La Câmpina a avut loc, week-end-ul trecut, cea de-a XX-a ediție a Festivalului Concurs Național de Interpretare Pianistică "Iulia Hasdeu", eveniment organizat sub egida UNESCO de Asociația Culturală "Paul Constantinescu - 2009" Ploiești, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Câmpina, Casa de Cultură "Geo Bogza", Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", Societatea Filarmonică - Filiala Câmpina, Parohia "Sfântul Nicolae" și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. 150 de copii (preșcolari și elevi în clasele I-VIII) au participat la acest eveniment, printre câștigători aflându-se și patru copii din Câmpina, dar și doi din Valea Doftanei, toți șase fiind pregătiți de profesor Hermina Tabără.
Festivalul Concurs Național de Interpretare Pianistică "Iulia Hasdeu" nu este un simplu concurs de pian. Pe lângă faptul că reprezintă o adevărată desfășurare de forțe și presupune o organizare complexă, este un eveniment prin care se dorește valorificarea deopotrivă a tuturor laturilor creative ale personalității participanților în domeniile muzical, literar și al artelor plastice. Poartă numele Iuliei Hasdeu pentru că, pe lângă celelalte aptitudini excepționale cu care a fost înzestrată fiica lui Hasdeu, ea era și pianistă și compozitoare. Concursul este destinat copiilor care studiază pianul, indiferent de forma de învățământ pe care aceștia o urmează. Sufletul acestei manifestări cu caracter național este profesor universitar Sanda Hîrlav Maistorovici, doctor în muzicologie.
La înscriere, copiii au trimis câte o lucrare literară sau plastică, iar în cadrul concursului au fost împărțiți în mai multe grupe și au interpretat câte două piese la pian, în locații diferite (Casa de Cultură, Muzeul Hasdeu, Sala Praznicală a Bisericii "Sfântul Nicolae", Colegiul Tehnic "Constantin Istrati").
Printre cei 150 de participanți s-au numărat și patru copii din Câmpina, care au reușit să obțină premii importante, într-o companie extrem de
- Sergiu Andrei Dobrescu (clasa I la Școala Centrală), premiul I la pian și premiul I la lucrarea plastică
- Emma Andreea Olteanu (clasa I la Școala Gimnazială "B.P. Hasdeu"), premiul I la pian și premiul I la lucrarea plastică
- Andreea Claudia Stănean (clasa a III-a la Școala Centrală), premiul al II-lea la pian și premiul al III-lea la lucrarea plastică
- Mircea Gavrilă (clasa a V-a la Școala Centrală), premiul I la pian și premiul al II-lea la lucrarea plastică
Toți cei patru copii sunt pregătiți de profesor Hermina Tabără. Alături de ei, doamna Tabără a mai avut doi elevi în concurs, două fetițe de la Liceul "Carol I" din Valea Doftanei: Sofia Oceanu - premiul I la pian și Anastasia Comărniceanu - premiul premiul al III-lea la pian și premiul I la lucrarea plastică.
În spatele acestor rezultate stă foarte multă muncă. Acești copii sunt talentați, da, sunt pasionați de muzică, dar și muncesc foarte mult. Merită toate aplauzele noastre atât ei, cât și profesorul lor, dar și părinții care i-au susținut și îndrumat pe acest drum atât de greu al artei.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.