Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. ”Dacă ar vedea Ceaușescu...”

Social (Categoria articolului)

Undeva prin luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

Alin Ciupală, în stilu-i propriu, transcrie pentru eternitate povești ale unor locuri, dar și ale unor oameni cunoscuți din Câmpina.
”Dacă ar vedea Ceaușescu...”
”La începutul anului școlar, două săptămâni făceau practică agricolă. Elevii din școlile elementare culegeau fructe de pădure (măceșe, cătină, alune), iar cei din licee erau trimiși să culeagă strugurii din podgoriile județului, să recolteze porumbul sau să scoată cartofi. Elevii munceau pe rupte fiindcă aveau normă zilnică. M-a impresionat un caz, când, după o muncă istovitoare la cules de porumb, agronomul din sat s-a rățoit la profesoara care își însoțea elevii, acuzând-o de neglijență: Dacă ar vedea tovarășul Ceaușescu cum vă bateți joc... A nimerit însă prost. A avut ghinionul să dea peste profesoara de filozofie, care avea o conduită fermă și care i-a replicat: Dacă ar vedea Ceaușescu cum depozitați porumbul care mucezește în ploaie, vă împușcă, tovarășe agronom”.
Sunt multe alte povești, care vor face deliciul cititorilor în cel mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală.
Vom continua.

2838 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1634 vizualizari
28 mai 2023 08:46

Echipa Școlii Centrale Câmpina a participat la faza județeană a concursului ”Educație rutieră - Educație pentru viață”

Sâmbătă, 27 mai, în Parcul Memorial Constantin Stere, din comuna Bucov, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au organizat faza județeană a concursului național ”Educație rutieră- Educație pentru viață". În competiție, au participat șase echipe a câte patru elevi din ciclurile primare și gimnaziale din unități de învățământ din Câmpina (Școala Gimnazială Centrală) și din orașele Comarnic, Mizil,  Sinaia, Plopeni și Vălenii de Munte. 

1664 vizualizari
27 mai 2023 11:25

SING, proiect Erasmus al Fundației Zamolxes, la Câmpina

Fundația Zamolxes continuă șirul schimburilor internaționale organizate în Câmpina, cu un nou proiect ce va reuni peste 40 de tineri participanți cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani din Polonia, Bulgaria, Spania și Slovacia.

Alte stiri recente

276 vizualizari
01 iun. 2023 08:35

Cardurile de sănătate duplicat se pot ridica și de la sediile primăriilor, inclusiv la Câmpina

Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a anunțat că eliberarea cardurilor naționale de sănătate duplicat se pot ridica și de la sediile primăriilor, pentru localitățile cu care CAS a încheiat protocoale în acest sens.

791 vizualizari
31 mai 2023 22:55

Sărbătoarea copilăriei, la Poiana Câmpina, cu multă veselie, cadouri și 1 IUNIE "scris" din copii cu șepcuțe colorate

La Poiana Câmpina, Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită astăzi, pentru ca mâine, 1 Iunie 2023, elevii să poată participa la un eveniment devenit tradiție - "Ultimul clopoțel", la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din localitate. Evenimentul de astăzi s-a desfășurat mai întâi în Parcul Triumf, apoi pe stadionul de la Poiana, aflat chiar lângă parc.