărui proiect de investiții al noilor proprietari sau al administrației locale în această zonă.
Prin Declarația 230, orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor poate dona până la 3,5% din impozitul anual unei organizații neguvernamentale. Asociația “Suntem România” le-a solicitat câmpinenilor sprijinul prin virarea acestei cote din impozitul pe venit, însă rezultatul nu a fost cel scontat. “Măi oameni buni, chiar nu vreți să ne ajutați? Cum credeți că reușim să facem atâtea lucruri bune pentru care ne lăudați? Credeți că avem buzunare fără fund sau moșii care ne aduc averi? Vă place să vi se ducă toți banii din impozite pe apa sâmbetei ori acolo unde nu aveți habar? Așteptăm să ne ajutați!”, a scris pe Facebook președintele Asociației “Suntem România”, Alex Stoian.
Acest apel a declanșat mai multe reacții din partea unor câmpineni, unele chiar extrem de dure, reprezentanții asociației fiind acuzați și de faptul că, nefiind câmpineni, nu cunosc realitatea din oraș, nu știu ce a fost și ce a rămas din calea ferată, dar cer bani de la populație promovând proiecte inoportune. Alex Stoian încearcă, e adevărat, să clarifice unele aspecte ale activității asociației și ale motivelor care au stat la baza demersurilor privind rafinăria și calea ferată, sugerând permanent că s-ar putea face o asociere a proprietarilor privați ai rafinăriei "Steaua Română" cu administrația locală pentru realizarea unui obiectiv comun, “un complex istorico-turistic unic în lume”. Din păcate, președintele Asociației “Suntem România” merge în extremă și îi jignește pe cei care nu sunt de acord cu el și vă dăm doar un exemplu de răspuns: “De ce credeți că nu se vor buluci (turiștii, n.r.)? Doar pentru că dvs. nu vizitați muzee și nu mergeți la teatru? Domnule, nu tot globul este incult și refractar. Nu sunteți un termen de comparație de luat în seamă!”
Noi înțelegem nemulțumirile reprezentanților Asociației “Suntem România” în legătură cu unele poziții luate de unii cetățeni față de demersurile acestui ONG. Totuși, abordarea de mai sus nu este cea corectă, mai ales atunci când încerci să-i convingi pe câmpineni să dea bani unei asociații din Ploiești, despre care oamenii nu au prea multe informații. Pe de altă parte, rafinăria este un subiect extrem de sensibil pentru câmpineni, viața multora dintre ei a fost legată în mod direct de acest obiectiv economic, de-a lungul anilor. De aceea, despre rafinărie trebuie să se judece și să se vorbească cât mai obiectiv, apelându-se mai puțin la latura sentimentală.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.