Undeva prin luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.
Alin Ciupală, în stilu-i propriu, transcrie pentru eternitate povești ale unor locuri, dar și ale unor oameni cunoscuți din Câmpina.
”Dacă ar vedea Ceaușescu...”
”La începutul anului școlar, două săptămâni făceau practică agricolă. Elevii din școlile elementare culegeau fructe de pădure (măceșe, cătină, alune), iar cei din licee erau trimiși să culeagă strugurii din podgoriile județului, să recolteze porumbul sau să scoată cartofi. Elevii munceau pe rupte fiindcă aveau normă zilnică. M-a impresionat un caz, când, după o muncă istovitoare la cules de porumb, agronomul din sat s-a rățoit la profesoara care își însoțea elevii, acuzând-o de neglijență: Dacă ar vedea tovarășul Ceaușescu cum vă bateți joc... A nimerit însă prost. A avut ghinionul să dea peste profesoara de filozofie, care avea o conduită fermă și care i-a replicat: Dacă ar vedea Ceaușescu cum depozitați porumbul care mucezește în ploaie, vă împușcă, tovarășe agronom”.
Sunt multe alte povești, care vor face deliciul cititorilor în cel mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală.
Vom continua.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.